måndag, februari 19, 2007

Newsflash: reaktionär (”liberal”) bloggare förstår nästan ingenting

Det är varken någon nyhet att det finns obearbetade rasistiska strukturer i den svenska poliskåren, eller att det finns gott om högerbloggare, ofta unga män med bakgrund i borgerliga ungdomsförbund, som sprider och internaliserar allt obehagligare reaktionära åsikter.

Ibland blir det bara lite extra löjligt och uppenbart.

Johan Ingerö upprör sig över upprördheten över att polisen i Stockholm bjuder in till studiedag om terrorism och grov brottslighet med bilder på muslimska kvinnor. Det centrala är inte allvaret i tilltaget, eller en fånighetsbedömning av Expressens artikel. Det är Ingerös kompletta blindhet inför varför man kan anse bilderna vara ”kränkande” eller bättre uttryckt: reproducerande av allvarliga fördomar. Det kommer lite tips från coachen:
Här kommer ett tips till denna ständigt kränkta trio. Att skratta åt sig själv och fördomar mot ens egen ”grupp” är faktiskt rätt kul. Varenda förintelse-skämt jag någonsin hört har jag hört från just judar. Mina homosexuella vänner driver både med sig själva och med heterosexuella. Att fritt vädra fördomar är både roligt och nyttigt. Att stänga in dem är inte bara trist utan även potentiellt livsfarligt.
Jo, men du, Ingerö, nu var det inte så att det här var en ståuppkväll ordnad av blattepolisernas riksförbund, utan en tillställning där man skulle lära sig att känna igen och skjuta ner buset. Pröva att föreslå att judar istället för att digga Woody Allen ska skratta åt förintelseskämt berättade på krogen av lokala nazister i gäng, eller att dina svarta polare ska softa med lite skön niggerhumor levererad av Ku Klux Klan, när de senare står utanför porten med en fackla. Det är säkert ”både roligt och nyttigt”.

Ingerö fattar inte vilken värld det är han lever i:
Givetvis kan man uppfatta bilderna som smutskastning och som ett rasistiskt påhopp på en redan utsatt grupp. Men det förutsätter nästan att man vill göra en sådan koppling. Man kan lika gärna konstatera att alla yrkeskårer har sin egen galghumor (jag jobbade i flera år inom sjukvården, och den jargong som råder där passar sig verkligen inte vid några middagsbjudningar) och att detta möjligen är ett utslag av det.
Det är naturligt och på många sätt rimligt att yrkeskårer utvecklar en egen jargong. Den kan ofta innehålla humor. Kul kul. Det förlänger säkert livet. Men kanske behöver man inte vara någon Horace för att förstå att det inte är i första hand bödlar som utvecklar galghumor. När Johan Ingerö och hans kollegor välförtjänt skämtade om folks inälvor så betydde det inte att de skulle skära upp hjälpbehövande eller pissa på pensionärerna när de kom tillbaka efter lunch. Om poliser höhö-skämtar om hur man kan knacka Ahmed – då ligger det däremot nära till hands att detta också sker i verkligheten, och att det räknas som ett gott dagsverke, eller åtminstone i princip aldrig leder till några åtgärder.

Människor som inte kan stava till maktrelation är farliga människor. Och att deras gelikar sitter på makten i det här samhället är fan inte kul. Skämta alltså gärna om dem.

12 kommentarer:

Vidar sa...

Se den här pratstunden med Mattias Gardell för att få en liten annan bild av vad Islam är osv:
http://www3.ur.se/samtalmed/templates/ProgramPage____13310.aspx

La också till en liten kommentar på min blogg.

Paolo Pissoffi sa...

Så du upprör dig över att Johan Ingerö upprör sig över upprördheten. Nåväl: det är som vanligt, det personliga är politiskt. "Varför är de arga för, det här tycker ju jag bara är roligt."

Gustav Lundblad sa...

Du tycker inte att du överanvänder kraftuttryck?

Masoud sa...

Oskyldigt skämt är för de som inte själva blir drabbade. När det väl händer, som i London, så händer det inte vem som helst men ändå kallas av alltyckarna för collateral damage.

Och sen om man själv drar rasistiska skämt om sin egen grupp är främst en bearbetning av rasismen och utsattheten.

Magnus sa...

Ingerö må veta en del om marknadsföring av koncept och varor, men politiskt är han en arrogant virrpanna.

Krister sa...

Vad har hänt Ali? Rädd för kommentarer som inte bara nickar och håller med?

Nytt försök då:
Sedan när blev det så upprörande att ha med kollegor från andra delar av världen i sina utskick? Just det, kvinnorna på bilden är iranska poliser. Vissa proffstyckare springer visst på vilka bollar som helst...

ia sa...

Fy F*N vad jag är trött på denna typ av argumentation:

"Man kan lika gärna konstatera att alla yrkeskårer har sin egen galghumor (jag jobbade i flera år inom sjukvården, och den jargong som råder där passar sig verkligen inte vid några middagsbjudningar) och att detta möjligen är ett utslag av det."

Ständiga små upplevelser ur ens eget lilla yrkesliv ska tas fram så fort det är något - de tjänar ingenting annat än att vi alla ska tycka att det är alldagligt och precis vad man kan förvänta sig och ingenting att bry sig om.

- Så du har varit prostituerad i fem år och är helt knäckt? Själv har jag suttit i kassan på ICA, jag är också rätt knäckt.

Inga som helst former av maktanalyser tillåtes. Det är inte bara farligt, det är sorgligt.

Masoud sa...

Krister: om du läser artikeln så står det att de inte har tunga vapen. På bilden i inbjudan har kvinnorna kalashnikovs

Anonym sa...

”kränkande”.

-------------

Det finns alltid nagon som finner nanting ”kränkande”.
Politisk korrekthet ar ett direkt hot mot yttrandefriheten och borde alltid undvikas.

Och Ali, bara for att man har en bild pa Iranska poliskvinnot betyder det inte automatiskt att man uppmanar till vald gentemot muslimer.

Sluta gnälla!

Lars sa...

Masoud: Men det är ju oh so PK att kolla fakta innan man förklarar, vet du...Ingerö skrev nån gång i höstas att det var hö-hö, kul att en iransk kvinna på bild försvarade slöjan samtidigt som hennes ansikte inte var täckt. Uppenbarligen trodde han att en "riktig" slöja alltid är nijab eller burqa.

Krister sa...

"Krister: om du läser artikeln så står det att de inte har tunga vapen. På bilden i inbjudan har kvinnorna kalashnikovs"

Masoud, har du hållit i en kalashnikov någon gång? Jag kan försäkra dig om att den står väl "i proportion till en kvinnas fysiska kondition" (Citat från artikeln i Aftonbladet). Ett barn kan hantera ett sådant vapen, vilket tyvärr ofta sker i många krigshärdar.

Magnus sa...

Krister: fråga vem som helst i polisen om de anser en Kalashnikov vara "ett lätt handeldvapen". Mitt tips är att bilden härstammar från revolutionsåret 1979, då kvinnliga stöt- och vakttrupper faktiskt förekom i olika (para-)miltära förband på Khomeinys sida.