måndag, mars 05, 2007

Chomsky lockar fram det bästa hos människor

Inga ställningstaganden i övrigt, men ibland är det en fröjd att läsa akademiskt örfilande:
Öhmans inlägg i UNT 9/2 2007 har udden riktad mot språkvetenskapliga fakulteten. Han minns från sin tidiga tid vid universitetet språkvetenskapen som "ett humanismens flaggskepp från Lorenzo Vallas och Erasmus pionjärinsatser på 1400- och 1500-talet", hur nu det ska tolkas. Såvitt bekant, krävde Valla en återgång till det klassiska latinet och bidrog därmed till latinets försvinnande som levande kulturspråk.
/Professorn Anna Sågvall Hein på språkvetenskapliga fakulteten i Uppsala. Bakgrunden till diskussionen om Chomsky är detta.

7 kommentarer:

Anonym sa...

lyckas inte hitta en mail så jag tänkte bara tipsa om att det länkas till dig från www.denyamoderaterna.se och att du nog kommer att gilla följetången på;

http://muraradde.denyamoderaterna.se/

Anonym sa...

Tyvärr kommer herr Chomsky ej till Uppsala i maj. Det var en kort notis om detta i studenttidningen Ergo (tror jag det var) - samt en medföljande mycket kort telefonintervju med Chomsky (som var något besynnerlig i sin utformning)

Anonym sa...

De flesta kidsen här har mycket annat att tänka på: acne, uppkörning för körkort och studieval.

Men om ni har tid så borde ni försöka läsa The Anti-Chomsky Reader.

En mycket kraftfull nedsabling av bluffen Noam Chomsky. Både som politisk tyckare och som lingvist. Fascinerande läsning utlovas.

Jobjörn sa...

Hallåe kamrat! Tänkte bara berätta att jag hittade din nuna i en installation i Högskolan på Gotlands foajé. Den var betitlad "Testa dina fördomar!" och bestod av ett gäng bilder samt texten:

VEM ÄR...

finanspolitisk sekreterare?
spion?
homosexuell?
medlem i mensa (IQ 150)?
artist?
innehavare av 14 världsrekord?

Eller stämmer det in på fler personer?


Om du är nyfiken på hur den såg ut får du kika här: http://job.bliglad.com/blog/minnen_och_mote_i_revolutionens_tjanst/ (om du inte orkar läsa, scrolla ner tills du ser dig själv i övre vänstra hörnet av en större bild).

Anonym sa...

"Men om ni har tid så borde ni försöka läsa The Anti-Chomsky Reader."

Den boken försöker tuta i läsaren att Chomsky stödde/stöder diktaturen i Vietnam och diktaturen i Kambodja under Pol Pot. Det stämmer inte. Vem som helst kan med hjälp av Google hitta hundra citat där Chomsky faktiskt uttrycker motsatsen mycket tydligt. Detta i sig är nog för att slänga boken i papperskorgen.

Chomsky påstås vara Israel-hatare och antisemit och ha nära band till förintelseförnekare. Kommentar överflödig.

Chomsky sägs ha menat att miljoner skulle komma att dö till följd av invasionen av Afghanistan. Det han faktiskt menade var att miljoner behövande riskerade att få sitt katastrofbistånd strypt p.g.a. kriget. Chomsky hänvisade till hjälporganisationer, och mattransporterna etc. ströps också under ett tag vilket orsakade lidande men inte omfattande svältdöd. Det förelåg dock en risk och Chomsky poängterade det i ett kort och förmodligen ganska oförberett tal strax efter den elfte september.

Chomsky påstås vara "anti-amerikan". Chomsky är amerikan och vilket annat land än det han är född och bor i borde han ägna sig åt att kritisera? USA är en supermakt och dess betydelse för världspolitiken kan inte ignoreras. Hela "anti-amerikansk"-snacket är löjligt.

Chomskys lingvistiska arbete ska enligt boken på något dolt sätt vara sammankopplat med hans politiska insatser. Konspiratoriskt.

Micke sa...

Ingen mening att svara lögnarna.
Dom har sannolikt betalt för att ljuga och gör bara sitt jobb.

Anonym sa...

"Men om ni har tid så borde ni försöka läsa The Anti-Chomsky Reader."

HA! Av ludret Horowitz? Den mjälliga sionisten som bestämt hävdar att i hjärtat av varje amerikanskt universitet finns det en liten kult vänster-liberaler av amerikansk sort som tillsammans är dödligare än alla USA stödda diktaturer sammanlagt? Mannen som höll fast vid att en Kuwaitier skickades till rektorn för att ha skrivit en pro-amerikansk artikel när han isjälva verket skickades till rektorn för att bli frågad om han ville ha psykologtimmar pga minnen från Kuwaitkriget. Lägg ner.