onsdag, april 11, 2007

Satisfaction guaranteed

Mitt framför våra ögon, en blåsig vårdag 2007 presenterar Sveriges regering en promemoria med en doft av 1920-tal. Med samma nyspråkliga humor som vi har börjat vänja oss vid kallas det hela för en ”garanti”. Jobbgarantin för ungdomar går ut på att arbetslösa ungdomar garanterat ska få det jobbigt. Den som är ung ska få sin a-kassa sänkt snabbare än andra. ”Kraven” på unga jobbsökare ska skärpas – i praktiken kommer arbetsförmedlingen, i övrigt vingklippt och sönderstressad, att få mer av en kontroll-, förvarings- och bestraffningsfunktion. Säkert en jättebra insats för ungdomar som redan är nedtryckta av arbetslöshet och usel ekonomi. För den som inte har rätt till a-kassa – det gäller rätt många ungdomar – handlar det om tvångsarbete för en ersättning på 1.050 kronor i månaden. 2.528 kronor i månaden om man är över 20 år.

Jag tappar orken lite här. Att det här bara presenteras lite by the way är djupt obehagligt. Den alltid glimrande Josefin Brink har gett bra kommentarer till TT:
- Man inför ett diskriminerande regelverk för unga i a-kassan. Unga får sämre ersättning än äldre. Alla som betalar in till försäkringen ska naturligtvis ha samma villkor. Jag tvivlar på att man över huvud taget får göra så här, säger partiets talesperson Josefin Brink (v) till TT.

[…]

- Det innebär att ungdomar tvingas delta i praktik för en ersättning som är mindre än tio procent av ingångslönen. Så låga ersättningar har vi inte haft sedan AK-arbetena på 1920-talet. Detta är inte en jobbpolitik utan en disciplinering och bestraffning, ett rent systemskifte, säger Josefin Brink.
Dessutom har Brink skrivit en artikel på sin blogg, som är dagens obligatoriska läsning. Nya bitar i borgarpusslet. Idag: ungdomar

Läs också Lisa Rasmussens kommentar: Arbetarpartiet moderaterna; lösdriveri-lag och AK-jobb?

22 kommentarer:

Uncle Sammy sa...

Damn it Ali! Förutom att jag sällan håller med dig så publicerar du friskt och skriver underhållande. Kan du inte göra en C Hitchens, dvs skåda ljuset?

Anders sa...

Om Hitchens har skådat ljuset så kan man nog utgå ifrån att det var rejält filtrerat genom den tjocka botten på en flaska Jack Daniels... Craig Murray skrev bra just om hur trottar transformerar till neocons i någon kommentar på sin blogg, summan av sektmentaliteten är konstant var väl andemeningen :-D

Grue sa...

Visst, det är diskriminerande och upprörande. Men ser ni lika allvarligt på borgarnas förslag att anställning av invandrare ska subventioneras? Det är väl lika diskriminerande mot icke-invandrare?

Ia sa...

Grue: Håll dig till ämnet.

Grue sa...

Ämnet? Det är väl en väldigt relevant fråga, som direkt anknyter till argumentationen i Alis text? Om detta är diskriminering verkar det ju rimligt att se det jag nämnde som diskriminering. Om ni inte gör det vore det intressant att höra en motivering.

Johannes sa...

Grue: Det är väl stor skillnad mellan att motverka diskriminering av en utsatt grupp (invandrare) och genomföra diskriminerande reformer som ger sämre villkor för unga?

polhem sa...

"Det är väl stor skillnad mellan att motverka diskriminering av en utsatt grupp (invandrare) och genomföra diskriminerande reformer som ger sämre villkor för unga?"

-Nej det ar det inte. Diskriminering ar diskriminering vem det an drabbar. Two wrongs does not make a right.
For ovrigt haller jag med Esbati for ovanlighetens skull:
Man kan inte komma med sana usla ersattningar som straff, om det inte finns nagra andra alternativ for dessa arbetslosa undomar - och det gor det ju inte.

Anonym sa...

Att borgarna för en sån här politik förvånar inte mig det minsta.
Men att de kan komma undan med att kalla detta "jobbgaranti" är för mig ofattbart.

Anonym sa...

Ja så faller den ena pusselbiten efter den andra på plats när det nya slavarbetar-partiet formerar sig!

Bengt Nilsson, röd gråsosse

Alexander sa...

Jag vill nog stanna i Australien ett år till, här är det inga problem att få jobb till hyfsat vettiga löner. Detta sker utan stor facklig aktivitet osv och när jag kollade på skatten jag betalade för jobbet var den mindre än 15%.

Daniel sa...

"Man inför ett diskriminerande regelverk för unga i a-kassan. Unga får sämre ersättning än äldre. Alla som betalar in till försäkringen ska naturligtvis ha samma villkor."

Vad bra, bort med alla konstgjorda tak i "försäkringarna" alltså. Känns skönt att se nån ta tydlig ställning för det.

Anonym sa...

Daniel,
vad är det du vill antyda med din kommentar? Jag antar att det är att vänstern förordat konstgjorda tak i försäkringarna, annars hade du väl inte skrivit?

Fakta är att i våras beslutade s+v+mp att höja taket i sjukförsäkringen från 7,5 till 10 basbelopp - ett beslut som borgarna sedermera rev upp förutom för föräldrapenningen.
S och V hade dessutom förberett höjda a-kassetak. Vad vi fick i stället har det skrivits om alltsedan i oktober.

I övrigt vore det intressant med en ytmätning av arbetsförmedlingarna. Hur många ungdomar får rent fysiskt plats om man måste vara där 30 h/vecka?

Daniel sa...

"vad är det du vill antyda med din kommentar?"
Nja, jag antyder inget speciellt, mer än att det är skönt att se att nån på vänsterkanten verkar tycka att tak är fel när man måste betala skatt på hela lönen. Men på vilket vis är ett tak på 10 basbelopp mindre av ett tak än 7.5 basbelopp? Skillnad i grad, inte i sak.

Oldtimern sa...

"jobbgaranti"

Exakt det är viktigt att ta upp detta med ord som egentligen har helt motsatt betydelse. Det låter bra och det är så långt människor i dagensläge orkar följa med.

Det är smart men samtidigt ihåligt.
Det orwellskt sätt att presentera saker. krig är fred och fred är krig.

Jobbgaranti garanterar sämre villkor för unga inte fler jobb.

vitkor sa...

Ali, du är bäst!
Klockrent illustrativ bild från GTA San Andreas! Karaktärerna som arbetar på "Cluckin Bell", har repliker som "How may i further degrade myself, sir".

Anonym sa...

Gökungevänster svarar.
ge hit men ingen motprestation.

Anonym sa...

Daniel,

Som du resonerar, att det är skillnad "i sak" som spelar roll, betyder det att du alltså inte kritiserar borgarna ifall de sänker taket till två basbelopp.
För det är ju gradskillnad, inget att bry sig om.
Men om vänstern skulle sätta taket vid 999 basbelopp, så att typ bara de 10 allra allra rikaste människorna i Sverige inte kunde få ut samma procentuella ersättning, DÅ skulle du uppröras?

Barnsligt.

För det andra är du ute och cyklar när du talar om skatter i samma andetag som a-kassa och sjukförsäkringen. Dessa betalas via arbetsgivaravgifterna och inte skattsedeln.

Men lycka till nästa gång!

Daniel sa...

Anonym:

Du behöver sluta konstruera så stora halmgubbar. Det är klart jag skulle kritisera en sänkning till 2bb, likväl som en höjning till 10bb är bättre än att behålla det som det är nu.

"För det andra är du ute och cyklar när du talar om skatter i samma andetag som a-kassa och sjukförsäkringen. Dessa betalas via arbetsgivaravgifterna och inte skattsedeln."

Arbetsgivaravgifter är en skatt.

Anonym sa...

Kriminalitet måste ju framstå som ett mycket bättre alternativ än de där slav-fickpengarna.

Jag hoppas att ungdomarna maximerar sin egen nytta genom välja att pissa på ägande"rätten".

Polhem sa...

ALexander.

Jag befinner mig oxa i Australien.
Haller med dig.

Facken avskys som pesten, skatten ar valgigt liten och ALLA har jobb.
Dessutom ar deras sjukvard bade battre och billigare.

Anonym sa...

Hoppas du trivs där polhem. Om det är så bra i där borta så hoppas du stannar då.

ALLA har jobb, till vilken lön? Alla har jobb i de flesta fängelser också.

Anonym sa...

På Auschwitz arbetsläger hade alla jobb också. Alla ungdomar och invandrare också. Utanförskapet var helt undanröjt.

Vid ingången hade man en paroll där det stod "Arbete gör dig fri". En paroll för Alliansen inför valet 2010, kanske?