torsdag, oktober 19, 2006

Sverige – en framtidsbild

Vi hör till världens rikaste länder. Vad är det som har gått snett, undrar landets största tidning […] Ett nytt fenomen är att armodet i dag inte bara ökar utan också syns mer i samhället. Och det beror framför allt på den växande långtidsarbetslösheten och de nya bidragsreglerna med delvis dramatiskt minskad ersättning för vissa grupper av arbetslösa […] Riktigt nöjda är i dag inte mer än cirka 11 procent av befolkningen. Det är de högutbildade optimisterna med bra jobb och höga löner. Cirka 16 procent hör till gruppen av arbetstagare i mitten av samhället som uppger att de är rädda för arbetslöshet och sänkt social status.


Det skulle kunna vara Sverige efter några år med borgerlig regering. Det är Tyskland efter många år med borgerlig politik – administrerad först av både konservativa och socialdemokratiska regeringar, och nu av en ”stor koalition”.

Några äldre grejer och tyska valet för ett år sedan här, här och här.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du har en underlig världsbild. Sossarna har ju faktiskt mer eller mindre kopierat den tyska socialdemokratin och den har fungerat precis lika dåligt i båda länderna. Att kalla den tyska socialdemokratin för borgerlig är bara löjligt, jämför man med mer liberala länder ser man att socialdemokratin och dess stora offentliga sektor och regleringar helt enkelt skapar fatttigdom.

Erik

Roger sa...

Om man bortser från allt trams i Eriks inlägg (vilket möjligen är svårt) så stämmer det ju att svensk socialdemokrati ursprungligen hämtade mycket av sin inspiration från tysk socialdemokrati - i likhet med stora delar av Europa. Det var i Tyskland Kautsky satt och bestämde vad som var och vad som inte var socialdemokrati.

Men de senaste åren under Schröder har det väl liksom inte riktigt varit samma grej om man uttrycker sig försiktigt. Svensk socialdemokrati imponerades föga av Die Neu Mitte.

jinge sa...

Det är lite lustigt att folk uppenbarligen börjar inse att det är fel regering i Rosenbad. Jag har hört många sådana kommentarer den sista veckan och jag tror att det är Stegö Chilò och Borelius och Billström som har agerat ögonöppnare. Man trodde helt enkelt på moderaterna och fortsätter de i fyra år så kommer man definitivt att se på folk vilka som är fattiga och inte, långt mer än idag.

http://www.jinge.se/index.php/allmnt/dumjavel-och-bloggaren-johanna-falk.htm

Johanna Falks lapp tycker jag är så häftig! (Hittad i Flamman…)

Anonym sa...

Ja, vad kan ha gått snett?

Med tanke på det enorma lyft som föreningen med kommunistiska Östtyskland måste ha inneburit är det ju helt obegripligt att Tyskland idag kan ha några problem.

Man får väl anta att misären är som störst i gamla kapitalistiska västra Tyskland?

Anonym sa...

Den korrekta termen är Den Tyska Demokratiska Folkrepubliken. Försök undvik Östtyskland, det låter som om det fanns något annat Tyskland värt att nämna.

Anonym sa...

Anon 9:28,

Man får väl anta att du inte var ur blöjorna när muren föll, eftersom du har så dålig koll på vilket Tyskland som var något att nämna?

Ett annat indicium att så var fallet är ju att du inte verkar känna till att man alltid sade Västtyskland och Östtyskland. Jag har då aldrig någonsin hört någon i Sverige haspla ur sig den harangen du drog -inte ens på nyheterna. (Det kan ju ha berott på att det där "Demokratiska" lät så falskt?)