torsdag, januari 18, 2007

Mona

En väl genomförd presskonferens med ett skickligt, jag kan utsträcka mig till att säga briljant avvägt inledningsanförande av huvudpersonen Mona Sahlin. För övrigt symboliskt bra att den hålls på Sveavägen 68, och inte i riksdagen.

Jag har skrivit mycket om det socialdemokratiska partiet på bloggen – antagligen alltför mycket. Också om ordförandeprocessen (till exempel här). Så bara kort:

Det är stort och viktigt att det socialdemokratiska partiet med största sannolikhet får en kvinna till partiordförande. Jag kan ändå inte påstå att Mona Sahlin utgör någon önskekandidat. Av såväl tidigare som nu angivna signaler att döma, finns det risker att socialdemokratin tar ytterligare steg mot ett allmänfluffigt parlamenterande parti; alltså mer som andra socialdemokratiska partier i Europa, med motsvarande politiska och elektorala resultatet. En socialdemokrati på reträtt från sig själv kan bli gullad med en stund, men förändrar inte samhället i längden – får därmed sitt existensberättigande eroderat. Men jag hoppas varmt och innerligt på att det inte alls ska bli så. Mona Sahlin är mångsidigt skicklig. Och det finns tillräckligt många ärligt kämpande och skarpt tänkande människor också i det större av arbetarrörelsens partier, för att utvecklingen inte ska vara ödesbestämd.

Alltså: ett icke-ahlmarkskt, men ganska så oroat lycka till.

13 kommentarer:

Raphael sa...

Hoppas att det här blir bra. När DN's "politiska analyser" och övriga (borgerliga) media skildrar Mona positivt kan jag inte låta bli att ryggradsmässigt känna att hon förmodligen är fel kandidat...

Lasse Strömberg sa...

"elektorala"

Öhh? Vad betyder det ordet?

Mika sa...

Jämte €Us propagandaminister Wallström är nyliberala Sahlin den värsta tänkbara kandidaten för ett högervridet sk. "arbetarparti".

se bara vilka visioner hon har...

Detta signalerar en fortsatt seglats i snålskjuts bakom bankirmaffians och borgarnas utstakade kurs och att alla övergrepp på demokrati och vunna landvinningar hos arbetarna som borgarna företar sig lugnt kommer att förankras under en socialdemokratisk valseger i nästa val.

Sådan är kapitalismen, se bara symbiosen mellan blocken. Små teatrala utspel i valrörelse och debattprogram men fullt samarbete bakom kulisserna...

Ali Esbati sa...

Med elektorala resultat menar jag valsiffror, typ.

MJE sa...

Persson avgår och ersätts med en annan gammal räv som går i samma riktning. Om inte annat så har man nu formellt bekräftat att partiet är fjärmat från sin väljarbas. Gott så, då behöver jag inte gå omkring och undra om jag ska gå tillbaka till att rösta på S.

Almega ficki alla fall sina förhoppningar upfyllda, så för dem blir nästa val en win-win situation. Tur att någon blir glad.

Nina Unesi sa...

Jag kan hålla med raphael om att man känner kalla kårar när borgerliga typer stöder henne (bäst vore om de, i sedvanlig ordning, dissade henne). Jag är helt övertygad om att Mona är vänster, mer vänster än Persson i vissa frågor. Knappast höger.

I alla fall, fint skrivet Ali.

hälsningar
Nina

Anonym sa...

- Är det rätt att bomba Afghanistan och lemlästa barn, kvinnor och andra oskyldiga?

- Ja, det tycker jag. Det är fruktansvärt att säga så, men jag har inte hört någon annan som kan tänka ut ett annat sätt att få stopp på det som har hänt. Hur får man talibanerna att gå med på bombstopp? I alla krig dör civila; det är som om folk glömmer.

M Sahlin

Anonym sa...

Mer från superkommunikatören som skall rädda valsegern 2010 åt SAP:

"Det är ju en väldigt gammal lag från 60-talet. Proffsboxningen har förändrats väldigt mycket sedan dess. Dessutom har det dykt upp väldigt många nya kampsporter som handlar om sparkar och slag mot huvudet."


Man blir mörkrädd, var detta det bästa landets största parti kunde åstadkomma som ny partiledare. Det intellektuella degenereringen inom arbetarpartiet måste vara totalt. Finns väl ingen vettig människa som tex skulle säga att Thatcher hade förvisso rysliga åsikter men att detta på något mystiskt sätt vägs upp av att människan råkar vara kvinna.

Men hon är trots allt en kommunikatör som passar väl in i det infantiliserade medieklimat som råder numer, har säkert hyggliga chanser att ro hem en valseger åt SAP 2010.

Men man kan ändå vara tveksam, man glömmer lätt att SAP har två katastrof val på raken bakom sig. Förutom den relativt sett dåliga resultatet i riksdagsvalet inkl kommunerna sågade väljarna SAP och Persson ordentligt i EMU-valet. Sahlin skiljer sig egentligen inte från Perssons politik, varken gällande EU eller i övrigt. Är det den nya superkommunikatörens uppgift att få S väljarna att inse att det är de som har fel och Sveavägen rätt.

Anonym sa...

Med samma logik som hon hyllar västmakternas ockupationer i Irak och Afghanistan borde hon också tillämpa på apartheidstaten israel.

Varför inte bomba sionisterna ut ur mellanösternför folkmorden på palestinier och libaneser?

Nina Unesi sa...

Anonymous *2

Fan vad ni överdriver. Slappna av. Tjejen har ju bara varit partiledare i en dag.

Anonym sa...

"slappna av"....

Jag tror inte att föremålen för hennes förhärskande nyliberala människosyn i Palestina Irak Afghanistan och snart Iran har råd att tillåta sig den lyxen.

"slappna av" torde kunna uttydas som "glöm bort", glöm bort vad hon står för. Vi har redan haft en katastrof till partiledare och statsminister med de här åsikterna, vad socialdemokratin behöver är en total utrensning av inaveln av nyliberaler med dessa unkna värderingar..

Jonas N sa...

Anonymous 10:20 AM

På sätt och vis håller jag med dig. Jag skulle skratta gott om Mona Sahlin gör precis det du hoppas på, och istället inrikta sig på att konkurrera med Lars Ohly om de mer 'renläriga' väljarna ...

Dock tror jag att vi båda blir besvikna där.

Nina U, om hon blir vald blir hon partiledare den 18 mars i år. Fram tills dess heter er store vise ledare fortfarande Göran Persson

:-)

Nina unesi sa...

Yikes! Jonas N. Det stämmer. Hon är bara kandidat.

Ibland får jag hålla mig från att skriva om henne i statsminister-termer!