måndag, april 09, 2007

Val-matematik

En ny opinionsundersökning från Novus Opinion på uppdrag av TV4 visar, förutom den sedan valet etablerade bilden att högerregeringen inte skulle få majoritetsstöd, att kristdemokraterna skulle åka ur riksdagen vid val idag. I de siffror som presenteras ställs som brukligt opinionsstödet i procent för de fyra högerpartierna mot oppositionen. Men man kan roa sig att omvandla procentsiffrorna till mandatfördelning. Man får då (det går att räkna på lite olika sätt beroende på hur man hanterar valdeltagande) följande siffror baserade på Novus resultat (förändring mot gällande valresultat i parentes):

m: 98 (+1); c: 27 (-2); fp: 24 (-4); kd: 0 (-24); mp: 25 (+6); s: 153 (+23); v: 22 (+/- 0)

Ett sådant valresultat skulle ge ett ganska intressant parlamentariskt läge – särskilt för socialdemokraterna. Det skulle innebära dels att s har fler mandat än de tre högerpartierna tillsammans. Och att s skulle ha majoritet tillsammans med vilket enskilt parti som helst i riksdagen.

En opinionsundersökning tre och ett halvt år före nästa val är nu inte mer än just det. Det är bara en påminnelse om att situationen snabbt kan ändras om något parti åker ur riksdagen. Senaste Demoskop visar för övrigt att vänsterpartiet skulle bli tredje största parti vid val idag.

8 kommentarer:

Anonym sa...

wow. kan det ha att gôra med att Mona byttes in istället Göran, din hjälte?

Eller att sossarna aviserat att flera av alliansen genomförda reformer inte kommer att röras?

Vad är din slutsats om att alliansens kärna och egentliga maktfaktor ökar sitt mandat?

Skribenten sa...

Vanligtvis så är jag emot opinionsundersökningar, speciellt när det gäller politiska frågor. Det är helt ointressant att veta hur många procent av befolkningen som stödjer ett visst parti eller en enskild sakfråga. Valen till Riksdag och kommun kommer ändå att avgöra vilka som har stöd.

Kristoffer Ejnermark sa...

Alltid roligt när det går åt rätt håll. :)

Patrik Renfors sa...

Nu har jag inte koll på vilken i mängden av alla opinionsundersökningar det var. Men den senaste opinionsundersökningen innan den här visade även i procent att (s) hade majoritet, med hjälp av enbart (v):s stöd. Världen är ganska föränderlig på kort tid.

johanlindahl sa...

En regnig dag i mars funderade jag på om det var ett realistiskt scenario att SD kommer in och säkrar en borgerlig majoritet efter nästa val? Eller vilka andra oheliga allianser som skulle slutas i en situation där SD blivit vågmästare i riksdagen?

Ali skrev:"Det är bara en påminnelse om att situationen snabbt kan ändras om något parti åker ur riksdagen."
Ja, och det kan ändras än mer om något parti kommer in i riksdagen!!!

Daniel sa...

Det är trevligt att folk har tänkt om, men tänk om de hade tänkt till före...

Jag, för min del, hade trivts i ett Sverige regerat av en socialistisk majoritet, d.v.s s+v. Mp får gärna vara med, men då utan privatskolor och utförsäljningar.

Och så, till sist, tippar jag på att om (sd) kommer in 2010, så kommer vi att få en fempartiregering bestående av m, c, fp, kd och mp - förutsatt (?) att detta räcker för majoritet.

Joakim Larsson sa...

Jag vill inte vara den som är den. Men jag är det ändå. Kd skulle nog även i den här undersökningen få 1 eller två mandat från jönköping och eventuellet också något ytterligare från någon smålandsvalkrets.

Ali Esbati sa...

Njae, det är långt ifrån säkert. Kd hade 16% i Jönköpings län senast. Det är långt ifrån säkert att man skulle komma över 12% där, med ett halverat riksvalresultat. Näst högsta resultat i senaste valet var 8,7% (Västra Götaland västra)