fredag, april 13, 2007

En skön regering

Osäkra anställningar är ett av de största problemen på svensk arbetsmarknad. De som har sådana anställningar stöter på stora problem i vardagen, kan inte ta lån, lider av ekonomisk stress, får sämre löne- och karriärutveckling, osv. Unga kvinnor i LO-yrken är klart hårdast drabbade. Att minska de osäkra anställningarna hör till de viktigaste jämställdhetspolitiska åtgärderna. Fast anställning kommer alltid högt eller högst upp på listor där människor – unga som gamla – får ange vad som är viktigt för dem. De osäkra anställningarna har vuxit alltsedan 90-talskrisen. Den rödgröna majoriteten försökte ta tag i problemet och drev bland annat igenom ett lagförslag som skulle stärka de visstidsanställdas rättigheter.

Högern avser dock att riva upp beslutet innan det träder i kraft. Propositionen presenterades idag. Skönast av allt är namnet på den proposition som alltså gör livet snäppet surare för väldigt många som redan har en utsatt position: Proposition om bättre möjligheter till tidsbegränsad anställning.

Enligt vad bloggen Esbatis kommentarer erfar finns det en särskild namngivningsansvarig på regeringskansliet, med ett mycket välutvecklat sinne för humor (se också här och här). Enligt samma källor, finns fler propositionsnamn redan klara för den dag själva propositionerna mognat fram. Här ett urval:
(Hyresrätterna avvecklas och fattiglappar körs ut på gatan)
Proposition om bostadspolitik för utökat friluftsliv

(Aga återinförs i skolan)
Proposition om bättre möjligheter till praktisk historieundervisning

(Fler sätts i fängelse)
Proposition om åtgärder för minskat utanförskap

27 kommentarer:

polhem sa...

Ali, det finns knappast nagon som INTE gillar fast anstallning, borgare inkluderat.
Problemet med fast anstallning ar att det gor det svarare for arbetsgivare att anstalla, speciellt de som mest behover jobb, (De unga och oerfarna) efterssom det ar sa svart att bli av med dom om foretaget inte har rad langre.
Detta ar bevisat om och om igen och det ar forvanade att nagon med din utbildning latsas om som om detta fenomen inte existerar.

Detsamma galler eran forvirrade bostadspolitik dar bara de allra rikaste kan KOPA hyreskontrakt under bordet for att hyrorna inte ar marknads anpassade.

Lasse sa...

Polhem sa:
"efterssom det ar sa svart att bli av med dom om foretaget inte har rad langre."

Vilket verklighet lever du i egentligen?

Det är inga som helst problem för arbetsgivare att bli av med sina anställda om de behöver.

Det är också så att det är, jämfört med många andra länder, mycket billigt för svenska arbetsgivare att göra sig av med folk.

polhem sa...

"Det är också så att det är, jämfört med många andra länder, mycket billigt för svenska arbetsgivare att göra sig av med folk."

Kan du ge mig nagra exempel?

Ali Esbati sa...

http://www.lag-avtal.se/art/4373
http://www.lag-avtal.se/art/4535
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=887350
http://biotech.idg.se/2.1763/1.85983

Det är billigare och enklare att säga upp personal i Sverige än i de flesta andra europeiska länder, särskilt de sydeuropeiska. I Sverige har vi av hävd haft en andra sätt att skydda de arbetande, med en aktiv arbetsmarknadspolitik och något mer generösa arbetslöshetsersättningar. I de flesta andra västeuropeiska länder får företagen betala stora avgångsvederlag.

Lagen om anställningsskydd är INTE en lag som stoppar personalneddragningar. Arbetsbrist är ALLTID sakligt skäl för uppsägning av personal enligt Las. Las ger ett visst skydd för den enskilde att inte bli GODTYCKLIGT uppsagd i samband med en beslutad personalneddragning. Själva neddragningen beslutar dock arbetsgivaren om i princip helt fritt.

Det är med den här frågan som med mycket annat som rör arbetsmarknaden: borgerligheten har varit relativt framgångsrik med att sprida myter, och mediernas stora okunnighet gör att myterna enklare kan reproduceras.

Daniel sa...

Det är onekligen en fördel att kunna redovisa sina källor - ungefär så som Ali Esbati gjort. Det kanske även du borde tänka på, Polhem?

Anonym sa...

Regeringens nyspråket blir bara grövre och grövre. För att hjälpa dem att bli lite ärligare har jag gratis copyrajtat ett nytt namn för Carlgrens frågor:

Den enda motorvägens miljöpolitik

Gruv.arb sa...

Bra Ali, tydligt och klart vad gäller lasen. Något för polhem och hans gelikar att smälta.

Martin sa...

Innebär marknadshyror att även de allra fattigaste kan KÖPA hyreskontrakt under bordet?

David sa...

Men är ni blinda? Ser ni inte att Danmark och Storbritannien har bättre fungerande arbetsmarknader med mindre reglering? "Skydden" är murar mot alla de som står utanför arbetsmarknaden.

Att många länder har det ännu sämre är ett dåligt argument.

Anonym sa...

David
Men är du blind?

Thatcher förbjöd kollektivavtal, avskaffade anställnijgsskyddet och urholkade arbetslöshetsförsäkringen.

Under två års arbete kan man inte få social- eller sjukförsäkring.

Den brittiska regeringens officiella arbetslöshetsstatistik är missvisande. Massor av arbetslösa har helt enkelt slutat söka jobb och hamnar därför fullständigt utanför. Däribland miljoner kvinnor som inte kan få barntillsyn.

- Vi har en enorm reservarmé som inte syns i statistiken, säger Ian Brinkley.

Priset för den hårt avreglerade arbetsmarknaden är eniorma klasskillnader. En femtedel av de britter som har heltidsjobb tjänar enligt OECD mindre än två tredjedelar av en medellön.

De låga lönerna för okvalificerade arbeten har gjort att många britter tvingas pussla ihop flera olika jobb. Många tvingas ha tre halvtidsjobb för att om möjligt komma upp i en lön som det går att leva på.

Vill du ha det så i Sverige David?
Uppenbarligen villl du och den borgerliga regeringen det!

Danmark har inte haft det här nyliberala arbetsmarknadssystemet lika länge, men å andra sidan har de en 90% A-kassa.

Idiot.

Anonym sa...

second that.

/j

Kirderf sa...

Ali skrev: "Det är billigare och enklare att säga upp personal i Sverige än i de flesta andra europeiska länder, särskilt de sydeuropeiska."

Nja. I Sydeuropa är det ofta helt omöjligt att säga upp offentliganställd personal, svårare än i Sverige, ja. Vilket är en starkt bidragande orsak till att en sådan anställning där betraktats som en livslång vinstlott, varefter det nya offentliga arbetet missköts grovt och personen ägnar stora delar av arbetsdagen åt något helt annat.

Inom den privata sektorn utomlands är det istället nästan utan undantag lättare att säga upp personal än i Sverige.

Frog lover sa...

Ali har rätt i att det ofta är dyrare för företagen att säga upp anställda i sydeuropa (särskilt i Frankrike).

Samtidigt får vi inte glömma att Frankrike har en mycket högre öppen arbetslöshet än i Sverige (ca. 8-9%) och en låg rörlighet på arbetsmarknaden. De offentliga finanserna är helt körda i botten och alla partier är överens om att stora reformer måste till. Det verkar också som främlingsfientliga Front National kommer att gå framåt i det kommande presidentvalet - inte minst tack vare besvikna vänsterväljare.

Den oerhört stela och socialiserade franska arbetsmarknaden, som inte minst den vänstervridne "höger"-presidenten Chirac har försökt att bevara, har bidragit till den djupa kris som Frankrike befinner sig i.

Anonym sa...

Efter en period av sansade debatter tycks dårhusparaden av liberalmuppar vara tillbaka.

Eller som man säger: En olycka kommer sällan ensam. Först i ledet, Polhem & Co och sedan en hel drös "anonyma" diton...

Anonym sa...

Ja, får det nya slavarbetar-partiet hålla på att förträla arbetarna i Sverige i den snabba takt de nu gör (senast läkarintyg från första dan) så måste väl för fan vi arbetare göra uppror och revoltera mot desa pålagor.
Facket vågar inte ta den kampen!

Bengt Nilsson, ännu rödare gråsosse

Antimannen sa...

Esbati. Stackare. Du famlar i mörkret. Det börjar bli komiskt och tragiskt.

Vi älskar den nya regeringen! De lyckas där flumvänster misslyckats alla sjuherrans år. Skolan är genast ett mycket trevligare ställe, arbetsförmedlingarna har högtryck, folk tjänar pengar som aldrig förr.

Tänk att ett halvår med en riktig regering gjort mer nytta för vanligt folk än ungefär 50 år med sosseregeringar...

Tänk på det du, Esbati...Kan du det, Esbati?

Daniel sa...

Ja, antimannen, visst har det blivit fantastiskt sedan högerregeringen tog över. Det har aldrig gått åt så mycket champagne på Systembolaget i Danderyd och på Lidingö som nu.

vidugavia sa...

Japp, ett mycket högt tryck på arbetsförmedlingen. En kompis som söker arbete har märkt att det är femtio till hundra sökande på alla jobb han sökt här i umeå.

OLOF sa...

Ali, har du något namnförslag till detta? (hämtat från SVT Text):

"Borg vill avskaffa bostadsbidraget

Finansminister Anders Borg vill avskaffa bostadsbidraget och ersätta det med extra barnbidrag till alla ensamstående föräldrar.

Syftet är att göra det mer gynnsamt för dem att arbeta.
Borg säger till SVT:s Rapport att det är otillständigt att låginkomsttagare nu kan förlora 50-60 procent av en inkomstökning på att bostadsbidraget sänks när de utökar sin arbetstid."

Förlora var ordet...

Antimannen sa...

Daniel:

Jag som trodde vänstern slår sig för bröstet i sin fördomsfrihet?

Tänk att vänstern alltid utger för att vara det ni inte är.

polhem sa...

"Efter en period av sansade debatter tycks dårhusparaden av liberalmuppar vara tillbaka.
Eller som man säger:
En olycka kommer sällan ensam. Först i ledet, Polhem & Co och sedan en hel drös "anonyma" diton..."

-Jag ar inte liberal. Jag delar asikter med bade vanstern och hogern.

Esbati redovisar med exempel pa lander (Tyskland, Frankrike) dar det ar svarare an i Sverige att saga upp Personal.
Intressanta val av lander: Frankrike och Tyskland har precis som Sverige stora problem med arbetsloshet och utanforskap, speciellt bland invandrare.

Har heller inte fatt nagon forklaring till Vansterns forvirrade bostadspolitik och hur den skall gynna de fattiga eller lagavlonade.

Gruv.arb sa...

Hur skall det nu gå för de fattiga folkpensionärerna som till stor del klarar sig tack vare bostadsbidraget.

Lasse sa...

Polhem skrev:
"Intressanta val av lander: Frankrike och Tyskland har precis som Sverige stora problem med arbetsloshet och utanforskap, speciellt bland invandrare"

Har du några exempel på detta? :-)

Anonym sa...

polhem said...

"-Jag ar inte liberal. Jag delar asikter med bade vanstern och hogern."

NU när valet är över och man ser vad borgarna håller på med vill plötlisgt ingen vara liberal längre? Men du röstade borgerligt eller hur? Alltså är du medansvarig till allt skit som arbetarklassen nu drabbas av.

"Esbati redovisar med exempel pa lander (Tyskland, Frankrike) dar det ar svarare an i Sverige att saga upp Personal."

Svårare i statliga bolag, lättare i privata, som någon skrev.

"Intressanta val av lander: Frankrike och Tyskland har precis som Sverige stora problem med arbetsloshet och utanforskap, speciellt bland invandrare."


USA, Storbrittanien har ännu större problem med "utanförskap". Ghetttona, de svartas fattiga områden är bara mycket mer cementerade, den rasistiska skiktingen är mycket mer hierarkisk. Klassamhället är djupare och hårdare.
Arbetslkösheten döljs genom att arbetamarknadspolitik saknas, det saknas dock inte uteliggare, illegala arbetare, underbetalde svartarbetare och enorma delar av befolkningen som är "working poor", dvs hur mycket de än arbetar kan de inte bli rikare p g a de låga lönerna och det stora utbudet på desperat arbetskraft.

"Har heller inte fatt nagon forklaring till Vansterns forvirrade bostadspolitik och hur den skall gynna de fattiga eller lagavlonade."

Du menar utvidgad allmännytta, bygga mer hyresrätter, bygga mer billiga lägenheter, studentlägenheter, fler bostadköer i kommunerna, lägre hyror.

Vad är problemet du inte förstår?

polhem sa...

"Men du röstade borgerligt eller hur? Alltså är du medansvarig till allt skit som arbetarklassen nu drabbas av."

Jag rostade borgerligt. Angrar mig inte alls. jag ar sjalv arbetarklass men har annu inte drabbats av nagon "skit". Jag har ingen ideologi, istallet forsoker jag forlita mig pa sunt fornuft. Nat du kanske skulle prova?

"USA, Storbrittanien har ännu större problem med "utanförskap""
-Nej det har de INTE. Muslimer speciellt, ar mycket battre integrerade dar, kanske pga av att de inte ar arbetslosa i samma utsracking.

"Arbetslkösheten döljs genom att arbetamarknadspolitik saknas, det saknas dock inte uteliggare, illegala arbetare, underbetalde svartarbetare och enorma delar av befolkningen som är "working poor", dvs hur mycket de än arbetar kan de inte bli rikare p g a de låga lönerna och det stora utbudet på desperat arbetskraft."

-Ha. Vilken smorja. Om det som sossarna bedrev ar "arbetsmarknadspolitik" foredrar jag att vara underbetald arbetare i USA an arbetslos gardinhangare pa kommunforvaltningen i Karlstad.
Dessutom ar det gang pa gang bevisat att de sk "working poor" bara ar working poor under en kort tid. Klassvandringen i USA ar mycket mer pataglig an vad den ar har. Man kan alltsa jobba till sig en battre position och lon. Nagot som ar svart i Sverige nar det inte finns nagra jobb.
Det finns dock en minoritet i USA som behandlas som skit och det ar de illegala invandrarna for de kan inte forbattra sina liv och jobb efterssom de jobbar illegalt. Dar maste nat goras men vi behandlar val inte vara illegala invandrare sa bra vi heller?


"Du menar utvidgad allmännytta, bygga mer hyresrätter, bygga mer billiga lägenheter, studentlägenheter, fler bostadköer i kommunerna, lägre hyror."

Nej. jag tankte mer pa den politik som gjort det omojligt att hitta boende savida man inte hostar upp en halv miljon i cash och koper ett kontrakt under bordet. En situation som knappt existerar nagon annan stans i varlden och som helt och hallet beror pa ett misslyckat forsok till att skapa jamlikhet pa bostadsmarknaden.
Forstar inte hur det gynnar fattiga.

Anonym sa...

"Jag rostade borgerligt. Angrar mig inte alls. jag ar sjalv arbetarklass men har annu inte drabbats av nagon "skit". "

Jag hävdar att antingen ljuger du för att försvara ditt misstag eller så 'är du inte arbetarklass.

"Jag har ingen ideologi, istallet forsoker jag forlita mig pa sunt fornuft."

Säkert...

"USA, Storbrittanien har ännu större problem med "utanförskap""
-Nej det har de INTE. Muslimer speciellt, ar mycket battre integrerade dar, kanske pga av att de inte ar arbetslosa i samma utsracking."

De är inte integrerade i samma utsträckning. KLASS-skillnaderna är MYCKET STÖRRE i USA/England. Arbetarklassen är fast i fattigdom, i skitiga, förfallna bostadsområden i verkliga ghetton.

De rika har byggt murar runt sina områden, de har "gated communities", de går i skilda skolor. Enbart rikemansbarn kan gå på universiteten, utom om du har ett basketstipendium.

Det är omöjligt att göra "klassresa" i USA. Jag vet, jag har bott där, i Broooklyn, i San Francisco, jag har varit i Beverley Hills och i Bronx.

I Sverige är det möjlight att göra viss klassresa, jag har själv gjort det.

Om "working poor":

"-Ha. Vilken smorja. Om det som sossarna bedrev ar "arbetsmarknadspolitik" foredrar jag att vara underbetald arbetare i USA an arbetslos gardinhangare pa kommunforvaltningen i Karlstad."

Flytta dit då! Idiot.

Jag håller med om att "plusjobb" var skit. Så den debatten kan du ta med en sosse. Jag är för att det ska skapas full sysselsättning genom riktiga jobb, framför allt i offentlig sektor.

"Dessutom ar det gang pa gang bevisat att de sk "working poor" bara ar working poor under en kort tid."

Var då? Varför finns det då sådana friktansvärda klassskillnader i alla kapitalistiska länder, större ju mer kapitalistiskt landet är?


"Klassvandringen i USA ar mycket mer pataglig an vad den ar har."

Det kan motbevisas av ren erfarenhet och empiri. Du snackar bara skit.

"Man kan alltsa jobba till sig en battre position och lon."

Nehej, du. Absolut inte.

"Nagot som ar svart i Sverige nar det inte finns nagra jobb."

Det finns rätt mycket jobb i Sverige vad jag kan se. Det skulle funnits full suysselsättning om inte sossarna skurit ner på offentlig sektor på 90-talet, och om inte den förra borgarregeringen kört Sveriges ekonomi i botten.

"Det finns dock en minoritet i USA som behandlas som skit och det ar de illegala invandrarna for de kan inte forbattra sina liv och jobb efterssom de jobbar illegalt."

De svarta i ghettona då? De ryska och polska prostituerade? Mexikanarna i låglöneserviceyrken som aldrig blir rikare?
Muslimerna som förföljs trakasseras, fängslas och misshandlas bara för att de är muslimer och anklagas för "9/11"?

Alla "white trash" som bor i husvagnar eller är fattiga, feta, obildade osv och sitter hemma hela dagarna och kollar på Rikki Lake och Operah Winfrey?

"Dar maste nat goras men vi behandlar val inte vara illegala invandrare sa bra vi heller?"

Det har du rätt i, det är en skam.

"Nej. jag tankte mer pa den politik som gjort det omojligt att hitta boende savida man inte hostar upp en halv miljon i cash och koper ett kontrakt under bordet."

Så är det inte. Ställ dig i bostadskön och du får en ok lägenhet inom tunnelbanesystemet efter ett par år. Likadant med studentbostad.

Du verkar vilja svartmåla Sverige med falska bilder, och skönmåla USA. Varför inte flytta dit om du inte trivs här? Nej,jag vet svaret, för det är bättre och tryggare här...(tack vare vänstern)

än så länge i alla fall...

Em. sa...

det går att göra klassresa i USA! ungefär en på var femte miljon eller något lyckas (nej, jag har ingen officiell statistik på den siffran, jag erkänner - den är helt tagen ur luften för att göra en poäng). det är i alla fall det som är tanken bakom den "amerikanska drömmen". här har du ett möjligheternas land som du kan nå hur långt inom som helst om du bara kämpar tillräckligt hårt.

så måste det vara eftersom vissa lyckas (läs: medvetet släpps upp av makthavare för att hålla massorna lugna). alla de miljoner i USA som dör fattiga och i misär gör alltså det endast för att de inte velat bli rika tillräckligt mycket. skit samma om de jobbat tre jobb och bott i ett råtthål. för självklart är det väl så att samhället skulle kunna bäras av en värld av endast amerikansk övre medleklass bara alla ville ha det så bra???

den senaste filmen med will smith ("jakten på lycka") är fö ett fenomenalt exempel på hyllningen till denna företagsamhet hos riktiga, hårt kämpande amerikaner. jag har inte sett filmen i sin helhet (eftersom man ju trots allt inte lever i evighet och måste ta lite ansvar för vad man gör av sin tid) men det skulle vara intressant att veta om den mot förmodan utgör en skarp attack mot samhället som kan sätta en man och hans barn utan hem. jag tvivlar, men bra för makteliten är den säkert.