söndag, april 22, 2007

Varning: hotbild

Kaplan och Ruwaida skriver en viktig artikel på DN Debatt. Det torde vara uppenbart att myndigheters och mediers hotbildsfantasier och hetsproduktion är ett allvarligt problem för alla som lever i Sverige. Säpo hör för närvarande till de främsta hoten mot trygghet och säkerhet i Sverige. Och den här typen av uppifrånsanktionerade fördomar utgör något av de viktigaste elementen i dagens nyrasism.

- - - - -
Jag har återkommit till ämnet många gånger tidigare. Läs till exempel gärna:
- Hot; Tryggare kan ingen vara; He said kill them before they grow

Och en Fokus-krönika i relaterat ämne.

- - - - -
I januari 2006 hade förresten Centrum mot Rasism ett bra och framsynt upprop som skrev under av många, och som det finns skäl att påminna om idag:
SÄPOS FÖRSLAG FÖRSTÄRKER RASISM OCH URHOLKAR DEMOKRATIN Säpos förslag att med hjälp av lärare, socialttjänsten och polisen identifiera personer "som kan dras till terrororganisationer" riktas till en grupp som redan idag utsätts för rasism och diskriminering. Säpo vill att bland annat skolan och socialförvaltningarna ska hjälpa till med att hitta "misstänkta". Lärare, elever och socialarbetare uppmuntras att leta efter potentiellt farliga ungdomar. I skuggan av den islamofobi som finns i samhället, ser vi en stor fara i att särskilt muslimska ungdomar misstänkliggörs. Vi ser detta som steg mot ett samhälle där angiveri sätts i system och medborgarnas rätt till trygghet möts med repressiva metoder.

Vi gläder oss åt att många protesterat mot förslaget som andas rasism och paranoia - och som i förlängningen bidrar till att skapa misstro mot samhället och urholkar demokratin.

Vi uppmanar alla att protestera mot Säpos försök att underminera elevernas rätt att få utbildning i trygghet.

13 kommentarer:

Coco sa...

Ja, nu brakar det högerut i rask takt. Säpo och FOI har fått lösa tyglar att hetsa mot avvikande element i befolkningen och kolonialistdiplomater på UD premieras med nya ambassadörsposter. Allt medan medias granskning inskränker sig till att stackars Sverigedemokraterna inte lyckas hitta någon lämplig möteslokal. Expressens PM Nilsson babblar på som vanligt, och har nu kommit fram till att mångkultur är ohållbart. Det tycker till och med regeringen, menar han, och det är på detta sätt man ska bemöta SD. En viss invandring är ändå bra enligt Herr Nilsson, som motiverar detta med:

De flesta ser med egna ögon att svensk ekonomi har vidgats av invandringen. Städbranschen, taxinäringen, småbutikerna, kollektivtrafiken, restaurangerna, skomakerierna och äldrevården skulle få stänga igen om de senaste 30 årens flyktingmottagande aldrig skulle ha inträffat.
http://www.expressen.se/ledare/1.638370

Det måste kännas hoppfullt för invandrare att den svenska högern är så välkomnande och vänlig.

Anonym sa...

Trosuppfattningar sitter inte i hudfärgen. För landets säkerhet kan vi inte ge trosuppfattningar immunitet. Religion är åsikter, och att kartlägga våldsbenägna/antidemokratiska/intoleranta åsikter är inte diskriminering. Om vår demokrati skall ha en framtid måste vi bemöta muslimer som vilken politisk ideologi som helst.

G.Orwell sa...

9/11 , Bali , Madrid , London , Bagdad , Marocco , Algeriet, Egypten.
Hotbildsfantasier?

Tomas sa...

Vi har ännu inte haft något terrordåd i Sverige där förövarna hävdar att dom stöjder Islam. Är det någon som tänkt tanken att det kanske beror på att muslimer trots allt behandlas ganska bra här om man jämför med en del andra västländer?

Men vad kommer hända i framtiden om SÄPO, medier och andra får fortsätta förföljelsen?

Anonym sa...

skont att hora att sakerhetspolisen gor sitt jobb.

ClaesW sa...

Till en av de otaliga anonyma

Islam är en religion och inte en ideologi. Jag håller med om att islam ska behandlas likadant som andra religioner och att muslimer ska behandlas likadant som andra grupper. Det är med andra ord dags att sluta med detta misstänkkliggörande av en väldigt stor grupp svenskar.

Det finns inget jävla hot! (förutom hotet från högern då)

Anonym sa...

Gudmundson säger det som måste sägas: Dra inte alla miljöpartister över en kam!.

Mats sa...

Tomas skrev: "Vi har ännu inte haft något terrordåd i Sverige där förövarna hävdar att dom stöjder Islam. Är det någon som tänkt tanken att det kanske beror på att muslimer trots allt behandlas ganska bra här om man jämför med en del andra västländer?"

Du är ganska rädd va? Typ: bekämpa inte terrorism. Då slår muslimerna till.

Claes W: islam är en religion, men islamism är en ideologi. Den går ut på att islam ska vara ett politiskt rättesnöre i människors liv.

Anonym sa...

Relaterat hos Linander (C), tänker då på kommentarerna av framförallt Piratpartiets Christian Engström, "Nan" och "steelneck" som levererar en minst sagt ruskig global teori som gör att man bävar inför framtiden.

Jim sa...

De kunde ha valt skinnskallarna som "det stora hotet".

CosmosKitten Qiami sa...

All religion är inte skapad lika. Aum Shinrikyo är farligare än andra.

Så nu är det sagt. Jag diskriminerade mot en religion. Religion, som är ett område som fortfarande har en hel del respekt i Sverige. I dess namn sitter man betydligt säkrare om man vill förespråka vidrigheter och stolligheter.

En annan faktor är att om man räknar bodycount, så är terrorism otrevligt, men det är inget större problem för västvärlden. 911, Madrid, London Subway till trots.

Jag kräver att bli skyddad mot bistick istället för terrorism.

Annika sa...

Expressens Leo Lagercrantz hade en jäkligt skön kommentar till Ruwaidas och Kaplans artikel:

"Det är ju helt galet, sa han, att påstå att Krisberedskapsmyndigheten underblåser islamofobi. Det vore ju, fortsatte han, som att påstå att inrättandet av Ekobrottsmyndigheten var ett utslag av antisemitism. Det är ju vi judar, sa Leo, som driver bankerna..."

Anonym sa...

Ja, verkligen jätteskön, "Annika".

Vore kanske kul också om Ekobrottsmyndigheten körde en övning där man ska hantera en finanskris som beror på att "inflytelserika folkgrupper" plötsligt börjar köpa och sälja svenska statspapper för att "påverka svensk politik i enlighet med intressena hos den lilla staten Shobido - som utmärks av stark militärmakt och säkerhetstjänst samt högteknologisk produktion - i en orolig och i övrigt ekonomiskt utsatt del av världen".

Undrar om Leo Lagercrantz hade dragit skönt avslappnade skämt om det.

Förresten ska ju borgarna lägga ned Ekobrottsmyndigheten. Nudge nudge, know I what mean, know what I mean?