onsdag, februari 28, 2007

God gave Rock n’ Roll to you

Noterat, via Hanna Löfqvist:

Angela Merkel kommenterar EU-konstitutionens återuppståndelse, efter möte med påven:
We spoke about the role of Europe and I emphasised the need for a constitution and that it should refer to our Christian values [...] I believe this treaty should be linked to Christianity and God because Christianity was decisive in the formation of Europe.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Its a long way to the top if you wanna rock n roll...

Anonym sa...

Ali, hur många protestinlägg skrev du när den nya irakiska konstitutionen prompt skulle baseras på islamisk lag?

Vad tyst det blev.

Naseer sa...

Åh fan, så har jag aldrig tänkt på det.

EU-konstitutionen borde basera sig på kristna värden eftersom Gud skapade Europa.

Det är ju... genialt!

Mika sa...

Kristendom eller kristen tro är inte synonym och har ingenting gemensamt med den parasitära avart som utövas av "kristna" sionister i USA eller Vatikanen, det bör stå klart för var och en.

De värderingar som åsyftas har naturligtvis inget med kärleksbudskapet att göra utan snarare motsatsen, girighet egoism fanatism ockupationskrig och hat.

Bankirunionen är ett utmärkt exempel på sådana värderingar satta i system, likaså nazismen och korstågen.

Således har den lika lite att göra med kristen tro som sionismen med judendom.

Anonym sa...

...eller socialismen med verklighten.

gm sa...

Det var inte den kristna tron som skapade Europas framgång i ekonomiska aspekter, det var sekularismen!

olydig sa...

Vänta nu lite... Står inte prällarna på den andra bilden och heilar?

Skulle inte rörelser som heilar fördömas? "Liberalerna" är som vanligt märkligt tysta...

Anonym sa...

gm:

På vilket sätt skulle sekularismen ha skapat europeiska framgångar i "ekonomiska aspekter"? eller kristendomen för den delen?
Enligt min mening kom europas "genombrott" i nämnda avseende iom kolonialismen. Handelshusens ackumulering av kapital och de europeiska ländernas anspråk på regioner (som ibland fick påhittade gränser och namn) har föga med sekularismen att göra. Tvärtom utgjorde (och utgör fortfarande) kristendomen ett fikonlöv för "civiliseringen" för detta grymma förfarande. Det illegala beslagtagandet av råvaror, slavar, och land rättfärdigades av att man var ute på en gudomlig "mission" där man i själva verket lyfte upp dom förtappade barbarerna från deras low-life misär till härlig kristen och europeisk kultur. Allt som oftast borgerlig föraktfull och kristet självplågande kultur förstås. Där kan man prata om en loss-loss situation. Men det är ju klart, för den feodala-koloniala för-"demokratiska" europeiska bourgeoisien var det säkert vidunderliga tider. Det är fortfarande tydligen även om man har lite problem i Irak.

Polhem sa...

"kristna sionister i USA eller Vatikanen"
-Ingen kommentar behovs...

"På vilket sätt skulle sekularismen ha skapat europeiska framgångar i "ekonomiska aspekter"? eller kristendomen för den delen? "

Sekulariseringen var en del i upplysningen som ledde till de teknologiska och sociala framgangarna som lade grunden for ett industrialiserat Europa.


Nar vi anda diskuterar Religiosa värden kanske vi satta detta i perspektiv. Har ar en link till aspirerande genusforskaren Sheik Jassem Al-Mutawah dar han fpa ett innovativt satt forklarar skilnaden mella man o kvinna.

http://www.boreme.com/boreme/funny-2006/difference-men-women-p1.php

Anonym sa...

Den tyska utbildningsministern har också föreslagit en gemensam historiebok för alla skolelever i EU! Och skolminister Jan Björklund tycker att idén är intressant.

Anonym sa...

Angående den gemensamma europeiska historieboken så har man redan stött på problem med kapitlet om kolonialismen. Man är inte helt överrens hur man skall skönmåla världshistoriens största övergrepp. Man skulle kanske stryka det helt och skrivas om "sekulariseringen" istället? En härlig revidering - det har man gjort i USA och det har ju fungerat.

Jakob sa...

En stilla undran riktat till Anonym 11:49 PM och ovriga inlagg som namner kolonialism - varfor ges kolonialism/imperialism enbart en kristen/vasterlandsk aspekt? Om vi nu pratar historia, var ar det islamska perspektivet? De stora kolonisationerna av stora delar av europa under islamskt styre, det forsta av araber, det andra av turkar?

gm sa...

Anonym,

Du börjar i helt fel ände. Vad tror du gjorde kolonialismen möjlig? Svaret är industrialismen som var en effekt av upplysningens sekulära ideal...

Anonym sa...

Ja, eller varför inte grekisk, fenicisk, romersk, visigotisk och slavisk kolonialism när vi ändå håller på?

Med kolonialismen avses i huvudsak den period som sammanfaller med imperialismen.

Petter sa...

Ord som "rättvisa", "nåd", "barmhärtighet", förbuden att döda, idealet med "fred", alla människors lika värde osv kommer direkt från främst judisk och senare också kristen teologi och etik, och var revolutionerande på sin tid. Det existerade inte tidigare.

Alla ni som kommer med slagord enligt ovan baserar er idealism på det som i själva verket är judisk-kriten etik. Vare sig ni vill eller inte.

Anonym sa...

Jag har läst i Bibeln och Moseböckerna en hel del. Och jag förvånas ideligen över dessa hemska skrifter där den religion som bygger på dessa böcker anammar en gud som är vedergällande, bestraffande i flera generationer, hatisk men även rasistisk (utom för sitt egendomsfolk) och krigiskt våldsbenägen och våldtäktsförhärligande.
Hur fan kan människor och folk i och under 3000 år tro på en sådan kärlekslös gud och också få för sig att skriva in det i en konstitution?? Arma människosläkte

Bengt Nilsson, röd gråsosse

Anonym sa...

Hur man än vrider på det kommer man inte ifrån att dom tre ökenreligionerna inte har mycket att bidra med till världen. Kanske i extrema svälttider - men knappast numera. Allt som oftast utgör dom endast en varböld i folks ögon, ett opium som fördunklar för arbetarklassen i dess kamp för rättvisa. Det finns en orsak till varför dom konservativa är såna vurmare för dom religiösa institutionerna.

Anonym sa...

gm:

”Interventionsmakterna måste alltid tillgripa någon form av moraliskt rättfärdigande – naturrätten och kristendomens spridning på 1500-talet, västerlandets civiliserande mission på 1800-talet, mänskliga rättigheter och demokrati i slutet av 1900- och början av 2000-talet”.
- Immaneul Wallerstein.

Med hans resonemang så kan man minimera sekularismens inflytande något - vad gäller europas ekonomiska framgångar. I skenet av dessa berättigande-förklaringar till varför europeiska länder behövde/behöver stjäla och mörda till sig guld och råvaror framstår inte sekularismen som någon bakomliggande motor alls. Tekniken som gjorde att t.ex. vapen och båtar blev effektivare är inte direkt kopplad till sekularism eller upplysning, inte vad jag kan se iaf. Detta tekniska utvecklande hade likväl kunnat ske i en annan mindre upplysningsvänlig epok tror jag. Det viktiga är ju att den lilla, och alltid giriga, överklassen, med självutnämnda maktbefogenheter, har insikt i vad dom nya innnovationerna och ideerna kan ge dom - enbart dom. Sekularismen har snarare varit ett problem för dom - som vetenskapens förkastande av syndafloden är för kristendemokraterna eller Lancets studier över USAs folkmord i Irak är besvärande för liberalerna.

gm sa...

"Detta tekniska utvecklande hade likväl kunnat ske i en annan mindre upplysningsvänlig epok tror jag".

Jo, men nu gjorde det ju inte det. Tror definitivt att sekularismens ideal banade väg för industrialismen. Istället för fokus på efterlivet förskte människor nu att skapa sitt himmelrike on earth, as so to speak.