tisdag, april 10, 2007

En smula trygghet

Så har de nya ägarna till Wild n’ Fresh tecknat kollektivavtal. Det innebär att man nu konkurrerar med schyssta metoder, och framförallt att de anställda slipper tigga om sina rättigheter och får bättre villkor. När hetsen mot facket varit som värst har dessa enkla grundfakta på ett närmast surrealistiskt sätt förtigits och vänts till sina motsatser. Talande är också att näringslivspamparna och deras gläfsande tyckarkoppel valde ut Wild n’ Fresh som propagandaobjekt. Faktum är att Hotell- och restaurangfacket drivit en bred och lyckad facklig kampanj för att få till stånd kollektivavtal i Linnéstaden. Ett 50-tal avtal har tecknats hittills i denna bransch där villkoren för de anställda – ofta unga och invandrare – är brutalt usla och osäkra, och där facklig hjälp utifrån – enkel solidaritet – är det enda sättet att komma någonstans. Nu kan HRF gå vidare med sitt arbete. Det är långt fler än de anställda på dessa företag som ska vara tacksamma för att de gör det framgångsrikt. Det är en kamp som rör alla löntagare.

40 kommentarer:

Ron G sa...

De nya ägarna var väl ett rent familjeföretag om jag förstått saken rätt.

Men de har naturligtvis insett att kollektivavtal är obligatoriskt i Sverige, och handlat därefter.

Hur länge tror du det dröjer tills att facket sätter den förste enmansföretagaren i blockad?

Claes sa...

Hur lång tid tror ni det tar innan den första folkpartisten uppnår läs- och formuleringskunnighet?

Vilket år tror ni att en unghögerman har läst Hegel och tror sig förstå?

Vilket år kommer vi att slippa att styras av människor i intellektuellt moras?

Alexander sa...

Man kan fraga sig varfor jag som anstalld som aldrig har varit med i facket och inte vill ha ett dugg med facket att gora skall omfattas av ett kollektivavtal som jag aldrig har bett om.

Daniel sa...

Äntligen! Kollektivavtal för ett familjeföretag utan utomstående anställda. Logiken är ju knivskarp. Claes, fortsätt läsa Hegel så fortsätter jag ordna din försörjning via skattesedeln...

Kim sa...

Är det någon motsättning mellan att läsa Hegel och försörja sig själv, kanske? För övrigt är ju borgerligheten numera så obildad att den knappt hört talas om Hegel, än mindre läst honom.

Att ett familjeföretag tecknar kollektivavtal är ingen märklig sak. Helt plötsligt anställer de en person som inte tillhör familjen, och som har god nytta av att det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen. Svårare än så är det inte. Men så långt tänkte du väl inte, Daniel? Du och de dina är ju mest intresserade av tomma oneliners och billig retorik.

Owe sa...

Hegel skrev: Om staten kräver en medborgares liv är det bara för denne att ge upp det.

Förstår att ni statskramare diggar Hegel.

Grue sa...

"Vilket år tror ni att en unghögerman har läst Hegel och tror sig förstå?"

Otroligt bisarrt: vad har det ens med saken att göra? Förresten fanns det en hel filosofiriktning på 1800-talet som kallades "högerhegelianer", och Hegel själv var ju konservativ.

Förresten är Hegel total smörja och definitivt ingenting som betjänar vänstern: nåt som mängder av vetenskapligt inriktade socialister (bl a Popper, som sågade Hegel längs med fotknölarna men var socialist i sin ungdom) har insett.

Ron G sa...

Noterar att det nu går att räkna till 11 gånger som namnet H***l nämns i kommentarerna.

Claes välplacerade kommentar - med tydligt syfte att förvirra genom att blanda in filosofen H***l som inte har något alls med Wild'n Fresh att göra - har alltså givit ett bra resultat. Gratulerar.

Däremot har jag inte fått svar på min fråga:

Hur länge dröjer det innan den förste ensamföretagaren sätts i blockad?

Anonym sa...

Enligt uppgift på HRF:s hemsida och GT:s senaste artikel så HAR de nya ägarna anställda OCH de är medlemmar i HRF. Man har alltså övertagit en näringsverksamhet utan att ändra inriktning och bytt ut HELA ut hela personalen.

Seriösa arbetsgivare? Schysst?

Ron G sa...

Då kan man ju undra lite vad som hände med de två som var anställda i första upplagan av Wild'n Fresh.

Hur står det till med deras trygghet idag? Nån som bryr sig?

Den här artikeln ger en liten indikation:

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=324428

Ur GP: "Två av dem har redan aviserat att de inom kort kommer att resa utomlands."

Anser Ali & kommentatorerna att det är bra om dessa två lämnar Sverige?

Anonym sa...

Ja. Det är bara att de drar om det inte passar! Och seriöst så bryr sig inte Ali och vissa andra ett skit om sånt smått.

Anonym sa...

haha skönt att liberalmuppar ser dte som en katastrof att extraknäckande ungdomar RESER utomlands. eller vill ni förbjuda det också? man kanske bara ska rätt att jobba med hushållsnära tjänster hos överklassen?

man får lust att kräkas i era brallor.

/j

Von Krusing sa...

Jag fövståv inte vavföv folk betalav till facket näv de kan pvata med chefen?

Lika dumt som att vissa svälev, mat som är så gott...

Ron G sa...

Tack Anonym/j, det var trevligt att få detta utrett på ett så vänligt och hjälpsamt sätt.

Kirderf sa...

Kollektivavtal är väl som vilka avtal som helst, frånsett att man *måste* skriva på? Och frånsett att det är ett avtal som gäller även för tredje parter, som inte skrivit på det? Och frånsett att det finns en helprivat partipolitisk polismakt som ser till att alla skriver på dessa avtal?

Denna princip för att nå stabilitet och samförstånd i samhället är ju väl känd och beprövad, t.ex. i 30-talets Italien.

Och detta med avtalsfrihet, inklusive rätten att själv välja vilka avtal man skriver på, det är väl inget att gnälla om. Rättigheter och frihet är liberalt trams. Ändamålet helgar alltid medlen i LO-sammanhang, och litet får man offra på LO:s altare. Vare sig man vill eller inte.

Hanna Löfqvist sa...

Riktat till "Alexander": Jag (förmodligen vi) är sjukt trötta på din haveristinlägg.

Skaffa dig ett reellt liv, istället för att bevaka oliktänkande.

Du börjar bli tragisk.

Ali Esbati sa...

Kirderf,

Jag är djupt ointresserad av att läsa om dina missuppfattningar om vad kollektivavtal är eller hur svensk arbetsmarknad fungerar.

Men det är kul att du nämner Italien på 30-talet. Fascistiska rörelser är plastiska och anpassningsbara. De förenas blott gneom sin funktion i det kapitalistiska samhället. Men en sak som mycket konkret utmärker fascistiska rörelser är deras antifackliga förhållningssätt. Särskilt hätskt var detta förstås i 30-talets Italien där fascisterna hetsade mot fackföreningarna och gick till våldsamheter mot dem. Kontinuiteten med den utveckling vi upplever i vår tid - påeldad av "näringslivet" då som nu - torde vara uppenbar.

Tack för att du lyfte fram detta på ditt eget lilla sätt. Nu tycker jag att du kan vila ett tag.

Sanna sa...

Vet ni pojkar, det är faktiskt rätt motbjudande att se er behandla människors liv och villkor på en sån här sandlådenivå.

Kollektivavtal är helt fundamentalt för att vanliga löntagare ska ha grundläggande rättigheter och trygghet på arbetsmarknaden och på sina arbetsplatser. Det är inte en slump att det är arbetande människor som under många år kämpat sig till rätten att ha kollektivavtal, det är inte heller en slump att facket i andra länder strider för samma sak.

Det är helt enkelt så att de flesta av oss utan kollektivavtal är utlämnade åt chefens godtycke i frågor som lön, arbetstider, trygghet i arbetsmiljön och liknande. För de flesta, men tydligen inte för alla, är det lätt att inse att de här frågorna är helt avgörande för hur våra liv ser ut. Ifall man har råd att köpa nya vinterskor, betala en lägenhet stor nog för att båda ens barn ska få ha ett eget rum, kunna sova gott på natten och veta att man har ett jobb att gå till dagen därpå, ha råd att gå till tandläkaren etc etc. Ni vet, såna där frågor som faktiskt betyder nåt för människor, till skillnad från era ställningstaganden rörande Hegel.

Ali Esbati sa...

Ett besök i statistikprogrammet avslöjar för övrigt en intressant detalj, om var våra vänner gillar att hänga:

http://members3.boardhost.com/contras/msg/1176229981.html

Kirderf sa...

Esabti skrev: "Jag är djupt ointresserad av att läsa om dina missuppfattningar..."

Esbati: Ditt ointresse för verkligheten utanför pamfletterna behöver vi inte påminnas om, och sådana argument kommer ju väl tillhands när fakta är besvärande. Fakta som jag väl känner till. Kollektivavtal är ett "avtal" som påtvingas arbetsgivaren i ett samanhang med ett underliggande hot om allvarliga repressalier. Skriv på eller skriv på - annars sätter vi dig i konkurs. Metoderna är kända - kunder och kollegor trakasseras, betalda offentliga tjänster blockeras etc etc

Dagens svenska fackföreningsrörelse i kombination med socialdemokratin har många likheter med fascismens kollektivistiska korporativism, liksom den marxism som du själv företräder. Allt är finemang så länge man gör som det redan är bestämt uppifrån. "Alla ska med", som det heter nuförtiden. Annars...

Något utrymme för en *fri* fackföreningsrörelse är det inte frågan om i något av fallen - här är det bara LO som gäller. Och lagarna om kollektivavtal säkrar SAP-LO:s organisationsmonopol på större delen av arbetsmarknaden, vilket självfallet är en grundorsak till den bittra tonen från det hållet. Och ni kommunister har ju just i Sverige de facto sålt ut er möjlighet att att bilda fackföreningar på pragmatismens altare. Syndikalisterna har tydligen lyckats få ett undantag - än finns det folk med ryggrad.

Vem som står för våldsamheterna idag är ju också ganska uppenbart för alla utanför vänsterns bubbelvärld, så även den parallellen med fascismen skvätter mest på dina egna byxben.

Ron G sa...

Så är det Ali. Du avslöjade mig.

Frågorna måste ha varit tillräckligt störiga för att det skulle motivera lite deckararbete.

Jag är lätt rörd.

Mvh
Ron
----------------------------------
Varudeklaration: Individualistisk anglofil som gillar Winston Churchill, innovation, högerstyrda MGB och fritt företagande.
----------------------------------

Ali Esbati sa...

Jo det var ett tungt detektivarbete. Jag gick in på mitt gratiskonto på www.statcounter.com och såg att någon surfat in från Contra. En "granskning" - alltså klick på länken - gav svaret. Maffiametoder, typ. Det vore hur som helst bra om du kunde ta med dig Kirderf tillbaka till ert fascistiska nätmys.

Olof sa...

Ett 50-tal avtal har tecknats hittills i denna bransch där villkoren för de anställda – ofta unga och invandrare – är brutalt usla och osäkra,

Och arbetslösheten bland unga och invandrare ökar till ännu högre nivåer när man driver bort ytterligare en till entreprenör.

Hur länge ska vansinnet få fortsätta?

Varför inte bestämma en minimilön på 300 kronor timmen direkt så får vi se vilka som gynnas, dagens höginkomsttagare eller låginkomsttagare, de unga eller de erfarna.

När ska myntet trilla ner?

Anonym sa...

Fredrik Federley, SVD & DN:s ledarsidor och fascisterna i Contra gör alltså gemensam sak i "försvaret" av den stackars arbetsgivaren mot fackföreningarnas kollektivavtals"-förtryck".
Det var ju knappast oväntat, men jävligt obehagligt.

Anonym sa...

Ron G said...

"Jag är lätt rörd"

Det borde väl vara "jag är rätt störd"

Daniel sa...

"När ska myntet trilla ner?"
Det gjorde det för länge sen. Vänstern bryr sig inte ett dugg om ungdomsarbetslöshet, det är ett rimligt pris att betala för att vissa grupper skall tjäna lite mer.

Ron G sa...

Ali: detta är din blogg och jag ska inte bre ut mig på ditt utrymme mot din vilja.

Låt mig bara avsluta just i den här tråden, sen lovar jag att tacka för mig. Gamla Wild'n Fresh är ju borta, och därmed slår man ändå in öppna dörrar.

Contra:
Jo, jag har skrivit en del på Contras debattsida. Det är inte enda stället som jag skrivit på.

Anställningsvillkor:
Arbetsgivare som utnyttjar sina anställda med dåliga villkor går själva under förr eller senare. Det handlar om karma.

Wild'n Fresh:
Facket satte ett företag utan fackmedlemmar i blockad. Detta var tydligen OK.

För att klara de obligatoriska kollektivavtalen måste företag som anställer ha en viss säkerhet/storlek. Små källarföretag ska avstå.

Gamla Wild'n Fresh var för litet. Företaget hade behövt vara kapitalstarkare.

Paradoxen blir att de enda som i praktiken KAN starta och driva företag på "seriöst" sätt i Sverige (d.v.s. med kollektivavtal) blir just personer som har tillgång till MYCKET kapital. Medierna gillar att benämna dessa som "de rika".

Men en grupp där facket nu verkligen begränsat möjligheterna till företagsexpansioner, det är företag som drivs av vanligt folk från blygsam bakgrund och med LÅGT kapital.

Cheers
Ron

Anonym sa...

Har en känsla av vi tyvärr kommer att få se och höra mycket mer av det takfasta handklappandet från den vulgära brunhögern när Federley startar upp sin "affärsverksamhet" på stureplan. Kan redan nu föreställa mig det tragikomiska Hitler-gänget sitta där och hetsäta sallad samtidgt som Timbros och SD:s broschyrer läses som högtidstal. En helt lost generation - resultatet av nyliberalismens inträde för 20 år sedan?

Anonym sa...

De inlägg som ständigt insinuerar att liberaler är nazister osv kan väl sluta med det. Hela diskussionen dör liksom. Och det är ni som förlorat den. Bombhöger dit och brunhöger hit.
Dessa kommentarer kan bemötas med exakt samma ammunition. Men leder den någonstans?!?
Precis, ingenstans.

Så dra upp byxorna och rätta till kepsen. Använd ert intellekt istället för korkade oneliners som enbart sabbar för er själva.

Anonym sa...

Vilken tur ändå att den "vulgära brunhögern" (m, fp, c, kd, fascister hela bunten)) med sina högre inkomster betalar merparten av välfärden. Hur skulle det annars gå med ditt studiebidrag lille vän?

Sanna sa...

Tack Ron för det insiktsfulla och finkänsliga inlägget! Nästa gång jag träffar någon som inte har råd att åka och hälsa på sina föräldrar i en annan stad eller inte har en tillräckligt stabil anställning för att kunna skaffa ett telefonabbonnemang eller boka en tvättid, då vet jag vad jag ska säga. Jag ska helt enkelt trösta dem med "men tänk vilken dålig karma din chef får av att behandla dig så här!".

Kirderf sa...

Ali gör sig bara dum när han kallar marknadsliberaler för fascister. Han låtsas vara okunnig om de diametralt skilda grundläggande värderingar som kännetecknar liberalismen resp. fascismen.

Dessvärre ett grepp som bara spelar äkta fascism i händerna - för sådan finns. Och liberaler avskyr den.

Man vad bryr sig Ali om fascismen, egentligen. Här handlar det istället om extremvänsterns klassiska gruppsykologi med sina symboler och sin mytbildning.

Varken fascismen eller Alis vänster kan acceptera något annat än en arbetarrörelse som kontrolleras av de egna kollektivistiska politiska intressena.

Inte heller accepterar de att man står utanför dessa rörelser. Kättarna blir belägrade av hotfulla grupper med röda resp. svarta flaggor som inte accepterar ett Nej Tack. Vad är de ni i vänstern kallar dem Ali, "gulingar", eller hur?

Ali Esbati sa...

Kirderf,

Det är naturligtvis svårt att föra en diskussion om samband och olikheter mellan "marknadsliberalism" och fascism, med någon som varken begriper något om det ena eller det andra. Jag avstår därför. Jag föreslår samtidigt att du finner något annat sätt att bearbeta dina egna trauman och vanföreställningar kring kätteri, kollektivism och olika färgkombinationer, än att skriva här. Undvik dock helst punsch i processen.

Anonym sa...

"Vilken tur ändå att den "vulgära brunhögern" (m, fp, c, kd, fascister hela bunten)) med sina högre inkomster betalar merparten av välfärden. Hur skulle det annars gå med ditt studiebidrag lille vän?"

Snarare tur för parasiterna att vi arbetar och låter oss hunsas och låter borgarbracor sno merparten av värdet av vårt arbete, så att de kan ha dessa "högre inkomster". Det är inte "inkomster" som "betalar" välfärden, det är arbete som betalar välfärden, det är arbete som är välfärden, det är bara att rikedomarna idag är skevt fördelade: de som inte arbetar tjänar mest, de arbetar med värst jobb tjänar minst.

Anonym sa...

"De inlägg som ständigt insinuerar att liberaler är nazister osv kan väl sluta med det."

Faktum är ju att skillnaden är hårfin. Kolla in nyliberalernas bibel Ayn Rand, det är ju praktfascism, de starkaste överlever, Darwin översatt till människorna.

Hela Latinamerikas historia är ett exempel på det. Den tyska nazismens historia är också ett exempel på det.

Om du läste lite historia och inte bara ideologi, skulle du kanske kunna vara med i diskussuionen istället.

Kirderf sa...

Ali, har inte sett dig klara av någon dialog i kommentarsfälten förut och hade inte förväntat mig det nu heller.

Tror för övrigt inte att din Gramsci skulle ha uppskattat LO:s kuvade fackföreningsrörelse, som istället för at representera sina medlemmar under större delen av 1900-talet har varit ett direkt verktyg för den politiska makten - med vänsterpartiets stöd.

Lagarna om kollektivavtal är kronan på verket som säkerställer LO:s funktion som Partiets kontrollant av arbetarna. När det är borgerlig regering så blir det aningen mer komplicerat, men det är förvånansvärt liten skillnad. Särskilt under Reinfeldt och Littorin, som ju hyllar Ordnung und Reda precis som LO. Får LO bara ha sina kollektivavtal i fred så håller de sig på mattan för övrigt, medan Gramsci vrider sig i sin grav.

*

Detta med att fylla i anti-spam-koderna två ggr, är det en feature eller en bug? Eller är det bara hos mig?

Anonym sa...

Det är inte "inkomster" som "betalar" välfärden, det är arbete som betalar välfärden,

Hört talas om "inkomst av arbete"? Det är sånt som väldigt många borgerligt sinnade ägnar sig åt.

Ron G sa...

Sanna, jag kommer inte att skriva mer här.

Däremot svarar jag gärna på ditt sista inlägg personligen, utan förutfattade meningar.

Om du är intresserad av det kan du höra av dig till symphonyrock@mailvault.com.

Är du inte intresserad så är det förstås inga problem.

Mvh Ron
(Och nu är det definitivt slut. :)

Borgarhatare sa...

Sluta låtsas som om ni bryr er om arbetslösa och framförallt unga arbetslösa. Det är ju bara bullshit rakt igenom, ni vill ha en reservarme av låglöne proletäriat som gör de där skitjobben era klena små pianofingrar inte klarar av, typ skoputsning för ni lär väl köpa nya dojor så fort dom blir smutsiga. Ni vill ha arbetarklassens unga att slussas från en otrygg anställning till en annan till skitjobb med hög genomströmning för ingen pallar va kvar där för att slussas til ytterligare nåt. Kharma.... kom igen nu för helvette.... Nu är det inte bara den "osynliga handen" nu ere kharma som gäller också.
Aldrig har det varit så tydligt mellan klass och politisk åsikt. Ni är och förblir överklassens representanter.

Anonym sa...

"Hört talas om "inkomst av arbete"? Det är sånt som väldigt många borgerligt sinnade ägnar sig åt."

Inkomst av andras arbete, ja.
Typ, lågavlönade, osäkert anställda.
Och det finns ingen yttrandefrihet, ingen strejkrätt osv på arbetet(förutom en gång var tredje år, när utsugningsavtalen förhandlas).

Det borde kallas rån.

Protester, mediauttalanden, sk "vilda" strejker bemöts med hot, ekonomiska straff, uppsägning och polis(i slutändan militär).

Förhållandena på arbetsmarknaden har aldrig beslutats om demokratiskt. Strejkhotet, som kanaliseras via facket, är arbetarnas enda vapen.