tisdag, november 28, 2006

Klassfoto


Erik Berg skriver om Google Earth och klassamhället, med utgångspunkt från en fascinerande blogginsats mot orättvisorna i Bahrain. Mycket läs- och sevärt.
För de välbesuttna har avstånd och åtskildhet blivit allt viktigare i upprätthållandet av ett klassamhälle. 1800-talets klasskillnader hade gud och bajonetterna till sitt försvar, men dagens klassamhälle, där marknadens osynliga hand är den verksamma resursallokeraren, kan inte köpa lika mycket legitimitet från gud och inte luta sig med samma tillförsikt mot polisiär eller militär makt. Därför drar sig överklassen undan, väljer att inte vifta alltför synligt med sin rikedom, lever hellre ut överflödet bakom skyddande murar, på tryggt avstånd från massan. Avskildheten och den allmänna okunnigheten om överklassens verkliga levnadsvanor är en maktfaktor i sig. Murarna runt alla jordens Gated Commuities är lika mycket till för att dölja som för att skydda.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Wow. Jag trodde inte vi moraliserade på denna blogg.

Anonym sa...

Wow. Jag visste redan att de flesta som skriver kommentarer här är efterblivna högermuppar.

Anonym sa...

Så vad... det räcker inte med att ni klassificerar "ägande" som makt, nu är tydligen "levnadsvanor" makt också. Cheez, god help us all...

Anonym sa...

Wow. Jag visste redan att konsekvens är något som vänstermuppar bryr sig om.

Anonym sa...

Ett "inte" föll visst bort. Var det ett liknande misstag som fick den här bloggposten att skrivas eller är moralisernade den nya melodin?

Anonym sa...

"ni klassificerar "ägande" som makt"

Ja, vafan säger man...
Vilken anklagelse.
Vilken förvirring.
Viken pajas.
Cheez god help us all.

Anonym sa...

"moraliserande" är det borgarnas nya gnällobjekt?
Ni borde utsättas för lite mera klasshat, så skulle ni sluta gnälla över moralisering.

Anonym sa...

Till Anonymous 6 :48.

Du följer inte kamrat Alis blogg så noga.

Gated är bäst sa...

Jag tror att författaren missade att det är eftersträvansvärt i sig att kunna dra sig undan med sina likar. En bra gated community röstar ofta in nya medlemmar efter en presentation på samma sätt som en vanlig herrklubb. Detta ger ett stort skydd mot att behöva förklara för en styrelse precis varför familjen det-och-det inte är idealiska nya grannar.

Detta möjliggör en fantastisk trivsel och, för den som så önskar, gemenskap.

FINDUS sa...

Var är moraliserandet? Jag tycker att artikeln andas förståelse för varför rika människor drar sig undan. Det är en ganska tydligt symtom på klassamhällets utveckling. Om vi skulle vilja moralisera skulle vi fördömma en människa som flyttar till ett "gated community", vi nöjer oss dock med att beskriva varför det sker och varför detta fenomen är dåligt.

På samma sätt kan man beskriva varför en arbetslös och lågutbildad invandrare från ett visst land ofta söker sig till och/eller av hyrestekniska skäl hamnar i bostadsområden med andra arbetslösa och lågutbildade invandrare från samma land. Detta kan av integrationstekniska skäl tycka är dåligt men det är på intet sätt en fråga om att "moralisera". Ett av de mest skriande exemplen på bristande integration är nog dock gettoiserade områden som östermalm.

Anonym sa...

"Ja, vafan säger man...
Vilken anklagelse.
Vilken förvirring.
Viken pajas.
Cheez god help us all."

Du sätter alltså din tilltro till Gud? Det trodde jag att man som god kommunist inte fick göra... ;)