fredag, februari 23, 2007

Lästips

Pierre Gilly har en mycket intressant intervju (men återigen: hallå tidningen, korrläs bättre!) med professorn i Mellanösternstudier Hamid Dabashi. Dabashi är aktuell med en ny bok; Iran: A People Interrupted. Man behöver inte hålla med vartenda ord, men här finns ett perspektiv som är nödvändigt att kunna anlägga:
Det är viktigt att ha klart för sig att det vi kallar modernitet kom från Europa genom koloniseringen av resten av världen. Kolonialismen var modernismens färdmedel. Det som européer kallar modernitet eller upplysning är för resten av världen en kolonial modernitet.

Man talar om individens och förnuftets makt samtidigt som man förnekar de länder som koloniserats den rätten. Detta skapar en paradox. Man säger att människan har makt över historien samtidigt som hon förnekas makten. Man säger att du är en del av förnuftet och framsteg, i en tid då detta förnuft och framsteg ger dig en roll som är underordnad kolonialmakten.

Jag förkastar inte moderniteten utan jag förespråkar en antikolonial modernitet, en modernitet som är vunnen på egen hand. En som är vunnen på historiens slagfält. Det här gäller inte bara islam, arabvärlden, eller Iran utan hela världen.
- - - - -
Läs också Erik Svensson om Fri programvara, privategendomens gränser och kapitalismens kris. Grundläggande och klargörande, med några spännande länkar.

4 kommentarer:

Alexander sa...

Historiskt sett har han säkert en poäng, men är inte kolonialismens era förbi nu? Jag vet att det pratas en del om USA:s s k imperialism och att begrepp som postkolonialism m m används, men det är väl ändå inte riktigt samma sak?

Anonym sa...

"With more than 2,500,000 U.S. personnel serving across the planet and military bases spread across each continent, it's time to face up to the fact that our American democracy has spawned a global empire."

Chalmer Johnson har skrivit en läsvärd artikel:
http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=72&ItemID=12181

Han droppar siffran 737 till antalet militära USA-baser som står på icke-USA mark. En siffra som kan komma att öka då global hegemoni är prioritet #1 för Washington. Samtidigt nämns knappt inte USA av våra utrikesministrars tal (Freivalds, Bildt, et al.) - vad säger det om vår samtid? Över blockgränserna i detta land, liksom i mångra andra länder, liksom i FN, är man till stora delar överrens om att fokusera på världsliga problem på allt utom i relation: USA, kapitalism, imperialism, och historia. Ryggradslöshet och opportunism, cynism och sociopati är förhärskande i dom borgerliga politiska kretsarna, men även inom socialdemokratin, och hos de unga brunskjortor som föds upp i de mentala limbon som kallas ungdomsförbund. I en världsordning som bygger på äkta demokrati skulle ett sådant här kaos ha stoppats för länge sedan.

Anonym sa...

Pierre Gilly har skrivit en hel del på Vägval Vänsters hemsida. Ändå kunde han passera censuren här...

Anonym sa...

Kolla in Dabashis hemsida:

http://www.hamiddabashi.com

Han har skrivit jäkligt bra tidningsartiklar:

http://www.hamiddabashi.com/newspaper.html

Den jag gillar bäst är hans “Native informers and the making of the American empire”:

http://weekly.ahram.org.eg/2006/797/special.htm

Och intervjun han gav till Znet:

http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?ItemID=10707

Här är ett bra radioprogram på Asia Pacific om hans nya bok

http://www.asiapacificforum.org/show-detail.php?show_id=60#128

Han borde komma till Sverige!!! Han verkar grym—tydligen är han en av USAs ledande vänsterdissidenter!