onsdag, april 18, 2007

Solidaritet gör dig glad

Strejkande byggjobbare serveras lunchmackor av Hotell- och restaurangfacket
Pressmeddelande från HRF

Hotell- och restaurangfacket kommer idag att visa sitt stöd för byggnadsarbetarnas strejk för högre löner och bättre arbetsvillkor genom att servera de strejkande lunchmackor på flera arbetsplatser som är uttagna.

- Detta är vårat sätt att visa att vi stöttar byggnadsarbetarna som nu har tvingats att agera för att få höjda löner och bättre inflytande över sina arbetsvillkor. Därför kommer våra stolta serviceproffs att serva strejkande byggjobbare lunchmackor. Det är viktigt att visa stöd för den som hamnar i konflikt. Skulle vi hamna i konflikt, vill vi ha samma stöd, säger Hotell- och restaurangfackets andre förbundsordförande Per Persson.
Här kan man kolla var byggjobbarna strejkar för tillfället och vilka arbetsplatser som det lagts varsel på. Om du har möjlighet: gå förbi med en kaffetermos och några uppmuntrande ord!

Påminnelse: Kommunal kämpar fortfarande med blockaden ute i Nacka.

13 kommentarer:

Uncle Sammy sa...

Nice !!!

Anonym sa...

Hur blir det bättre arbetsvillkor genom att Byggnads skall ha betalt när en icke organiserad arbetare kommer överens med sin arbetsgivare om högre lön än kollektivavtalet?

Lägre lön kan han ju inte få utan att det begås avtalsbrott.

Byggnads verkar vara gilla det där med privata beskattningar, inte en chans att de kommer att få igenom en ny variant av sina privata beskattningar av arbetare som inte vill ha med Byggnads att göra.

Fredrik sa...

Intressant, att bjuda på kaffe till höginkomstagare som lyxstrejkar.
Byggnadskillarna tjänar ju 30 000 kr per månad.
De får fan köpa kaffe själva!

Raphael sa...

Fick höra av en bekant att det tydligen anses mycket ofint i branschen att säga 'byggjobbare'. Det är tydligen lite the n-word och den korrekta termen är byggnadsarbetare, medan byggjobbare ses som nedsättande.

Blir nog nån form av solidaritet med våra strejkande i Kista och Hammarby Sjöstad från vår sida för övrigt, exakt vad är inte bestämt.

Fredag sa...

Fredrik: Höginkomsttagare? Ja herre mig je, även om det knappast är 30 papp min far drar in i månaden, så är han värd hela sin lön med tanke på hur hårt ett sådant fysiskt arbete tar på kroppen, vilka risker han utsätts för genom att ständigt befinna sig på höga höjder, ständigt i dammiga och högljudda miljöer och med ett aldrig tidigare så högt tempo. Säg mig, ungefär vid vilken ålder måste en bostadsmäklare gå i pension för att kroppen inte längre klarar arbetets påfrestningar? Nej precis, they can go on for fucking ever. Det kan aldrig en snickare, en betongare eller murare göra. För er fackbashare verkar det bara handla om antalet siffror på lönekuvertet, men det är så otroligt mycket mer att kämpa för som arbetare på sin arbetsplats.

För övrigt vet jag inte om "byggjobbare" skulle vara något slags "n-ord". Kortformen "byggare" är väl t o m Byggnads egna favoritord?

Erik Andersson sa...

De i branschen jag stött på kallar sig byggsluskar och byggjobbare, byggare etc. Har aldrig hört nån kalla sig "byggnadsarbetare".

Just byggjobbare är väl inte särskilt kända för att vara finkänsliga typer heller...

Anonym sa...

Om Hans Tilly säger byggjobbare, tror jag det är rätt ok för de flesta att göra det

http://www.lon-jobb.nu/artikel.phtml?id=1565

Byggaren sa...

För de som vill veta vad konflikten handlar om finns en artikel i DN's pappersutgåva idag.

I utbyte mot att frånsäga sig sitt olagliga granskningsarvode kräver Byggnads att få företräda alla byggare vid de lokala förhandlingarna på byggen som budgeteras över 1200 timmar, (normala villabyggen). Dvs centralisera löneförhandlingarna ytterligare, vilket är helt absurt. Som rubriken i DN riktigt påpekar handlar denna strejk helt enkelt om att stärka Byggnads maktställning.

Anonym sa...

Fredag:

Jag har all respekt för byggjobbarnas hårda arbete. De är självklart värda varenda öre av sina 25-30000.

Samtidigt är det svårt att helhjärtat stödja deras strejk när jag som kock tjänar 18 000 kronor i månaden och har ett minst lika hårt och slitsamt arbete. Det är svårt att förstå den byggjobbare som jag hörde på radio igår som krävde att hans lön på 175 kronor per timme skulle höjas. Jag skulle bli jävligt glad om jag hade 120 kronor i timmen!!!

Men som sagt, jag ska inte ifrågasätta mina kamrater i byggnads... De är värda varenda krona.

Micke sa...

Som rubriken i DN riktigt påpekar handlar denna strejk helt enkelt om att stärka Byggnads maktställning.

Står det vilken orsaken var till att Svenskt näringsliv med en lögn och några inhyrda bulvaner drev saken tilll Europa domstolen?

Antar att det var för att dom älskar alla människor och sjunger "Kumabaya my lord" hela dagen lång?

Byggaren sa...

"Står det vilken orsaken var till att Svenskt näringsliv med en lögn och några inhyrda bulvaner drev saken tilll Europa domstolen?"

Du menar det faktum att deras arbetsgivare stod emot Byggnads påbud och inte innehöll granskningsavgiften som han var skyldig att göra? Spelar det någon roll? Byggnads förfarande är olagligt. Du kanske till och med tycker att granskningsavgiften som dessutom inte används för ackordsgranskning på icke anslutna medlemmar är ett OK förfarande?

Anonym sa...

Är du läskunnig, Byggaren?

Prova då exempelvis
http://dinapengar.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2007%5c03%5c01%5c7123

Byggnads begärde sedan av den svenska regeringen att man skulle väcka frågan i EG-domstolen igen. Men det sade vår arbetarregering nej till.
Skälet till att Byggnads inte kan göra något mer är att man i är part i målet utan den svenska staten.

Byggaren sa...

"Är du läskunnig, Byggaren?"

Frågan är om du är det? Jag skrev i min förra kommentar:

"...Du menar det faktum att deras arbetsgivare stod emot Byggnads påbud och inte innehöll granskningsavgiften som han var skyldig att göra?"

Testa att läsa denna mening igen och återkom sedan med frågor på det du inte förstod. Jag väntar med spänning...