söndag, april 22, 2007

Fördjupad demokratisering av Irak

Det var ju inte oljan det handlade om. Det handlade om att demokratisera Irak. Sagt och gjort.

Dödsstraffen ökar dramatiskt i Irak. Amnesty rapporterar om skenrättegångar, bristande tillgång till oberoende juridiskt biträde, bekännelser under tortyr (något av den nya demokratirörelsens adelsmärke) och särskilda, vagt formulerade terrorlagar som öppnar upp för uppenbart godtycke. I rapporten berättas bland annat om ett fall 2005 då de kurdiska myndigheterna i norra Irak TV-sände ”erkännanden”, om bland annat ”homosexuella relationer”, från ett flertal män. [Via Frasse]

Som vanligt är dock USA:s militär alldeles särskilt aktiv i sitt engagemang för demokrati och stabilitet i Irak. Efter känt mellanösterndemokratiskt mönster ska man helt enkelt bygga en flera kilometer lång betongmur runt en stadsdel i Baghdad där man tycker att folk när en ohyfsad inställning till ockupationsmakten:
Shiite and Sunni Arabs living in the shadow of the barrier were united in their contempt for the imposing new structure. […] Several residents interviewed likened the project to the massive barriers built by Israel around some Palestinian zones.

6 kommentarer:

Ryan Ghadban sa...

När jag läste det sista "built by Israel around some Palestinian zones" var jag tvungen att se vilken media det handlade om. Inte helt förvånande, Los Angeles times.

"Some Palestinian zones". Snarare hela jävla Västbanken?

Anonym sa...

Utan att vara någon förespråkare av dödsstraff måste man väl ändå tycka att i alla fall SvD:s rapportering är extremt tendensiös. Att hävda att dödsstraffen ökar i ett land där människor tidigare regelmässigt försvann utan förklaring och där staten aktivt dödade tusentals av dem som ställde sig mot den är inget annat än äcklande.

Anonym sa...

utan att vara någon tankeläsare måste man väl ändå tycka att du är en idiot.

/j

Anonym sa...

"folk när en ohyfsad inställning till ockupationsmakten"

Ali! Är det så du beskriver dem som spränger 200 civila i luften per dag?

Anonym sa...

Amerikanernas förluster av militär personal och materiel (bland annat helikoptrar) ökar stadigt, liksom det inhemska stödet för detta nykoloniala projekt fortsätter störtdyka. Vi som är medvetna om detta uttrycker oss i bland på ett sådant sätt som de som gjort valet att blunda för allting som inte är "barbarernas" excesser mot varandra kan ha svårt att hänga med.

nedruk sa...

Ali, "erkännandet" om "homosexuella bekännelser" må skapa skadeglädje för desperata USA-hatare (inte för att jag bryr mig speciellt mycket om varken hatarna eller jänkarna). Men jag tror att det är lite väl bekvämt att dra någonting ur sitt sammanhang, allt i krigets intressen, vissa har svalt farbror Bushs krigsuppmaning med hull och hår (u r with US or against US) -pinsamt-

...du har ju gett Frasse den uppmärksamhet han förtjänar, så debatten om bekännelserna får föras på hans blogg. Besök hans blogg för mer information om vilka bekännelser som sändes var och varför.

Det är för övrigt fantastiskt att du alltid lyckas hitta de mest kurdvänliga bloggarna ute i cybervärlden. Jag tror inte på konspirationsteorier och tror därmed inte på någon Esbatiansk konspiration mot kurder. Men ibland är du bra barnslig Ali. Fast det är ju klart, du har också dina ljusa stunder och det ska du ha eloge för.