torsdag, april 19, 2007

Överraskning

Ok, vi hittade inga massförstörelsevapen, men vi hittade det här.

[En tidigare grej]

9 kommentarer:

Uncle Sammy sa...

Vad bra!! Världen behöver olja!

Anonym sa...

kul. Ali börjar läsa riktiga tidningar. Det ger hopp.

Anonym sa...

Hörde om det igår på P1. Inslaget var ngt patetiskt då vissa av dom intervjuade verkade ha svårt att i ord undvika oljans roll i den US-illegala invasionen och ockupationen.

Iaf, tydligen hade några av dom godhjärtade och altruistiska amerikanarna haft lite tid över från arbetet med "demokrati" och "mänskliga rättigheter" att dom kunde ge sig ut på lite prospekteringsäventyr. Oljepengar som kommer att gå rakt ned i fickan på den internationella oljemaffian.

Massförstörelsevapnen? Jag tror dom ligger djupt nedgrävda under oljekällorna i Irak.

Anonym sa...

Nja... Snarare i Syrien.

Anonym sa...

mm... i Syrien... eller kanske i Rosengård... eller så fanns de aldrig... jävligt förvirrande det här :s

Daniel sa...

Klart det handlar om olja. Inte enbart, men också.

Där ser vi en av farorna med att ha en stark stat som kan använda sig av monetär inflation för att betala för krig. Pengarna tas från befolkningen, men på ett vis som gör att det inte märks alls lika väl som om de tagits ut direkt i skatt.

alandalus sa...

Olja, olja, olja..!

Olja kan ha varit en faktor, men jag förstår inte varför det enbart tjatas om detta.

En betydligt viktigare faktor tror jag var Israellobbyns envisa arbete för krig. Saddam Hussein erbjöds hävda sanktioner om Irak erkände Israel, men Saddam vägrade.

Det är allmänt känt att de direkta strategerna för kriget var neokonservativa, ideologiskt motiverade personer med Israel som drivkraft (Israel-firsters som Kurt Nimmo brukar kalla dem). Haaretz har intervjuat några av dem här:

In the course of the past year, a new belief has emerged in the town: the belief in war against Iraq. That ardent faith was disseminated by a small group of 25 or 30 neoconservatives, almost all of them Jewish, almost all of them intellectuals (a partial list: Richard Perle, Paul Wolfowitz, Douglas Feith, William Kristol, Eliot Abrams, Charles Krauthammer), people who are mutual friends and cultivate one another and are convinced that political ideas are a major driving force of history.

Det finns massor av fakta om detta, men ändå är det mestadels olje-argumentet som hörs från antikrigsrörelsen. Varför är det så? Frågan ställdes även för några dagar sedan av John Walsh på Counterpunch. Läs hans text 'Why is the Peace Movement Silent About AIPAC?' här!

Anonym sa...

Herregud människa. Ta ett djupt andetag och var tyst. Lilleputtlandet Israels regim eller dess förda politiks anhängare styr inte amerikansk utrikespolitik. Israel har en i alla avseenden underordnad roll. Kontrollen över energitillgångarna är det enskilt största skälet till krig och fortsatt ockupation. Det sionistiska lobbyistgrupper eventuellt bidrog med var att argumentera för krig och övertyga vissa ledande figurer som velade.

Att kontrollera strategiskt viktiga naturresurser och upprätthålla den amerikanska statens dominerande supermaktsposition är dock i vilket som helst den styrande elitens inställning, med eller utan Israel och sionisterna.

partisan sa...

Alandalus,

Oavsett hur mycket du än vill, roten till allt ont i världen bottnar inte i Israel. Du granskar världen från väldigt små ögon.