tisdag, januari 30, 2007

Vi har sett hans stjärna gå upp och kommer för att hylla honom

Det förefaller som allt mer uppenbart att nye Muf-ordföranden Niklas Wykman är en intellektuell gigant av en kaliber som det politiska livet i Sverige alltför sällan begåvas med. På Wykmans blogg får vi ofta följa med in till hans inre tankeliv, vara med när gnistorna föds, för att snart sätta hjärtan i präriebrand.

Till exempel får vi veta hur det gick till när Niklas Wykman lade grunden till ett kommande civilisatoriskt språng som särskilt lär gynna människor i Norrlands inland:
Blixthalka och snöfall höll farten nere. Dessutom körde jag hem lite människor hit och dit. Dock var sällskapet så trevligt att timmarna gick fort. Men varför har vi så många usla vägar i Sverige? Har hört att om man tog alla pengar som staten tagit in i olika skatter relaterade till trafik så skulle det räcka till marmorvägar i hela Sverige. Ett privat vägnät skulle ha varit i mycket bättre skick, till mycket lägre kostnad. Det är dags för privatbygge av vägar.
Detta är en tanke så fräsch att den får varje blomsterdagg att lukta rutten fisk. Privata vägar! Varför har ingen tänkt på det förut? Till varje hyreshus i Bagarmossen, varje fiskarstuga i Bohuslän och varje ödslig villa i Bastuträsk (bo i radhus ärdock, tillsammans med att ”gilla FN”, tröttsamt PK-skit) kommer snart, tack vare denna genialiska idé från det nya arbetarpartiets unga hjärntrust, ett flertal konkurrerande marmorvägar att dras – och sedan ömt vårdas i händelse av blixthalka. Ty det har man ju hört, att det är så det blir. Nu har ett ljus tänts. Nu går det inte att släcka!

Väl hemkommen i trygghet från de kommunistiska kollektivvägarna där kreti och pleti får färdas i bjärt kontrast mot varje effektiv marknadslösning, sätter sig vår hjälte ned för att begrunda KRUT, Reformerat regelverk för handel med försvarsmateriel.
Mycket juridik och förkortningar där,
konstaterar han rättrådigt och indignerat. Och detta för givetvis tankarna till den förhatliga existentialismen, som ju frossar i juridik och förkortningar:
Genom att använda förkortningar, komplicerade uttryck och facktermer exkluderar författaren effektivt den obehöriga läsaren. Eller åtminstone tröttas läsaren ut så till den grad att texten aldrig läses i sin helhet. Inte bara statliga utredningar är uppbyggda på det viset. Vem har till exempel läst ut en hel bok av Sartre?
Efter att ha levererat denna förödande retoriska fråga går tankarna till Mellanöstern, där det blir dags att formulera nya visdomsord:
Av onda handlingar vet jag inte om det finns någon värre än att självmordsbomba andra till döds. Det vidriga i att bringa död i kombination med det ynkliga i att slippa uppleva sitt dåds konsekvenser är amoralismens tydligaste praktik.
Läsaren fylls här av ett andligt och logiskt ljus. Här har hon kanske gått omkring och tänkt att det till exempel skulle kunna vara vidrigare att mordbomba andra till döds och sedan fängsla och döda dem som påtalar detta dåds konsekvenser. Men icke. Och glöm nu heller inte:
Farliga människor kommer alltid att finnas. Men sammanhang där människor blir farliga kan upplösas.
Vi låter här fantasin flöda fritt en stund när det gäller vilka sammanhangen är där människor ”blir farliga” och hur dessa sammanhang rent praktiskt ska ”upplösas”. Det förefaller dock klart att svensk militär bör delta i processen. Med en känsla av tacksamhet skiljs vi så från vår unge hjälte, och gläds åt att han går iväg till möte med ”liberala gruppen”.

26 kommentarer:

Alexander sa...

Kanske lite väl raljerande, men kul ändå. Eller som jag brukar säga: Ali Esbati må vara fullkomligt galen, men skriva kan han. ;)

Paolo Pissoffi sa...

Raljerande, lätt nedlåtande, och naturligtvis hysteriskt kul.

Jag vill se en replik från den unga MUF:aren.

Anonym sa...

Undrar om inte Niklas Wykman har låtit sig inspireras av Hitlers Autobahn projekt?

Neoliberal Agenda sa...

För den som är intresserad av privatisering av vägnätet kan jag rekommendera Free Market Transportation: Denationalizing the roads. Den har dock några år på nacken så den tar inte upp alla nya tekniska möjligheter som finns för betalning och kontroll.

ClaesW sa...

Neoliberal Agenda

Redan på första sidan ser man att författarna tackar det superduperduktiga killarna på världens kanske främsta vetenskapliga institut, The Cato Institute. Samma magnifika killar som tidigare lärt oss att cigarettrökning är ofarligt och att växthuseffekten inte existerar.

Anonym sa...

Ad hominem. Zzzzz

Roger sa...

"Vem har till exempel läst ut en hel bok av Sartre?"

Öh. Jag. Är jag en dålig människa då?

Anonym sa...

jag läste "Djävulen, och Gud Fader" av Sartre när jag gick i högstadiet. and i'm a muhfuckin blatte, yo.

embryo sa...

men hur ska man kunna köra okcså hälsa på varjeandra om vägrarna är privata det undrar jag nu yo

man kankse kan göran reklam för sakrer okcså ting längsmed vägrarna

typ: här bror min bror

äsch: sartre äger men camus är vassare camus har mer språklig feeling

läs allt

Abel sa...

Det förefaller som? Hans inre tankeliv? Lägga grunden till ett språng?

Intellektuell gigant var ordet.

Delphine sa...

well, Camus can do, but Sartre is smartre

David sa...

När jag läser MUF-ordförandens text slår mig en tanke. Jag har faktiskt aldrig under de senaste 2 åren sett Ali lägga ut texten om hur han vill lösa olika samhällsproblem. Jag har aldrig läst en resonerande text på den här bloggen, eller någon annanstans, där Ali kommer med ett resonemang.

Det enda jag har sett är korta, förvisso förnumstiga, antydningar om att något är fel, roligt, töntigt, "orättvist" eller "rasistiskt".

Lika lite har jag sett Ali besvara motargumenten han får av sina läsare.

Hur kan det komma sig att ett en person med politiska ambitioner inte drivs att presentera, eller åtminstone resonera om sådant? Ingenstans kan man följa hur Ali tänker, eller hur han vill lösa olika problem.

Vet Ali med sig att hans idéer (om han har några) inte skulle appellera? Detta slog mig helt plötsligt. Och det kändes inte bra...

Anonym sa...

"Jag har faktiskt aldrig under de senaste 2 åren sett Ali lägga ut texten om hur han vill lösa olika samhällsproblem."

Det handlar nog i så fall mer om din läsning än om Alis skrivande.

Egendom är stöld sa...

Roger:
"Vem har till exempel läst ut en hel bok av Sartre?"

Öh. Jag. Är jag en dålig människa då?


Ja. Dålig. Liksom även jag. Det är FULT (icke Pk?) att gilla kultur i Sverige. Det är förmodligen en av anledningarna till att en så utpräglad krämarideologi som nyliberalismen har fått fäste. Varför läsa något mer komplicerat än Expressen? Time is money.

Anonym sa...

Det handlar nog i så fall mer om din läsning än om Alis skrivande.

En dödligt tråkig o sliten kommentar (frekvent använd av Ali själv).

Problemet är att Ali använder sig av någon slags neokommunistisk floskelgenerator när han skriver vad han tycker. På så vis blir det mumsmums för de frälsta och snömos för resten.

Micke sa...

Snömos för alla anonyma puckon som inte ens pallar skriva
med ett nick.
Stå åtminstone för fan för vad ni säger med ett nick som ni använder kontinuerligt.


Löss.

embryo sa...

äntligen en platts på internet där man kan diskutrera sartre okcså camus

härligt

okcså slippra allt tjatter om nyliberalism irak bush allijansen okcså hela den svansen: den där tiden grår snart över

bush era är över men i sverigje är vi lite sena okcså snart har liberterianerna här okcså vänt kappan efter någnon annan tankclös typ typ

till ämnet: pesten är en ohyggeligt starkc existentialstiskc roman som alltid undrer nittonhundratalet okcså 2000 okcså vidare är lika aktuell: hur ska man handla det är frågan

okcså insikcten om att allan är olikca varjeandra vilkcen tur i oturen

vad är en menniska det undrar jag nu yo

främlingen är mer otäkc som en bild av allan ensamma tankfulla tanktomma galeningrar man kan läsra om på andera plattser i media

sartre är mer vad ska man säja: káfefähig

le camus är som ett tungngt rödvin från rhonedalen medan le sartre är en kvikc calvados innan sängngdags det är skillnaden det säjer jag nu

yo

tipps: sartre kommrer bergis takcra nej till nobelpriset: kom ihå var ni läste det först

Patrik Hertzman sa...

Dammit! Jag faller ihop av skratt, som vanligt. Men ärligt talat Ali, en MUF ordförande är ett alltför lätt mål...

Johan Persson sa...

Nåja, han har i alla fall nån sorts självinsikt.

Citerar: "Jag är en ganska pinsam person."

Anonym sa...

"Micke"

För trist att skriva med eget nick då detta blivit stora tummelplatsen för nickjacking och personförföljelse.
Varför kallar du mig och andra för löss? Försöker du ta ifrån mig mitt människovärde ?

Micke sa...

För trist att skriva med eget nick då detta blivit stora tummelplatsen för nickjacking och personförföljelse.
------------------------------

Det blir knappast bättre av att folk skriver sånt här och värre anonymt.
------------------------
"Problemet är att Ali använder sig av någon slags neokommunistisk floskelgenerator när han skriver vad han tycker. På så vis blir det mumsmums för de frälsta och snömos för resten."
-------------------------

Lika påfrestande som när folk snor pseudonymer.

Om "neokommunistsisk floskelgenerator" är mindre nedvärderande än löss får studen och individen avgöra.

Anonym sa...

Självfallet är det värre att kalla någon för löss (som är ett ord man ofta förknippar med utrotning) än att mena att någon använder sig av floskler.

I ena fallet ger man sig på personen själv och i det andra fallet attackerar man det personen skriver.

Micke sa...

i det andra fallet attackerar man det personen skriver.
-------------------------

Helt fel.

Med samma glappa logik skulle jag kunna påstå att löss handlar om just ..."löss"

Tugga i dig att om man ska angripa folk med argument i stil med kommunistiskfloskelgenerator eller folkmords supporter eller annat valfritt knäpp epitet så är det rimligare att göra det med ett nick så att den som angrips har något att relatera till.

Jag skriver ibland på högerbloggar och utsätts ibland för helt absurd skit.

Jag har också fått mitt nick snott här många gånger.

Trots det är min slutsats att det alltid är bättre att skriva med ett och samma nick.

Sen kan du ju prova att skriva "nyfascistisk floskelgenerator" på valfri högerblogg till innehavaren och se vad som händer och hur uppskattat det blir.

Anonym sa...

Jag trodde inte att kommunist var ett skällsord för Ali?
Men du kanske anser att både fascist o kommunist är skällsord och nedgraderande?

Men hursomhaver, ibland är du kul att diskutera med (även om du aldrig ger dig, whatsoever)
Tyvärr blir det inte så givande att ta en diskussion när ens inlägg kommer in med 1-10 timmars försening om ens överhuvudtaget. Syns nån annanstans och då kanske jag t om har ett nick.

Zaida sa...

I like yo humor! Ali needs his own show. Omedelbums.

Kurre sa...

Ett synnerligen tarvligt angrepp på en av våra främsta politiker i det unga gardet. Undertecknad noterar dock till, ingens egentliga förvåning, att du -- till skillnad från Wykman -- inte har några argument i sak att komma med, utan enbart raljans. Som så mången gång förut ser vi hur kommunismens villolära står handfallen vid konfrontation med liberala idéer om frihet, förnuft och framsteg.

Kurt G. Rantzén