torsdag, januari 11, 2007

Flykt

USA har genom sin invasion lyckats med att – förutom ha ihjäl över en halv miljon människor – göra var åttonde irakier till flykting, i eller utanför landet. Det känns ju bra att USA hjälper till att reda ut situationen genom en ”ny strategi” – fler soldater som skjuter fler personer så att de kanske inte flyr.

Läs Michael Jansen; Iraq refugees: largest movement since Palestine 1948

16 kommentarer:

Björn Fridén sa...

Alla högljudda MUF:are har i alla fall blivit lite tystare, det är ju alltid något. Men det är intressant att vissa inte tycks ha några klagomål, trots att avsikterna var baserade på lögner och effekten av invasionen blev katastrofal. Då har man ju agerat klandervärt inom i alla fall en av de två stora etiska inriktingarna. Men Ahlmark pladdrar på som vanligt om hur förträffligt allt är och hur hemsk Saddam Hussein var.

Nadia sa...

"Men Ahlmark pladdrar på som vanligt om hur förträffligt allt är och hur hemsk Saddam Hussein var." Vad denna man glömmer är att vad Saddam gjorde på 30 år har Bush gjort på 3.

Fi sa...

Säg att man ställer en läskig diktator inför ett val:

1) Avgå och inför demokrati

2) Stanna kvar och bli störtad med våld (men nu med civila offer).

Om nu diktatorn vägrar, vem bär då skulden till de civila offrena? Diktatorn som vägrade att avgå eller den som startade kriget?

olydig sa...

Som sagt, det har varit ganska tyst från alla glada "liberaler".

Frågan är fortfarande: Var är alla de massförstörelsevapen som kunde avfyras inom 45 minuter?

Ahlmark är inget annat än en pajas.

Anonym sa...

"Säg att man ställer en läskig diktator inför ett val:

1) Avgå och inför demokrati

2) Stanna kvar och bli störtad med våld (men nu med civila offer).

Om nu diktatorn vägrar, vem bär då skulden till de civila offrena? Diktatorn som vägrade att avgå eller den som startade kriget?"

Skulle snarare säga att de som levererade vapen till diktatorn, i princip skapade honom och stöttade honom ända tills han gick emot deras intressen är skyldig.

Anonym sa...

"Säg att man ställer en läskig diktator inför ett val:

1) Avgå och inför demokrati

2) Stanna kvar och bli störtad med våld (men nu med civila offer).

Om nu diktatorn vägrar, vem bär då skulden till de civila offrena? Diktatorn som vägrade att avgå eller den som startade kriget?"

Skulle snarare säga att de som skapade honom och stöttade honom så länge som han inte gick emot deras intressen är skyldiga.

Anonym sa...

Sorry för dubbelposten men det tog ett tag innan den första kom upp så skrev ett nytt svar.

Anonym sa...

Egentligen borde kanske Ahlmark ignoreras, men va fan, han har ju en intressant vinkling: så här skrev han ungefär då Saddam-regimen störtats:
”För ett år sen påstod europeiska snillen att Bush var en av Amerikas dummaste och farligaste presidenter någonsin. Nu ställer man däremot frågan: hur kom det sig att en sådan man har kunnat vinna val, krig och globala debatter?”

Och... så här skulle väl han vilja att den här planeten såg ut:
http://paolopissoffi.blogspot.com/
(kanske med en israelisk flagga istället...)

Anonym sa...

Kamrater,
det är klart att vi i någon mening kan peka finger och garva åt borgarnas dumheter.

Men vad är att "ha rätt" värt mot att "få rätt"?
För samtidigt som vi konstaterar att Ahlmark är en pajas och att Bushs imperiestrategi även ur ett imperialistperspektiv är misslyckad, så tro inte att borgarna stannar för det. Makten är som bekant rätten. We have always been at war with Oceania...
Och om MUF och folkpartiet får som de vill, är det snart Sverige som skickar ut glada "Nordic Battlegroups" att göra imperiets smutsjobb. Rekrytering pågår!

Anonym sa...

Med samma logik som "fi":

Säg att man ställer en läskig imperialistmakt inför ett val:

1) Sluta stödja diktaturer i Mellanöstern för krassa ekonomiska och geopolitiska intressen.

2)Stanna kvar och bli attackerad och bordkörd med våld.

Om nu imperialistmakten vägrar, vem bär då skulden för till exempel 9/11?Imperialistmakten som vägrade lämna Mellanöstern ifred, eller dom som attackerar imperialistmakten?

Anonym sa...

Anonymous 11:22 har helt rätt. och se, minsta framgång för imperiet eller någon av deras klientstater och vi kommer att se MUF, LUF, Ahlmarkare et al. komma rusande ur deras grottor för att hylla, hissa flaggor och peka finger och göra sina vanliga ritualer. Trots att dom ur alla synvinklar har fel (humanistiskt, biologiskt, demokratiskt) så kommer dom alltid att vifta med makt, våld och mutor för få sin rätt att exploatera och förstärka den ständigt sprickiga och orättvisa makthierarkin, den ständigt explosiva och instabila kapitalistmodellen.

Oldtimern sa...

Man måste även komma ihåg att detta krig där USA sig redan förklarat sig som segrare på ett kryssningsfartyg...för några år sen.

Kriget brukar kallas välbevakad. Men är istället ett utmärkt bevis på hur man väljer att inte rapportera om en av tidernas största människoslaktanden, massflykt sjukdomar, tortyr och man visar framför allt inte krigets rätta ansikte med civila som massakerats. Iblamd är man dock orolig för att 3000 amerikaner dött.

Kriget steriliseras och är klassiskt bevis på vi och dom.

Anonym sa...

"Trots att dom ur alla synvinklar har fel (humanistiskt, biologiskt, demokratiskt)"

Det där var otroligt lustigt! Biologiskt fel!

Anonym sa...

Jag ar ofta inte for att gnalla ocm siffor men jag skulle anda vilja ha en forlaring till hur Ali kom fram till siffran EN MILJON.
Hur har USA haft ihjal en mljon manniskor?
Var kommer dessa siffror ifran?

Nyfiken...

Anonym sa...

Hördu, senaste Anonymous (12:08), jag är inte ofta för att gnälla om siffror heller.
a) Men var hittar du att Ali kommit fram till siffran "EN MILJON"?
Står det inte "förutom att ha ihjäl över en halv miljon människor"????

b) Varför försöker du låta som att det är Ali som hittat på siffran? Har du hört talas om Lancet respektive Iraq Body Counts olika undersökningar av antalet dödsfall? (frågan skulle också kunna ställas: har du inte läst en enda dagstidning de senaste två åren?)

Varsågod, här är en google-länk:
http://www.google.se/search?hl=sv&q=Lancet+Iraq+deaths&btnG=Google-s%C3%B6kning&meta=


Nu väntar jag bara på att du ska hävda att Lancet (på topp 5 bland världens mest respekterade medicinska tidskrifter) i själva verket är kommunister och terroristkramare. Lycka till!

Anonym sa...

Titta gärna på dödsorsakerna på Iraq Body Counts. Har den amerikanska armén börjat med självmordsbombningar och bilbomber? Eller är det så att morden begås av irakiska terrorister?