fredag, mars 02, 2007

Bortom Bildt

Jag måste bara sälla mig till kören av dem som kritiserat Bertil Torekull för hans märkligt magsura angreppCarl Bildts bloggande, och då särskilt det synnerligen smaklösa tilltaget att jämföra Bildt med Chávez.

Bara en förvirrad person kan få för sig att jämställa en folkkär president, sysselsatt med ett gediget revolutionärt demokratiseringsprojekt i en fientlig omgivning – en aggressiv supermakt runt knuten och en överväldigande majoritet av medierna hårt kontrollerade av revanschistiska antidemokrater, kuppmakare och kompradorborgare – med en i och för sig intelligent och småcharmig, men dock i överklassens vardagsfrånvända högfärd marinerad högerman, meriterad som välfärdsslaktande statsminister, global affärsidkare i mans- och smutstunga branscher samt gladlynt handskakare i de finare imperiesalongerna. Det tycks inte finnas några gränser för högerdebattörernas inskränkta och självgoda världsbild!

För övrigt tycker jag att Moa Matthis och Milton Frihetsson har läsvärda kommentarer. Bäst är som vanligt Åsa Linderborg, som konstaterar att alla vill diskutera utrikesministern men ingen utrikespolitiken:
Per Ahlmark och hans proselyter för sitt eget krig mot regeringens fixstjärna. De ogillar Bildt för att han inte är invasionsfanatiker som de själva. Han ska helt enkelt straffas för sin mer realistiska syn på i första hand Balkan och Palestina. I sina skriverier mot Bildt utnyttjar bombliberalerna den opinion mot Irakkriget de själva föraktar. Det är opportunismen i sin prydno.
Läs!

7 kommentarer:

Mats Einarsson sa...

Det är naturligtvis sant att det främsta problemet med Bildt inte är hans blogg utan hans politik. Och Torekulls halsbrytande jämförelse med Chavez är patetiska. Men om vi för en liten stund diskuterar ett litet problem i stället för de stora, så har han en poäng. Det ÄR problematiskt med en utrikesminister som vänder sig till offentligheten via en blogg och där inte riktigt låtsas om att han är utrikesminister. Jag är rätt säker på vad Konstitutionsutskottet skulle säga: det som Bildt skriver på sin blogg måste anses vara skrivet i hans roll som utrikesminister, eftersom utrikesministern är utrikesminister hela tiden (fast snyggare formulerat).

Pelaseyed sa...

Bara en kort kommentar kring det andra stycket i ditt inlägg....

KKKKKAAAAABBBBBBBOOOOOOOMMMMMMMM!!!

Trevlig helg på dig, brorsan!
Keep on rocking in a kollektivistisk, Chavistisk world!

Micke sa...

Torekulls jämförelser med Chavez handlar knappast om politik utan om sättet att att använda sin egen person som medium.

Även om jag knappt vet vad Torekull står för politiskt mer än att han generellt är konservativ så får jag en hyfsat vettig uppfattning om honom när han dels tar glorian av bloggandet som sådant som frälsningen för demokratin OCH att så gott som alla utopilibelara skribenter ägnar sig åt att förklara att Torekull är.....gammal och därmed bör hålla käften.

Torekull har sannolikt den sans som den moderna utopihögern inte ens kan stava till.

Det är raka led och att ge fan i att se åt sidan som gäller för högern nu.

Anonym sa...

"Det är raka led och att ge fan i att se åt sidan som gäller för högern nu."

Kanske är det därför regeringen sedan den grabbade tag i makten med medias uppbackning har blivit så tillsluten. Allt vi hör är en 2-4 olika deklarerade bulletiner per dag, på ekot, om de kommande försämringarna. I "debatterna" i "det offentliga rummet" så får man dock då och då en glimt av den nyliberala fundamentalism som är förhärskande i regeringskretsarna. Via någon liberal eller annan förblindad och enfaldig högermänniska så framgår det att det inte ens är intressant vad det innebär att i princip ge bort svenska näringar på svensk mark till utländsk riskkapitalistisk ägo, vad det innebär att försvaga facken och underminera löneförhandlingar, öka arbetslösheten och samtidigt skapa ett fåtal nya jobb i servicesektorn (e.g. pigor, Macdonalds, och telefonförsäljning), nedmontera vården och låta privata aktörer spela med människors pengar och liv, låta alkoholen bli än mer tillgänglig och dobblet sprida sig i samhället - vad kommer detta att innebära om några år när katastrofen har fördjupats än mer?? När dom tandlösa och fattiga inte längre är ett signum för de hemslösa utan syns lite varstans. Svenskt näringsliv lär ligga lågt igen och låta propagandaorganet Timbro publicera någon ny hat-pamflett som skyller misären i sverige på de genetiska uppsättningarna som uppståt p g a "enpartistaten" "tvång", eller något liknande. Deras intelligens, empatisk och annan, är förbluffande bristfällig.
Nej - denna regering är illegitim och oseriös. Jag vill ha omval!

Alex sa...

Först instämmer jag i din kritk av det reaktionära i Torekulls jämförelse av Chavez med Bildt. Invänder mot att Bildt är intelligent. Anser mig själv intelligentare och det är väl du också, Ali? Miljonerna, var har han fått dem ifrån? Jo, från miljoner hårt arbetande!
Torekull har rätt i övrigt. I en borgerlig demokrati - parlamentarism - måste ministrar svara offentligt på frågor i riksdag och i media. Blogga kan de ha som hobby. Följde Bildts ett par dar. Mycket lite utrikespolitik mest sanslös beundran av Carl!

Antimannen sa...

Personer som försvarar och hyllar Chavez bör tvingas att få åtnjuta den sortens demokrati på närmare håll...

Alex sa...

Antimannen, varför är du antiChavez? Vad har han månne gjort dej för ont?