fredag, januari 26, 2007

Lennart has left the building

Det är en djup förstämning som griper omkring sig i Halland, Sverige och Europa, med anledning av att Lennart Johansson på det skändligaste sätt, just när han efter sexton gåslevertunga år började bli varm i kläderna, avsatts som Uefa-president av en sketen bollsparkande grodätare till pojkvasker. Johansson var idealisk som just Uefa-ledare, då han värdigt uppbar, eller ska vi säga förkroppsligade, viktiga europeiska värden. Särskilt minnesvärd är hans poetiska sätt att efter ett besök i Sydafrika i mitten på 90-talet uttrycka den ångest som många i förnuftets och civilisationen tjänst kan känna:
Hela salen var full av svartingar och det blir jävligt mörkt när de sitter tillsammans. Är de dessutom ilskna så är det inte så jävla muntert.
Muntrare var det när Johansson gav klang åt ett annat viktigt europeiskt värde, nämligen omtanken om kvinnors rättigheter och möjligheter, då han i en intervju 2005 lämnade ovärderliga tips till damfotbollens organisatörer:
Det finns många företag som skulle kunna ha användning av en tjej, svettig, som spelat i regnet och när hon kommer ut från omklädningsrummet så ser hon alldeles underbar ut. Om inte så får de finna sig i att bara få pengar när publiken kommer till matcherna.
I denna svåra stund tänker vi ändå med värme på det sakliga och objektiva stöd som svenska fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell visat Johansson. Jag ser hos Ulf Bjereld att Lagrell idag i City Göteborg uttalat att han föredrog den nordeuropeiska ledarstilen framför den sydeuropeiska, då den senare, föraktliga,
bygger mer på nätverk, på personliga och vänskapliga band.
Fy för detta och heja det rationella, personoberoende nordeuropeiska fotbollsledarskapet, som enligt Lagrell – i samma intervju – kan komma till uttryck på det här sättet:
Jag har lärt känna oerhört mycket betydelsefullt folk via Lennart, kontakter som är mycket bra att ha i många samarbeten när det kommer till tv-avtal, reklamavtal och annat.

5 kommentarer:

Bengt O. sa...

Det var mycket bra Ali, jag hade tänkt skriva nåt liknande själv men det hade inte blivit lika bra. Du har föregripit sportsveriges lamentationer som väl lär komma i morgon.

Rent fotbollsmässigt begriper jag dock inte hur du kan hålla på Lagerblad, svensk fotbolls Thorbjörn Fälldin.

Anonym sa...

rasteorierna finns alltid med på ett hörn i idrottsvärlden

Oldtimern sa...

Det bästa av allt är att alla av grabbara sätter fotbollen i första hand mot de ekonomiska intressena.

Tidsfråga innan VM går varannat år..

G Lundblad sa...

Det var illa att Platini vann eftersom han, på typiskt franskt vis, försöka utmana G14 genom att begränsa antalet lag/liga i CL till tre. Det kan bli dyrt för den europeiska fotbollen as we know it. Illa också naturligtvis med tanke på att han har den genomkorrupte Blatter i ryggen.

Anonym sa...

Johansson stod trots idiotiska citat för en modell som var betydligt mer baserad på folkrörelseidealet än vad Platini gör. Platini vill öka spelarnas skyhöga löner, minska supportrarnas makt och närma sig det genomkorrumperade FIFA.