onsdag, april 04, 2007

And after man has made everything, everything he can / You know that man makes money to buy from other man

Apropå regeringens proposition om hushållsnära tjänster, som kom idag, har nån gjort en aprolig satir. Till exempel:

Till de tjänster som, enligt regeringens uppfattning, bör omfattas av en skattereduktion hör i första hand vad som skulle kunna benämnas hushållsarbetets kärnområden. Till sådana arbeten kan hänföras städning eller annat rengöringsarbete, diskning, fönsterputsning och matlagning som utförs i hemmet. I städning ingår sådant arbete som dammsugning, dammtorkning och skurarbete som behöver utföras med jämna mellanrum. För att undvika gränsdragningsproblem bör i städning även ingå städning av skåp, lådor och garderober m.m. samt flyttstädning. Även flytt av möbler inom bostaden i anslutning till städningen ingår. Hushållsarbetet kan även avse klädvård i form av tvättning, strykning, lagning, uppläggning och liknande samt skoputs. I rengöringsarbetet ingår även uppsättning av gardiner och gardinstänger samt byte av glödlampor, proppar och liknande. [...] Matlagning är en hushållssyssla som tar mycket tid och som till övervägande del utförs av kvinnor. Regeringen anser därför att även matlagning bör ingå i underlaget för skattereduktion.

Tokroligt. Jag är inte helt säker på vem som har skrivit, men det är undertecknat av några som kallar sig Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. De har lagt upp det på regeringens hemsida. Roligast är nog rubriken: "Skattelättnader för hushållstjänster för fler jobb och ökad jämställdhet". Störtsköna typer.

Girl Power!Några längre texter i ämnet: här, här och här. Bilden hittad hos Hanna.

15 kommentarer:

Bengt O. sa...

Hur är det med rengöring av persienner? Det är ett eländigt och tråkigt jobb, dessutom kan man skära fingrarna om man inte är försiktig. Här, om någonstans, borde en subvention vara motiverad.

K sa...

Hur blir det då om jag, som tycker om att laga mat gör det mot betalning hos mina vänner, och de, mot betalning, kommer hem till mig för att flytta runt mina möbler? Jag lagar mat för 100 000 kronor och får tillbaka hälften från staten, och de flyttar möbler för 100 000 kronor och får tillbaka hälften från staten. Det verkar som att vi båda kommer att tjäna 50 000 på upplägget. Har jag missförstått något?

Anonym sa...

Kan jag hyra någon att ligga med min sambo så jag slipper göra det? Det borde väl vara en hushållsnära tjänst om något?

Mr. JB sa...

Hur gärna ni än inte vill erkänna det, finns det faktiskt medborgare som är oförmögna att ens läsa en tidning och tillgodogöra sig innehållet.
Det är bättre de städar än lever som förtidspensionärer utlämnade på statens nåder. Så de så.

Mr. JB sa...

Anonym 0:37, ingen dum idé. Förändra och radikalisera hemtjänsten till allas väl och ve. Knull bidrag/tjänst blir väl nästa steg i vänsterns reformpolitik för utsatta och kanske trötta.

Oldtimern sa...

K

Jag utgår från att borgarna kommer se till att det finns runt 5-600 fuskpoliser som övervakar att inte detta med hushållsnära tjänster missbrukas....

banal.blogg.se sa...

Men herregud vilket språkbruk! Hushållsarbetets kärnområden!? Jag får gåshud. Var den förra regeringen lika illa eller har alliansen någon sorts interntävling där de får poäng för floskler i propositionerna? Hade jag arbetat med att läsa de där texterna hade jag startat en floskelblogg.

Anonym sa...

Våran marknadsekonomiskt troende nya regim som även brukar, har jag för mig, tala vitt och brett om individens (val)frihet börjar med att detaljreglera hur enskilda familjer i övre medelklassens skall konsumera för att få frikostiga subventioner av skattebetalarna. Mindre begåvade som inte förstår sig på det liberala esoteriska finliret skulle säker få för sig att det liknade planekonomi.

Tex skall inte tvätt vid tvättinrättning erhålla subvention men väl om det utförs i hemmet.

”Mot denna bakgrund anser regeringen, i likhet med vad Skatteverket och Konkurrensverket anför, att skattereduktion inte skall fås för kostnader för tvätt vid tvättinrättning.”

Men nu är väl själva vitsen att det inte får vara alltför effektivt och ske med för hög produktivitet. Borde dom inte begränsa det till handtvätt, så man kan klämma in ännu fler i den hushållsnära tjänstesektorn.

Anonym 9:37 PM:
Kan jag hyra någon att ligga med min sambo

Verkar inte som om våra nya makthavare har förstått vilken betungande del av hushållets kärnområde detta kan vara. Men helt hopplöst är det inte.

”Exempel på hjälparbete av personlig art är hjälp med skötsel av den personliga hygienen, på- och avklädning, matning samt liknande personliga bestyr”

Nämnda kärnområde kan nog med lite god vilja hos makthavarna klämmas in under liknande personliga bestyr. I vart fall är det ingen tvekan om att man kan få subventionerad hjälp med den personliga hygienen, på- och avklädning, för många en betungande del i nämnda kärnområde.

Ett trevligt initiativ av våran nya regim, det har länge saknats detaljreglerade riktade bidrag till den öfre medelklassen. Ganska frikostigt också, inga snåljåpar våran nya regim, om man vet att utnyttja det kommer det för den driftige överklassfamiljen som vet att rätta in sig i den planekonomiska regleringen att få subvention som vida överstiga barnbidragets storlek eller vad den girige folkpensionären luggar skattebetalarna på.

Man kan notera är att de var Fogh Rasmussen med anhang som i praktiken avskaffade att de danska skattebetalarnas subventioner av hushållsnära tjänster

”Det vi har skrivit bort är först och främst hemservice till välbeställda grupper. Men det vi bevarat är hemservice till mindre bemedlade grupper, och det tycker jag faktiskt är ett rimligt sätt att inrätta hemservice på.”
Fogh Rasmussen

Alltså Fogh Rasmussen är betydligt mer vänster om de hushållsnära tjänstesubventionerna än vad de sossarnas nya hövding är. Visst är världen märklig.

Emil sa...

K:

Jag är säker på att du redan vet detta, men avdrag innebär inte att jag får pengar av staten för att göra något, däremot att jag behöver betala in mindre av mina intjänade pengar i skatt...

pontus sa...

Läs gärna K:s kommentar. Den illustrera tydligt hur Alis fullkomligt absurda strawman argument går rätt åt helvete.

En subvention är en negativ skatt. Hushållsarbete skall fortfarande beskattas positivt. Det är alltså inte frågan om en subvention. Alls.

Och K, om du skrider till verket med din plan så kan du nog räkna med att förlora runt 70k (din granne också).

Ali, sweetheart, det här är för dig (du älskar ju sandlådeanalys):

Så vem kommer tjäna på denna reform? Med all sannolikhet kommer (minst) två grupper tjäna pengar: Köparna och säljarna. Beroende på deras elasticiteter. Det är fullt möjligt att säljarna (de stackars städkärringarna) kommer ta hela kakan.

Kommer skattebetalarna få betala? Kanske, kanske inte. Det beror på var vi är på laffer kurvan.

oldtimern sa...

Själv hade jag lagt pengarna som staten nu förlorar på riktiga jobb. I sjukvården exempelvis. Det handlar om att egenintresset inte ljuger, kul med nån som gör skitjobbet åt en.

Man kanske tom känner sig som en baron på köpet?

pontus? Du kanske behöver nån som tar hand om fartränderna åt dig....?? Dom går ju inte bort av sig själva som bekant..

Emil sa...

Oldtimern skrev:

"Själv hade jag lagt pengarna som staten nu förlorar på riktiga jobb. I sjukvården exempelvis. Det handlar om att egenintresset inte ljuger, kul med nån som gör skitjobbet åt en."

Detta är ju ett helt absurt argument. Hur kan staten förlora på att ta in skatt på ett arbete som idag antingen a) inte utförs alls eller b) som idag utförs svart. I vilket fall som helst blir det större skatteintäkter för staten på detta sätt. I fallet a) genom att man 1) slipper betala ut arbetslöshetsersättningar, 2) får fler personer i arbete som kan konsumera och därigenom betala moms och försörja andra. I fallet b) gäller 1) samt att vi reglerar en sektor som är svart och alltså får in skatt som idag inte betalats.

Ni får gärna debattera det moraliskt riktiga i detta men att hävda att staten förlorar pengar är antingen lögn eller dumhet.

oldtimern sa...

Att anställa till sjukvården skulle innebära som du säger:

1) slipper betala ut arbetslöshetsersättningar, 2) får fler personer i arbete som kan konsumera och därigenom betala moms och försörja andra. Samt att vi får männsikor där det mest behövs.

Eller så slipper en familj med en inkomst på 120 000kr i månaden betala vad det kostar att anställa folk, som man ofta gör svart nu helt rätt. Varför inte fortsätta med det nudå?

Det är attityden bland dessa som anställer folk svart man borde fråga om.

Detta är klassisk höger politik tar från dom fattiga ger för dom rika...vakna.

Emil sa...

Oldtimern;

Vi tycker uppenbarligen olika om skattetryck, det är något som jag gärna debatterar med dig. Men du kom, medvetet eller ej, med ett felaktigt och missvisande uttalande då du hävdade att staten förlorar pengar. Detta har jag reagerat på och du har ännu inte kommit med något övertygande svar på detta.

Sjukvården behöver absolut förbättras, inget snack om den saken. Men alla pengar som är i rörelse i Sverige är inte statens. För att kunna anställa i sjukvården måste man antingen kunna omfördela från andra offentliga verksamheter, öka skattetrycket eller spräcka budget. Att sänka skattesatsen på hushållsnära tjänster skulle med andra ord göra det lättare att kunna anställa folk i sjukvården och inte svårare (mer pengar in i statskassan som kan användas till att anställa folk i sjukvården eller till att minska skattetrycket ytterligare).

Slutligen: Sverige behöver inte en större offentlig sektor, snarare en mindre och mer effektiv.

oldtimern sa...

När det gäller pengar till staten tack vare förslaget återstår det att se hur det blir med den saken?