tisdag, februari 13, 2007

Att bygga global säkerhet

USA: Har kärnvapen. Har deklarerat att man tänker skaffa fler. Har använt kärnvapen mot andra länder. Ockuperar för tillfället ett flertal andra länder och hotar dagligen andra.

Nordkorea: Har kärnvapen. Har testat dem öppet. Har framfört diffusa hot mot andra länder. Får nu massor med bistånd av bland annat USA.

Iran: Har inte kärnvapen. Har deklarerat att man inte tänker skaffa några. Har inte framfört hot mot andra länder. Har angripits av andra länder. Utsätts nu för uppenbart lögnaktiga men lika uppenbart propagandaeffektiva anklagelser, om det ena och det andra, av USA.

Gå nu ut i världen och dra säkerhetspolitiska slutsatser om USA:s roll för fred och avspänning.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hörde på ekot P1 att Nordkorea skall avbryta sina kärnvapenaktiviteter. Tänk om andra länder med massförstörelsevapen kunde följa samma exempel. T.ex. USA och Israel? Tänk om man t.o.m. kunde få höra på ekot att: "USA lovar att upphöra med sina imperialistiska aggressionspolitik och att nu istället initiera ett nedmonterande av sina militärbaser runtom i världen. Man säger att det är "slut med påtvingandet av nyliberalism till världens folk" och att "vår utrikespolitik är kanske mänsklighetens största katastrof". Man ämnar nu även påbörja arbetet med att bygga upp en särskild domstol som skall ta upp de brott mot mänskliga rättigheter som amerikanska medborgare misstänks ha gjort sig skyldiga till. Strax efter att kursändringen aviserats i amerikansk media försvann ett betydande antal kongressledamoter, högt uppsatta statstjänstemän och företagsdirektörer från sina arbetsplatser. Det tros att dessa personer är djupt inblandade i den tidigare administrationens korruptionsaffärer och att den plötsliga frånvaron är ett försök att undkomma ansvar och rättvisa. Bl.a. en svettig och uppjagad Henry Kissinger sågs lämna Washington i ett privat flygplan. "Nu är det kört!" lär han ha sagt till en taxichaufför."

Det skulle vara nyheter de!

/J

Anonym sa...

Jaha. Borde USA skrota alla sina kärnvapen Ali? Tror du fullt ut på vad Iran deklarerar? Är det fel att muta Nordkorea? Ska man göra något annat? Vad? Vad? Vad tycker du egentligen om saker o ting? Det är vad man oftast frågar sig efter att ha läst dina dagliga utfall.

Vi är inte tankeläsare vettu.....

gm sa...

Iran: Har inte framfört hot mot andra länder.

Driver du med mig, Ali? Okej att du ibland är något enögd, men inte fan är du väl blind?

Rickard sa...

Ali,

"[USA] har använt kärnvapen mot andra länder."

Sakfel redan i första stycket. USA har använt kärnvapen mot ett land (efter att ha blivit attackerad).

"[Nordkorea] har framfört diffusa hot mot andra länder. Får nu massor med bistånd av bland annat USA."

Situationen med Nordkorea är fullständigt annorlunda. I själva verket hotar inte Nordkorea någon annan än Sydkorea samt de amerikanska trupperna. Landet har också hotat Japan vid något tilfälle, eftersom man har en gränstvist. Men Nordkoreas linje har varit att "svara" hota med kärnvapen om man blir anfallen. Man har inte självt uttryckt avsikten att anfalla bara for the heck of it.

För det andra är det ganska osannolikt att Nordkorea, utan exceptionella omständigheter, skulle anfalla Sydkorea, som ju trots allt är samma folk.

Hotet från Nordkorea mot resten av världen är snarare att man säljer kärnvapenteknoligi och utrustning till terrorstater såsom Iran och terrorister.

Hotet från Iran är helt annorlunda. Landet styrs av en aggresv fundamentalistisk regim som öppet uttryckt avsikten (och uppenbarligen önskar) att utplåna Israel. Man ligger också i fejd med den unnitiska delen av arabvärlden, exempelvis Egypten och Saudiarabien. Landets regim stödjer aktivt terrorister genom att finansiera Hamas och Hizbollahs attacker, samt håller på att helt ta över kontrollen över Libanon, samt de palestinska områdena till viss del.

Iran är benäget att anfalla, och fullt berett att förse terrorister med kärnteknologi (ex. en "smutsig bomb") på samma sätt som man förser terroristerna med miljarder och konventionella vapen.

Nordkorea får nu belöningar därför att man backar från kärnvapen. Iran har utlovats liknande belöningar om man gör detsamma och upphör med sin statsterrorism. Iran vägrar dock blankt, och struntar dessutom i FN:s bondande resolution från Säkerhetsrådet om att upphöra med sitt kärnvapenprogram.

Därför blir det sannolikt aktuellt med en försvarsinsats mot Iran om landet forsätter - inom några år eller förr, för att skydda omvärlden.

Rickard sa...

Daily Telegraph idag: Irakiska terrorister använder österrikiska gevär som sålts till Iran.

Anonym sa...

Det är inte alls otroligt att det är såna här "nyheter" som vi kommer att bli levererade snart (källor: militära talesmän och anonyma statstjänstemän)

International News: Irakiska Al-Qaidamedlemmar köper uranberikade handgranater med nervgas från den iranska regimen

Daily Review: Iranska pansarvagnar funna i Sunnitriangeln - tänktes användas av terrorister

Truthful Daily: Iransk U-båt sköt mot amerikanska soldater i Mosul - besättning pratade persiska

American Liberal: Oberoende satellitbevis indikerar iransk försäljning av massförstörelsevapen i Bagdadh


...högern, och kanske särskilt liberalmupparna, kommer förstås att tro på allt, och dessvärre kommer dom också skriva om det på diverse bloggar som om det vore nobelpris-material.

Anonym sa...

Anonymous 9.00
Har vi råd att inte ta dessa uppgifter på allvar?
Varför skulle vi inte det? Ge ett enda skäl. Vapnen har ju gått att spåra direkt till en österrikisk leverans till Iran förra året.

Anonym sa...

Anonymous 9.08
Självklart kan vi inte vänta på att gevärskulorna kommer vinandes över kontinenterna. Vi bör omedelbart initiera ett förebyggande bombkrig mot Österrike. Här finns heller ingen tid för sanktioner eller något sånt FN-trams. Dessutom - åt inte österrikiska soldater spädbarn under första världskriget?

Världssamfundet måste handla! NU!! Och vart är Per Ahlmark??

Anonym sa...

Hitler var österrikare! USA in i Österrike! Kärnvapenbomba Wien!