torsdag, januari 04, 2007

Å fan!

Överraskande, välkommen och mycket intressant debattartikel på DN Debatt idag av Morgan Johansson (s) och Christer Persson (fd. planeringschef på socialdepartementet). Socialdemokrater som ifrågasätter pensionsreformen. Kors i taket! Visserligen är det en kanske lite märklig förevändning man hittat för att undvika totalkonfrontation med det system socialdemokraterna gick med på därefter försvarat som sitt eget. Men det är helt ok.

I mer än ett decennium har det rått ett demokratiskt och samhällsekonomiskt djupt tvivelaktigt debattförbud om pensionssystemet. Det vore ytterst välgörande, om socialdemokratin på allvar kunde se att det nya systemet är lika mycket en jätteseger för borgerligheten som ATP-systemet en gång var för arbetarrörelsen. Och dra rimliga slutsatser av detta.
Detta är en av pensionssystemets bäst bevarade hemligheter: att kompensationsgraden förändras så dramatiskt beroende på om man orkar arbeta ett par år mer eller mindre. Det säger sig självt att en så stor utväxling i kompensationsgrad kommer att leda till kraftigt ökade klassklyftor i pensionärskollektivet.
Jovars. Gott att det är fler som är ute och talar om denna ”hemlighet” – i själva verket grundläggande för det nya systemet – i termer av problem.

* * *

Jag länkar till en egen månadsgammal krönika om pensionssystemet.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, Morgan Johansson stiger alltmer i aktning för varje dag som går.

Men som lite smolk: Är det inte märkligt att man nu berättar om hur dåligt systemet faktiskt är - och försöker få det att låta som att det "egentligen" är borgarnas fel? Ingenting av "dåligheterna" var ju okända sedan tidigare, det enda nya är ju att det nu bekräftas även från f d ministernivå hur uselt det hela är.

Man kan också fråga sig vad omsvängningen är värd med tanke på att hela logiken "rädda dig själv med privata lösningar" nu pågått i snart tio år, och att vi riskerar ha byggt fast ett beroende/intresse av skattelättnader för visst pensionssparande osv.
Men OK, vi får väl tänka positivt. Ett test på socialdemokratins eventuella omsvängning torde vara ifall man nu också tar avstånd från Anna Hedborgs beställningsförsök att upprepa pensionstricket på sjukförsäkringsområdet. (I detta tillhör f ö artikelförfattare Pehrson de som på tjänstemannanivå var djupt insyltade. )

Anonym sa...

I andra delar av rövarkapitalets globaliserade marknadsdiktatur har bara själva antydan till att man vill införa IMFs rekommendationer om att stjäla och spela med folks pensioner lett till folkstormar, men inte i Sverige.

Här smögs besluten igenom liksom man gjorde med maktförskjutningen till Bryssel och de som smög var som alltid Socialdemokraterna...

Gruv.arb sa...

Ja, man kan ju hoppas att dom sent om sider vaknar och rättar till vad dom ställt till med för pensionärerna.

Kerstin sa...

Ja, vad var det han sade i Austrlien, Göran Persson, tydligen i tron att ingen härhemma skulle notera saken, jo att svenskarna inte kommer att bli glada när de upptäcker hur pensiossystemet fungerar.

Nu får sossarna i alla fall chansen snart, vad det verkar, att framställa sitt pensionssystem som bra - i förhållande till vad högerrregeringen kommer att ställa till med. Jag gissar att den kommer att höja pensionsåldern till 67 eller 70 innan perioden är över.

Anonym sa...

Jaha, så man får mer i pension om man jobbar mer. Det var ju - upprörande.