onsdag, mars 07, 2007

Nödvändig läsning: hoder om hoten mot Iran

Någon gång tidigt i den här bloggens historia tog besöksräknaren ett oväntat jätteskutt uppåt en dag. Det visade sig då att jag hade fått en länk från den i Kanada boende iranske stjärnbloggaren Hossein ”hoder” Derakhshan, som konstaterade att han hittat någon iranier i Sverige, men inte kunde läsa vad jag skrev om. Han var för övrigt i Sverige i februari förra året och mötte här en stor publik på sina framträdanden. Derakhshan har inspirerat enormt många iranska ungdomar att börja blogga och därigenom vinna lite frihet och sprida information till varandra. Iranska myndigheter har blockerat Derakhshans blogg (han bloggar både på persiska och engelska) och vid ett besök i landet blev han gripen och tvingad att underteckna ett brev där han ”bad om ursäkt” för olika saker. För en tid sedan väckte han också stor uppmärksamhet när han gjorde en sorts fredsresa till Israel.

Nu skriver han om Västvärldens hyckleri när det gäller Iran, och även om en och annan formulering andas överslag, är artikeln oerhört skarp och läsvärd:
The more the clash between the west and Iran escalates, the more convinced I become that the west's real problem with the Islamic Republic of Iran is not its nuclear activities, its level of democracy, its human rights record, or its support for "terrorist" groups. Pakistan, followed closely by Saudi Arabia, easily beats Iran on all these fronts.

The real problem is that the Islamic Republic has decided to be independent in a region saturated with fossil energy resources, and at the same time run by American puppets. Iran has posed the biggest continuous challenge to the American hegemony in the whole world, and so it has to pay a price.
Läs hela.

15 kommentarer:

Anonym sa...

grymt. tack för tipset.

/j

Polhem sa...

Jag haller med er Esbati, for ovanlighetens skull.

Anonym sa...

En Iranier som gör en "fredsresa" till en apartheidockupation är väl lika trovärdig som Quislings resa till Tyskland...

Om Iranier har något otalt med sina styresmän bör de ta upp det efter att hotet mot landet upphört och inte springa ockupationsmakternas och kolonisatörernas ärenden.

Anonym sa...

Du behöver väl inte lägga till att det är bla. NED som finansierar den här killen. Luktar lite infekterad Kubahöger i Miami om det här...

m sa...

Har du vaknat överhuvudtaget idag Ali?

Får du medhåll av förvirrade liberalmuppar bör du ta en kopp till och tänka över saken...

... sa...

Tjena Ali!


Har du läst detta?


Iran's Oil Bourse
http://nyliberal-utopi.blogspot.com/2007/02/irans-oil-bourse.html

Gröna Lyktan sa...

Vad är nytt? Att USA och västvärlden har dubbla standarder för vilka stater som tillåts utveckla kärnvapen, och vilka totalitära stater i mellanöstern som tillhör ingruppen? Hoder har alldeles rätt i att frågan egentligen handlar om att Iran trotsar och utmanar amerikansk hegemoni. Men lösningen kan inte vara att uppmuntra Irans atomprogram, utan att vi hårdare både driver frågan om transparans i Irans atomprogram och blåser nytt liv i kärnvapennedrustning i *alla* kärnvapenländer. Det är vårt enda långsiktiga skydd. Denna mer principiella fråga har helt kommit i bort i all denna realpolitik och förhoppningar om terrorbalans.

För övrigt, (1) Iran kommer använda sitt atomprogram för att utveckla kärnvapen, att hävda något annat är naivt, (2) att tro att det skulle utgöra ett skydd vid en storkonflikt med USA är minst lika naivt. USA har velat angripa Iran ända sedan den iranska revolutionen, men det militära och politiska priset är skyhögt. Atomprogrammet har dock gett tokhögerhökfalangen vind i seglen, och skapat ett mycket farligt läge. Men när det kommer till kritan kommer både Iran och USA backa. Med ett angrepp på Iran kan man hälsa hem med shiiterna i Irak. Betänk följande bestickande faktum: al-Sadr tillåter amerikanerna att genomsöka delar av Mahdi-armén, tror ni detta sker utan överenskommelse mellan al-Sadr och Teheran när al-Sadr nyss var där? Knappast. Det är eftergiftspolitik från Irans sida för att visa att man menar allvar när man nu snart sätter sig vid förhandlingsbordet med amerikanerna. Det kommer inte bli lätt, det ligger i diplomatins natur, men det finns goda skäl att tro att vi slipper eskalering. IMHO.

Anonym sa...

WOW!!! vilket djärvt iaktagande. en helt ny och revolutionerande analys. länka oftare till liknande. gärna med en bassa inledande text för att bygga upp auktoritet och orginalitet.

ps. det här är dock skönast

"He despises Mahmoud Ahmadinejad, but admires Khomeini; he's a total atheist, but thinks that an Islamic republic is the solution for the future; he's a friend of Israel, who thinks that Ahmadinejad's anti-Israeli policy is the leader's stupidest mistake, but he's also an enthusiastic supporter of the Iranian nuclear program and believes it would be very good for Iran to have an atom bomb"

den här bloggen är deparverande

Gröna Lyktan sa...

Depraverad är ett ord jag känner till, och deprimerande likaså, men deparverande? Du skriveb som om du vole fölkyld, anonymous...

Anonym sa...

Gröna lyktan tycks vara färgblind inför det faktum att det inte är USA det handlar om här i första hand utan ockupations & apartheidenklaven Israel styrt av fanatiska sionistfascister.


Visst är det tänkbart att Iran insett att det enda som i längden håller de fanatiska "clean break"-arna i Tel Aviv och Washington tillbaka från att förvandla Iran till grus och aska är en terrorbalans med apartheidstaten, som har hundratals kärnvapen riktade mot hela regionen men främst Iran.


Det är ingen vacker värld dessa galningar målar upp när kriget mot Islam är "vunnet" och det bästa för oss alla vore att inse att Iran är en stat att räkna med, en regional stormakt och det enda som kan hålla folkmördarfascisterna i Tel Aviv på mattan.

Tro mig, det kommer att dyka upp fler nyrika USA-utbildade medelklassquislingar av persisk börd på NEDs lönelista och papegojmedia kommer att vara nedlusade av reportage om dessa komplett med fortsatta förvanskningar av ahmadinejads tal.

Men det är krigspropaganda vi borde känna igen vid det här laget.

Sanningen är att vanliga iranier, människor som du och jag, Doktorer studenter bilmekaniker vad som helst just nu sätter sin släkt familj och sitt fosterland i första rummet och anmäler sig frivilligt till försvarsstyrkorna och till självmordsuppdrag.


Detta av fri vilja i den absolut högsta formen av osjälviskhet en "hoder" eller en indoktrinerad mediainfekterad västerlänning aldrig skulle förstå.

En riktig iranier sätter sig hellre bakom luftvärnskanonerna och försvarar sitt land eller blir en själv än att hennes land förvandlas till ett Israeliskt horhus och tortyrgulag.

Gröna Lyktan sa...

Du tillskriver mig nog ståndpunkter här som jag inte riktigt känner mig föranledd att varken besvara eller försvara. Jag uttrycker inte mitt gillande med Hoder (eller de intressen han representerar) annat än i den mycket specifika del jag angav i min ursprungliga text. Jag vill nog ändå hävda att den här frågan i allra högsta grad handlar om USA. Jag har respekt för att du är kritisk mot Israel, det kan man vara på goda grunder, men ditt tonläge är förbi det passande i en diskussion. Min ståndpunkt beträffande Israels kärnvapen har jag redan behandlat, man kan inte skilja frågan om Irans atomprogram från frågan om global kärnvapennedrustning. Det vore hyckleri, det finns inte en måttstock för Iran och en annan för resten av världen.

Den enda situation vari Israel har anledning att angripa Iran är om landet misstänks ha kärnvapen. Det är själva eskaleringen som bygger hotbilden. Om det iranska atomprogrammet inte underordnar sig inspektioner av IAEA, eller om det i övrigt inte går att finna diplomatiska lösningar, kommer Israel preventivt att slå till med konventionella vapen mot iranska nukleära anläggningar. Det gjorde man i Osirak, och det kommer man göra mot Iran. De politiska, ekonomiska och militära konsekvenserna av ett sådant angrepp är oöverstigliga. Alla inblandade parter kommer vilja avstyra en sådan utveckling, och då menar jag alla parter. Ett sådant angrepp går att undvika.

Det är kattguld att tro att du bygger säkerhet för Iran, eller för mellanöstern i stort, med iranska kärnvapen. Är det någonting USA har militära medel för att ta itu med så är det installationer och avskjutningsstationer för kärnvapenrobotar. De ägnade fyrtio år och en betydande andel av planetens fysiker och ingenjörer för att förfina metoderna att ta itu med sådana hot. En sådan konflikt vill alla vi som önskar se ett välmående Iran till varje pris undvika. Självmordsbombare däremot har USA inget svar på, och vi vet att planeten kommer svämma över av självmordsbombare om denna konflikt eskalerar.

Jag har ingen kärlek till övers för Irans religiösa ledarskap, men min omsorg är i detta läge i första hand riktad mot att få se ett välmående Iran och välmående iranier oavsett vilken regim som sitter i Teheran. Det är också min önskan att se att iranierna själva kan styra sitt lands politiska utveckling mot någon form av pluralism och demokrati utan främmande inflytande.

Men som torde ha framgått tror jag inte Irans säkerhet och oberoende bäst främjas genom att konfrontera IAEA om inspektioner.

Jag är ledsen det blev långt, men frågan är alldeles för viktig för ett kort svar.

Joakim sa...

Så fina inlägg du släpper in Ali. Israel-hatiska oseriösa utfall mot israeler som "folkmördare" och "fascister".

Däremot rensar du bort genomtänkta och mer modererade kommentarer, om de råkar ha en annan uppfattning än du.

Sorgligt men mycket belysande. Jag är glad att jag inte röstade på dig.

Anonym sa...

Att vissa inte klarar av kommentarsfunktionen med ordverifiering och så vidare är inte detsamma som censur.

Anonym sa...

När han är bra, är han ofta bäst:

http://www.guardian.co.uk/comment/story/0,,2029918,00.html

hoder släng dig i väggen

:)

ps. ali posta gärna ett inlägg om denna artikel - den förtjänas att läsas och debatteras av fler

Anonym sa...

För er info:

SKP:s iranska motsvarighet Tudeh har alltsedan revolutionen övergick till diktatur tyckt att prästerskapats brister är mer OKEY än det västerländska oket.

Hoder och hans välgörare efterlever med andra en ord en fin tradition där den lokla intellegentian spelar geopolitiska intressenter i händerna på bekostnad av den lokala befolkningens rätt till avsaknad av såväl västerländsk som inhemsk tyrranni.