måndag, februari 26, 2007

The prize

Konkurrensen är hård och tätnande, men ett litet nyhetsinslag i dagens TV-nyheter måste räknas till ett av de allra mest absurt lögnaktiga på länge.

I Irak har alltså USA genomdrivit en lag som skulle få 1800-talets kolonisatörer att kippa efter andan. Intäkterna från Iraks olja ska överföras till utländska storbolag under åtminstone 30 år. Det är ett hämningslöst rofferi under ockupation.

Vad får vi veta i Sverige om denna lag. Jo, bland annat:

- en nyckelparagraf säger att inkomsterna från oljan ska fördelas jämnt mellan Iraks 18 olika provinser.

- Lagen ses som en förutsättning för att kunna bygga en sammanhållen nation framöver.

- Alla partier har varit djupt inblandade i de hårda förhandlingarna


Varken USA eller ockupationen nämns med ett ord. Det är helt jävla sjukt.
- - - - -
Claiming the Prize: War Escalation Aimed at Securing Iraqi Oil
The Independent wryly noted in its Sunday story, Dick Cheney himself revealed the true goal of the war back in 1999, in a speech he gave when he was still CEO of Halliburton. "Where is the oil going to come from" to slake the world's ever-growing thirst, asked Cheney, then answered his own question. "The Middle East, with two-thirds of the world's oil and the lowest cost, is still where the prize ultimately lies."

- Blood and oil: How the West will profit from Iraq's most precious commodity
- Western companies may get 75% of Iraqi oil profits
- Bush's Petro-Cartel Almost Has Iraq's Oil

16 kommentarer:

Anonym sa...

Har du någon seriös oberoende källa till dina anklagelser? Och kan du bevisa att sådna påstådda överföringar inte är i utbyte mot prestationer? Det har ju sagts att Saddams oljeinfrastruktur var långt eftersatt, och behövde moderniseras för att kunna utnyttjas och säljas, inte minst på export. Om dessa entreprenörsföretag som ska modernisera Iraks oljeinfrastruktur får betalt med olja, så är et väl inget fel med det? Iraks folk ska väl äntligen kunna få nytta av sitt lands rikedomar, som de aldrig såg skymten av under Saddams tid vid makten.

Jag förstår faktiskt inte vad det är du vill säga här, eller vad du baerar det på. Tänk färdigt, tänk klart.

Stefan sa...

Typiskt Alis populistiska anti-intellektuella bondfångeri.

Vilka "storbolag"? Vad sysslar de med? Olja i utbyte mot vadå?

Har du gått på Handels eller?

Anonym sa...

Själva inkomsterna från oljan är inte småpotatis och givetvis, detta satsar jag mina båda tummar på utan att blinka, kommer utländska, företrädesvis amerikansk- och brittiskbaserade företag att göra storkovan. Så som vapenindustrin, legosoldatsförmedlare och till och med cementexportörer redan gjort.

Fast det är inte därför Iraks f.d. blodbesudlade regim stöddes så entusiastiskt när den var nedsjunken i badet som bäst, eller att den civila infrastrukturen senare bombades till damm, eller landet belägrades och hundratusentals dog av svält och sjukdomar, eller ens slutligen invaderades och kom under en kaotisk och katastrofal ockupation.

Skälet är kontrollen över den oöverträffat strategiskt viktiga resurs som oljan är. Utan den har supermakten mycket svårare att behålla sin position. Vare sig det handlar om en förfrågan till annan stat om att få bygga en militärbas på dess territorium eller förhandlingar om borttagande av skyddstullar på köttprodukter så är oljan ett mycket kraftfullt politiskt påtryckningsmedel.

Det är inga problem att tala om det eventuella iranska "oljevapnet" (utrikesministern) eller rysk "utpressning" (Totalförsvarets forskningsinstitut) när gaskranarna stängs. De har så klart alldeles rätt i sina bedömningar, men när det kommer till Mellanöstern, ockupationen av Irak, kontrollen över jordens oljetillgångar så blir det helt blankt i bollen på vissa och ett fånigt leende formas.

Jonas Ryberg sa...

Anonym 11:49:


Du missade uppenbarligen länkarna, där en gick till en börs officiella tidningen och den andra till en av de större brittiska tidningarna.

Läskunnigheten hos liberalerna sjunker stadigt, ni skulle nog behöva få en omgång av Major Björklund.

polhem sa...

Humor:

http://www.boreme.com/boreme/funny-2007/world-without-america-p1.php

Bloggare: elliv sa...

Om dessa entreprenörsföretag som ska modernisera Iraks oljeinfrastruktur får betalt med olja, så är et väl inget fel med det? Iraks folk ska väl äntligen kunna få nytta av sitt lands rikedomar, som de aldrig såg skymten av under Saddams tid vid makten.

Huh. Var ifrån kom pengarna till skolor, sjukhus, infrastruktur etc etc under Saddams tid tror du?
Bara att hoppas på att Irak befrias snart så att dessa avtal kan kastas i papperskorgen. Idioti, naivitet, dumhet i kvadrat att tro att rättvisa avtal kan tecknas under ockupation.

Los Angeles sa...

Ok, jag är inte sen att kritisera Cheney. Han är en oerhört obehaglig människa och representerar allt som är ruttet i USAs politiska system.

Men allvarligt, det är en aning långsökt att relatera detta citat till kriget i Irak. Han sa ju bara att det inte går att komma ifrån att Mellanöstern är den huvudsakliga källan för världens oljebehov. Att antyda att hans användande av ordet Prize skulle relatera till användande av våld tyder bara på dåliga kunskaper i Engelska.

Och om inte utländska företag ska utvinna oljan i Irak, vem ska då göra det? Det finns inget företag i Irak med den kapaciteten eller kunskapen. Och att modernisera den hopplöst eftersatta oljeindustrin i Irak kommer att kosta enorma pengar som ingen vill investera utan en viss garanti om återbäring över ett antal år. Alternativet är att Irak står helt utan oljeinkkomster, vore det bättre?

Ett fötrydligande, jag var emot kriget i Irak innan det startade och anser fortfarande att det alldrig skulle gjorts och dessutom skötts uselt. Men lite saklighet skadar aldrig när man kritiserar...

Tuomo sa...

"Men allvarligt, det är en aning långsökt att relatera detta citat till kriget i Irak. Han sa ju bara att det inte går att komma ifrån att Mellanöstern är den huvudsakliga källan för världens oljebehov. Att antyda att hans användande av ordet Prize skulle relatera till användande av våld tyder bara på dåliga kunskaper i Engelska."

"Men lite saklighet skadar aldrig när man kritiserar...
"

Jag håller med Jonas Ryberg; fram med rottingen Björklund, skocken är förvirrad.

Anonym sa...

För er som efterlyste källor:
http://www.cpa-iraq.org/regulations/20030921_CPAORD39.pdf

Som sagt, såå skamlösa hade inte ens 1800-talets kolonisatörer vågat vara.

Och ja, jag vet vad imperiekramarnas invändning nu blir: "Men här BEGRÄNSAS ju det utländska ägandet av naturtillgångar till BARA 40 år".
Till er, fundera på:
a) hur Sverige reglerat ägande och tillgång till naturresurserna och varför
b) hur mycket plundring den hugade hinner med på 40 år, särskilt när det inte finns någon fungerande myndighetskontroll

Anonym sa...

På ett annat ämne:

Om fyndet av Jesus grav visar sig vara korrekt motsäger det inte bara kristendomens tal om återuppståndelsen, utan också vad koranen skriver om Jesus.

Anonym sa...

Det skulle onekligen bli tidningsrubriker när två copycat-religioner går i graven samtidigt ;)

Anonym sa...

"Och om inte utländska företag ska utvinna oljan i Irak, vem ska då göra det?"

Irakierna. Det finns tiotusentals oljearbetare i Irak med gedigna kunskaper och lång yrkeserfarenhet. Dessutom är den irakiska oljan tillsammans med den saudiska den enklaste i världen att utvinna. Det är i princip bara att sticka ner ett rör i backen och pumpa. Inga dyra oljeplattformar i ett stormdrabbat hav nära polcirkeln, hård berggrund som måste forceras eller oljesand att rena...

Krigsskadeståndet som Irak bör få om det finns någon rättvisa skulle också finansiera alla investeringar.

Avtal som överför stora andelar av oljeinkomsterna till utlandet må ha lägre initialkostnader (som på grund av storföretagsvälfärden lär läggas på de amerikanska skattebetalarna, inte oljeföretagen), men efter det är det ren och skär förlust för det irakiska samhället. Det som finns kvar av det.

Egendom är stöld sa...

"Och om inte utländska företag ska utvinna oljan i Irak, vem ska då göra det?"

Vit mans börda.

Anonym sa...

Till "Egendom är stöld",

Enligt din uppfattning har irakierna alltså inte rätt till oljan i Irak. Det vore ju "stöld".

Dags att byta signatur?

Clash sa...

Skitenkelt!

Äger staten 100% av allt så är det OK.
Om staten äger 99% av allt så kan man utgå från att någon liberal har roffat åt sig av folkets egendom.

Anonym sa...

Du har missuppfattat. Var god försök igen.