söndag, april 15, 2007

Vysotskij på svenska!

Efter att jag ryckt in i lumpen 1998 fick jag av en kär vän ett vackert prytt kassettband, med några låtar på svenska och på ryska. Ingen av oss kunde vid tillfället någon ryska. De ryska låttitlarna var avritade från de kyrilliska tryckbokstäverna, ännu obegripliga som hieroglyfer. Men intensiteten och den kantiga skönheten i sången gick rakt in i alla sinnen, där jag satt och ångeststruken gnuggade mina ögon och de ryska glosorna, på S1 i Enköping.

Det var mitt första möte med Vladimir Vysotskij. Och med Fria Proteaterns makalösa svenska tolkningar av hans sånger. Senare har jag mött många som vittnar om liknande upplevelser: att man inte cirklar runt Vysotskij – man drabbas. Fria Proteaterns tolkningar hjälper med bravur till att förmedla känslan. När jag så småningom lärde mig ryska, växte min beundran för Carsten och Ola Palmaers arbete. Det har gjort något av stort kulturhistoriskt värde, när de på ett så underbart sätt introducerat Vysotskij på svenska.

Vysotskij var alltså poet, trubadur och skådespelare. Ett geni som brände sitt ljus i båda ändar. Hans produktion är ofattbart omfattande. Han har efterlämnat över 600 sånger. Dem skrev han och turnerade med samtidigt som han frenetiskt uppträdde som skådespelare på teatern – hans tolkningar av Hamlet har fått kultstatus – i TV-serier och i mängder av långfilmer. Sångerna utmärks av såväl lyriskt djup som folklig, burlesk humor – inte sällan kombinerade. Vysotskij skrev och sjöng otvunget om sådant som ”inte fanns” i det officiella Sovjetunionen – prostitution, alkoholism, korruption. Men också om vardagsgnabb grannar emellan, krig och fred, längtan och död. De sovjetiska myndigheterna lät inte hans låtar ges ut öppet. De spreds på kassettband från hand till hand, och fanns i de flesta ryska hem.

Hemma har jag en bok med urval av Vysotskijs poesi. En annan stor rysk poet och trubadur, Bulat Okudzjava har skrivit förordet (min övers.):
Det var en gång en talangfull människa, som alla kände till. Hans sånger trängde in i våra öron, in i våra själar, men att tala och sjunga om honom var förbjudet. Man tryckte inte hans sånger, gav inte ut hans skivor. Den skarpa sociala tendensen i hans sånger skrämde någon, hans popularitet oroade någon. Det är svårt att säga, vad en människa går igenom, som vet sitt värde men inte har möjligheten att se sina sånger publicerade. Döden legaliserade honom. Döden och nya förhållanden i våra liv…
Det maniskt skapande och turnerande livet, och alkoholen, mot slutet troligen också andra droger, tog kål på Vysotskij 1980, bara 42 år gammal. De olympiska spelen pågick då i Moskva. Människor lämnade arenorna för att samlas till ett jättelikt begravningståg som staten inte sanktionerat, men knappast kunde stoppa. Vissa uppgifter talar om en miljon sörjande.

Som Okudzjava skriver var det först efter döden som Vysotskijs litterära och musikaliska arv kunde systematiseras och analyseras.

Och nu! Nu gör Karneval förlag något alldeles storartat genom att ge ut Vargjakten – med 48 sånger, varav fjorton aldrig tidigare utgivits i Sverige. Med boken följer – för första gången på CD – Fria Proteaterns album Sånger av Vysotskij med fyra aldrig tidigare utgivna sånger.

Samtidigt kommer Fria Proteatern att ge sex stycken releasekonserter på Scala-teatern i Stockholm, mellan 22 april och 1 maj.


När titellåten, Vargjakten, framfördes för första gången 1968, var det som en del av ett program på Taganka med dikter av Andrej Voznesnskij. Den fick enligt uppgift lyftas ut, eftersom den var för stark och förryckte rytmen i hela tillställningen. Det är en talande bild av Vysotskijs livsverk.


[Här kan man läsa tolkningar av Vargjakten på olika språk, och det finns också länkar till mp3-spår och en Youtube-video. Det är lite märkligt att Vargjakten betecknas ”fredssång” på sajten. Den beskriver visserligen konkret hur traditionell vargjakt går till – men handlar rätt uppenbart metaforiskt om förföljelsen av dissidenter]

36 kommentarer:

Mika sa...

Большое спасибо за информацию

Anonym sa...

Starkt.

Kirderf sa...

Det vänder sig i magen när man ser Esbati och andra företrädare för det gamla kommunistpartiet hylla Vysotskij. Säkert vänder sig Vysotskij själv i sin grav också när han ser vänsterns medlöpare missbruka hans namn på detta sätt.

Vysotskij stod upp emot allt det Sovjetiska förtryck som det svenska vänstern var blind för. I synnerhet medlöparna inom Esbatis ynkliga parti. Fria Pro har väl knappast heller gjort sig kända för att kritisera vänsterdiktaturerna...

Den unga generationen vänstersympatisörer har inte förstått hur illa deras förebilder inom vänsterpartiet betedde sig och hur litet de förstod. Historielösheten är total.

Så nu försöker de svenska kommunisterna utnyttja okunskapen hos Esbati och andra nykläckta vänsterförmågor, för att rehabilitera sitt ruttna förflutna genom att "namedroppa" en hjälte som Vysotskij. Skam, skam, skam.

Micke sa...

Det vore bra om du slutrade spamma den häre bloggen med ditt skitsvammel.

Linuxtjej sa...

Vysotskij är underbar! Jag gillar låten "Ingemansland" bäst, fritt tolkad av Fria Proteatern.

Kirderf sa...

Mickes hotfulla kommentarer påminner om nån sorts enstavig dörrvakt, de där med IQ lägre än sitt skonummer.

Kom med något konstruktivt själv istället för att leka Bill och Bull i kommentarsfältet. Det är Alis blogg värd.

Att se Ali hylla Vysotskij är helt absurt. Vysotskij vigde sitt liv till motstånd mot den totalitära kommunistregim i Sovjet som svenska kommunister i vänsterpartiets ledning hade hjärtligt samarbete med under årtionden.

Ali Esbati sa...

"Kirderf", vännen. Jag lät ditt bisarra inlägg stå kvar för att det är så talande i sin bottenlösa dumhet.

Tror du det är någon slump att vänstergruppen Fri Pro var de som lyfte upp Vysotskij på svenska? Eller att vänsterförlaget Karneval ger ut Vysotskij nu? Eller att det är musikensembler och trubadurer med tydliga vänsterståndpunkter som alltid älskat och spelat Vysotskij? (Jag har faktiskt knappt hört Vysotskij spelas i något annat sammanhang än just politiska vänstersammanhang - vänsterpartiets kongresser vid flera tillfällen, till exempel. Senast jag hörde V. spelas offentligt var för övrigt stödgalan som ordnades på Södra Fot, efter att högern ville förbjuda dem att få stöd efter att de gjort "Allsång mot Alliansen"). Eller att det alltid varit och är progressivt folk på vänsterkanten som i första hand tagit Vysotskij till sitt hjärta - inte bara i Sverige utan överallt?

Det enda som är "helt absurt" är ditt "inlägg". Men jag betvivlar att du förmår greppa ens detta. I sak har Micke därför en viktig poäng.

vidugavia sa...

Kinderf, det kan kanske vara bra för ditt ganska fyrkantiga sinne att fråga dig varför det är just vänstern som i sverige introducerat och upprätthållit Vysotskij som lyriker.

Din konspirationsteori om att vänstern söker sola sig i glansen av en musiker som man själva stått i främsta ledet att lyfta fram känns ganska konstig.

När spelades det Vysotskij på MUF:s kongress senast tro?

Kirderf sa...

Esbati skrev: "Tror du det är någon slump att vänstergruppen Fri Pro var de som lyfte upp Vysotskij på svenska?"

Nej, det är förstås ingen slump, vilket jag redan förklarat. Det är vänsterns dåliga samvete som sjunger.

Esbati skrev: "Eller att det alltid varit och är progressivt folk på vänsterkanten som i första hand tagit Vysotskij till sitt hjärta - inte bara i Sverige utan överallt?"

Alltid? Inte alls. Detta är helt falskt. Jag känner till honom sedan 70-talet, och på den tiden var det icke alls vänstern som lyfte fram honom, knappt ens kulturknuttarna på TV utan han var ganska okänd men förekom i enstaka TV-dokumentärer om det tungt nedtryckta folkliga motståndet i kommunismens Sovjet.

Du är inte tillräckligt torr bakom öronen för att själv ha sett hur det gick till när "vänstern vände" angående ert tidigare hyllade idealsamhälle i Sovjetunionen. Du tror säkert att detta endast är falsk högerpropaganda, men så var det - Sovjet var ert ideal, och era företrädare vänslades intensivt och villigt med "diktaturens kreatur" (för att citera en något mer omdömesgill vänsterman).

Sedan det vänt i öst och murarna falit så gäller bara ren historiförfalskning från er sida. Och att vänstern sedermera tagit Vyskotskij "till sitt hjärta" passar fint i detta självbedrägeri.

Du kan ju själv kolla vilka årtal som Fria Pro tyckte det var lämpligt att intressera sig för honom. Kappvändande opportunister...

Vysotskijs stil och sätt att protestera passar i en vänstertradition, det stämmer, och det är också en delförklaring till ert agerande. Men han protesterade mot förtrycket från en totalitär regim som era äldre föregångare inom vänstern hyllade (inkl. folk i nuvarande partstyrelsen).

Vidugavia, MUF spelar nog inte Vysotskij eftersom folkliga trubadurer i rufsig frisyr liksom inte är deras stil. Kanske spelar de libertarianen Frank Zappa, inte vet jag.

Att vänstern tagit upp Vysotskij är ungefär som om MUF skulle börja spela Victor Jara, och försöka lura sig själva (och andra) att de alltid hyllat honom.

Kalle sa...

Kirderf skrev:

"Du är inte tillräckligt torr bakom öronen för att själv ha sett hur det gick till när "vänstern vände" angående ert tidigare hyllade idealsamhälle i Sovjetunionen."

Måste älska såna argument.

Micke sa...

Mickes hotfulla kommentarer påminner om nån sorts enstavig dörrvakt, de där med IQ lägre än sitt skonummer.

Däremot krävs inget iq alls för att se att det jag skriver är en åsikt om din post och inte ett hot.

Din dramaturgi funkar inte.Att vänstern tagit upp Vysotskij är ungefär som om MUF skulle börja spela Victor Jara, och försöka lura sig själva (och andra) att de alltid hyllat honom.Varför skulle den del av liberalismen som utgör knasliberalismen och förespråkar marknadsdiktatur hylla Victor Jara?

Samma knasliberaler som hyllar Pinochet för att han införde knasliberal experimentverkstad hylla Jara?

Faller på sin egen orimlighet.
Dom högg händerna av honom.
Jag minns inte nån flod av tårar från högern över det ärligt talat.

Det var mest gnäll om att man måste förtså att Usa.....bla bla bla bla...Sovjet...bla bla bla...


Frank Zappa var dessutom inte knasliberal.Han var Frank Zappa.

Det är inte samma sak.

Micke sa...

Vysotskijs stil och sätt att protestera passar i en vänstertradition

På vilket sätt då?
För att han liksom Bierman inte hade spons från andra sidan?

Hur många i era partistyrelser ansåg att det kalla kriget hade sitt pris och att det måste betalas?

Var kan man se deras avböner?

Anonym sa...

kirderf,

det framgick redan av ditt allra första inlägg att du är en idiot. du behöver inte förklara det mer noga. vi har förstått. tack.

/j

Martin sa...

Alla dessa påhopp, det känns så trött. Det är ett sånt slöseri med tid att ens ögna igenom dem än mer att skriva dem.

Förstår inte hur ni orkar?

Anonym sa...

Klirderf, att Sovjetunionen var ett ideal för många, under en viss tid, är ingen "nyhet". Tvärtom kan det vara av intresse att lyfta fram det kontext som fick hundratusentals i detta land att lyfta blicken åt öster för att finna alternativ till det borgergliga förtryck dom föddes in i. Det förtryck som gav dom fattigdom och misär och som kulminerade i strejkbryteri och morden i Ådalen. Varken ni i högern eller den socialdemokrati som svek arbetarklassen i efterspelet och under de fortsatta decennierna har gjort avbön eller talat med sanning om övergreppen. Samma lögnaktiga beteende går igen i allt ni gör och det blir därför konsekvent när ni alltid hyllar USAs och dess klientstaters folkmord och imperiebyggande runtom i världen. Det resonemang du för bygger på historierevisionism och liberal historiebeskrivning - och därmed osanning.

Martin sa...

Det stod

...som fick hundratusentals i detta land att lyfta blicken åt öster för att finna alternativ till det borgergliga förtryck dom föddes in i.

borde det inte stått

...som fick över en miljon i detta land att lyfta blicken åt väster och emigrera...

Kirderf sa...

Förstår inte varför Ali uppmuntrar sådana sk*tslungande sympatisörer... Tack till den siste anonyme vänsterdebattören för ditt resonerande inlägg. Varför inte som jag ha en signatur så är det lättare att hålla reda på vem som är avsändare även bland oss anonyma debattörer.

Till Ali vill jag säga att om du ber mig sluta kommentera här så kommer jag antagligen att acceptera detta. Tills dess föreslår jag en mer civiliserad ton.

Visst finns det en bakgrund till att en vilsen vänsterminoritet vände hoppfulla blickar mot diktaturerna i öst. Men det är osmakligt och djupt oärligt när deras efterträdare låtsas hylla dem som modigt stod upp *emot* dessa sk*tregimer.

Micke skrev: "Varför skulle den del av liberalismen som utgör knasliberalismen och förespråkar marknadsdiktatur hylla Victor Jara?"

Nej precis. Som sagt, de gör det inte, men *om* de gjort det så vore det lika knasigt och falskt som när vänsternissar nu gjort helt om under galgen och hyllar Vysotskij.

Ledtråd: Fria Pros översättningar kom samtidigt som Vysotskijs texter för första gången blev tillåtna i Ryssland... Ungefär samtidigt, och av liknande falska skäl som Ali här skriver om Vysotskij så försökte även den döende ryska kommunistregimen efter Vysotkijs död göra honom till "sin".

De reste t.o.m. statyer över honom, något som han kraftfullt motsatte sig medan han levde. Kan inte heller tänka mig att han från sin himmel uppskattar att idag bli hyllad av medlöparnas barn.

Micke sa...

Vilka är medlöparna?
Du tror på arvsynden?
Kollektiv odefinierad skuld?
Är det liberalism?
Var kan jag läsa om högerns aktiva negativa inställning till utrensningarna i t.ex Argentina på 70 talet?

Om det inte finns några påtagliga bevis för såna är du då del skyldig till slaktandet?

Egendom är stöld sa...

Om du verkligen hade så bra koll över alla delar av vänstern och i synnerhet över Fria Pro som du påstår (låtsas), så skulle du veta att nämnda grupp gjort sovjetkritiska sånger långt innan sin Vysotskijföreställning. Du är bara alltför övertygad om riktigheten i dina fördomar, vilket tillåter dig att sprida din infekterade desinformation utan att behöva anstränga dig med att kolla fakta innan. Mönstret är både bekant och tröttsamt, men för all del, din sida har ju för tillfäller det sk. problemformuleringsinitiativet. Bluff!

Katja sa...

Vaffan, Vysotskij var bara en alkoholiserad frihetspoet, han var väl som alla andra ryssar - trodde varken på gud eller djävulen. Men sjöng, det gjorde han utmärkt.

Rollo sa...

Micke:

Vem är du?
Tror DU på arvssynd?
Var Pinochet värre än Castro?
Hur blir vädret imorrn?
Vad är socialism?
Är du socialdemokrat?
Om ja på sista frågan, står du långt till vänster?

Kirderf sa...

Mr. Stöld, jag har inte påstått att Vysotskij var Fria Pros första sovjetkritiska yttring. Däremot är det löjligt att invända mot att ni i extremvänstern tillhörde de 5-10% av befolkningen som var sist med att nå denna insikt.

Micke, dagens vänsterungdom är inte skyldiga till sina företrädares genomruttna politiska omdöme.

Men när ni inte uttrycker den minsta insikt om dessa misstag, utan tvärtom skriver inlägg som försvarar dem... Då vet man att ni inte förstått, att ni inget lärt, att ni skulle gjort precis likadant, och att ni själva kommer att göra samma misstag i framtiden.

Micke sa...

Rollo.

Jag behöver inte vfråga om du är en papegoja.Och knasliberal.

Kombinationen blir för mycket.

Rollo sa...

Micke:

DU kallar mig papegoja? :-)

Micke vill som vanligt ha en kaka tror jag.

Egendom är stöld sa...

Kirderf

Läs din egen text! Du säger ju att vänstern "gjort helt om under galgen" och antyder sedan, som exempel, att Fria Pros Vysotskijöversättningar bara gjordes för att de vid den tiden blivit tillåtna i Sovjet. Du säger att översättningarna gjordes "av falska skäl". Hur ska man tolka detta annat än som en anklagelse mot Fria Pro för att egentligen vara på förtryckarnas sida?

Micke sa...

Rollo sa...
Micke:


Än en gång....

Varför använder ditt inte ditt vanliga nick när du upprepar samma enfaldiga inlägg i olika varianter?

Du är en feg jävel.

Rollo sa...

Micke:

Varför använder inte du ditt fulla namn?
Är Micke ett vanligt namn?
Varför är jag feg?
Vad menar du med olika varianter?
Varför kan du inte svara på någon av de tidigare frågorna?
Varför kallar du mig jävel?
Är du arg?

Anonym sa...

Micke said... 4:17 PM,

Någon arvsynd behövs inte. Den nuvarande vänstern klarar av att skapa sin egen skuld med sin blotta existens. Trots allt, nu när vi har facit i hand efter otaliga misslyckanden och tragedier i realsocialismens namn så drar vissa människor inte den uppenbara slutsatsen att realsocialismen som ideologi är en mänsklig katastrof.

Inte ens Ali verkar göra det eftersom han lyckas med konststycket att hylla en Sovjetisk regimkritiker samtidigt som han är med i ett parti vars historia är starkt förknippat med Sovjet, och vars nuvarande partiledare är en uttalad kommunist.

Låt mig påpeka. Det finns bara en sorts realsocialism, det har historien påvisat flera gånger. Vänsterns drömmar om en annan sorts mänskligare realsocialism/kommunism är bara en chimär för ingen realsocialistisk regim har någonsin lyckats ta sig förbi stadiet med proletariatets diktatur. Det var nog inte heller meningen, antar jag.

Så för att summera det hela, Micke. Att samtidigt vara medlem i ett parti vars partiledare är kommunist och vars historia är starkt förknippad med realsocialismens värsta avarter, samtidigt som man hyllar ideologins kritiker i efterhand, är falsk marknadsföring i syfte att få chansen att göra om misstagen. Och tro inte för ett ögonblick att ett Sverige med Ohly och Ali vid makten skulle bli ett dugg mänskligare än alla tidigare experiment.

/RS

Anonym sa...

Tack så mycket för informationen. "Diskussionen" här är förvisso fullständigt förryckt. Vysotskij var och förblir en vänsterman. Själv har, hängiven Vysotskijlyssnare sedan 1980-talet, aldrig mött någon utanför vänstern som lyft fram och älskat Vysotskij. Har heller aldrig förrän nu hört talas om någon som uppfattat detta som märkligt. Det är som att förneka att Cornelis var vänsterman! Visst var och är Cornelis, liksom Vysotskij, populär långt utanför vänstern. Men det förändrar förstås inte det faktum att han såg och beskrev samhället vänsterifrån (och turnerade för VPK).

/Jan-E

Micke sa...

Inte ens Ali verkar göra det eftersom han lyckas med konststycket att hylla en Sovjetisk regimkritiker samtidigt som han är med i ett parti vars historia är starkt förknippat med Sovjet, och vars nuvarande partiledare är en uttalad kommunist.

Uttalad kommunist?

Grundat på en intervju där han aldrig sa att han är kommunist?
Jag såg den ca 1 år efter att den sändes och undrade stilla om jag drömde.

Han svarade på frågan om huruvida han var kommunist med att han var "för ekonomisk demokrati" han sa inte att han var kommunist.

Sen gjorde han misstaget att låta er och medias lögn om VAD han sa tvinga honom till att säga att han inte var kommunist för att inte gatloppet skulle fortsätta i det oändliga.

Helt absurt.
Låt mig påpeka. Det finns bara en sorts realsocialism, det har historien påvisat flera gånger.

Fel igen.Det finns många olika former av socialism.

Vssa av dom är extremformer på samma sätt som vissa former av liberalism är det.


Så för att summera det hela, Micke. Att samtidigt vara medlem i ett parti vars partiledare är kommunist och vars historia är starkt förknippad med realsocialismens värsta avarter, samtidigt som man hyllar ideologins kritiker i efterhand, är falsk marknadsföring i syfte att få chansen att göra om misstagen.

Snick snack...ÄVEN om det vore så att jag skulle ha stött sovjet kommunismen fram till 70 talet och sedan tvärvänt när jag fattat så innebär det en förändring.

Antingen kan man se den som sådan eller så kan man ägna sig åt att bedriva sanningkommision i all evighet utan nåt annat syfte än att påvisa sin egen överlägsenhet.

En överlägsenhet som när det gäller etik humanism och moral i så fall vilar på synnerligen bräckliga tiljor med tanke på vad högern svalt "för sakens skull" .

Att utifrån en utgångspunkt förneka människor rätten att ändra sig är ett tecken på på något även det.

Och tro inte för ett ögonblick att ett Sverige med Ohly och Ali vid makten skulle bli ett dugg mänskligare än alla tidigare experiment.

Idag är det inte vänsterpartiet som står för dom ytterpunkterna.

Fältet har tippat och det är ni som har planen.

Ni spelar samma roll som knäppvänstern gjorde då.

Det är ni som har inflytandet och styr underströmmarna hos makten och det är ni som komer att ta över efter "vietnamdemonstrationen som gick fel" och med tanke på hur mycket Ayn Rand somliga av er ni läser så blir det rörigt framöver.

Micke sa...

Varför använder inte du ditt fulla namn?
Därför att jag inte vill ha telefonsamtal från folk jag inte känner.

Är Micke ett vanligt namn?
Ja.

Vad menar du med olika varianter?

Att jag tror tror att du har ställt exakt samma frågor förut med annat nick.


Varför kan du inte svara på någon av de tidigare frågorna?
Därför att jag inte har fått svar på dom jag ställde själv.


Varför kallar du mig jävel?
Beror på att "feg jävel" är ett sätt att understrýka att man är arg.

Är du arg?
Ja ofta.


Kan jag nu få veta var man kan få ta ställning till högerns avståndstagande till det nödvändiga mördandet i frihetens namn som begicks av dom Usa stödda högerdiktaturerna I Sydamerika under 70 talet så vi kan reda ut det här med skuld och så....

Kirderf sa...

Kära meddebattörer inom extremvänstern. Ali Esbati har tyvärr återfallit till sin välkända ovana att radera kommentarer utan förvarning eller förklaring. Under sådana omständigheter är det omöjligt att föra någon dialog och svara på era kommentarer till inläggen. Tyvärr.

Om ni känner till någon debattplats på nätet där man kan debattera med er utan att ständigt bli förolämpad och raderad så är jag mottaglig för tips.

Anonym skrev: "Vysotskij var och förblir en vänsterman."

Han var en av Sovjets kraftigaste kritiker till den regim som i årtionden hyllades den svenska extremvänstern (till vänster om sossarna) som denna blogg tillhör.

Hans regimkritik var inlindad på det sätt som är typiskt i totalitära stater. Det är därför vanskligt att definiera honom politiskt i en hypotetisk västerländsk kontext. Möjligen skulle han på en svensk skala t.ex. hamna i socialdemokratin och därmed kunna kallas "vänsterman" som du gör.

Och socialdemokratin har särskilt i detta sammanhang en *helt* annan demokratisk och historisk legitimitet än vänsterpartiet och dess anhängare.

Men han skulle lika gärna skulle hamnat inom högern, där man idag återfinner de flesta överlevande dissidenter från kommunistländerna.

Denna diskussion skulle knappast förekommit om Vysotskij levt idag, lika litet som vänstern idag hyllar Vaclav Havel, Lech Walenza eller någon annan överlevande antikommunistisk storhet.

Anonym skrev: "Har heller aldrig förrän nu hört talas om någon som uppfattat detta som märkligt."

Välkommen till världen utanför den rosa vänsterbubblan.

Linuxtjej sa...

Ali, här i Småland spelades det Vysotskij på våra valtorgsmöten....:)
Det var inte uppskattat av borgarna...

Anonym sa...

Vilken märklig diskussion.

Vysotskij introducerades i Väst av franska kommunistpartiet i början av 80-talet.

Han stod i opposition till de dåtida sovjetiska makthavarna men knappast till socialismen. Många skulle säga att det var precis tvärtom, att han hade en folklig socialistisk kritik.

En av Vysotskijs idoler var Lenin.

Goldman sa...

Kirderf skrev:

"Han var en av Sovjets kraftigaste kritiker till den regim som i årtionden hyllades den svenska extremvänstern (till vänster om sossarna) som denna blogg tillhör".

Då har du dålig koll på "extremvänstern". Syndikalisterna fördömde Sovjetregimen så fort som bolsjevikerna konsoliderade sin egen makt, tidigt under Lenins tid. Trotskisterna fördömde den några år senare när Stalins utrensningar tog fart.

Vysotskij får du aldrig till någon högerhjälte, tyvärr. Han var protestsångare och skulle förmodligen ha fällt sina gliringar mot vilken regim han än hade över sig.

johan,karlskrona sa...

Här hoppar jag in, 2-3 år efter ditt inlägg lades ut.
Jag håller med "Goldman" om att Vysotskij skulle häcklat makten i vilken färg eller form den än kom. Precis som Victor Jara, Cornelis Vreeswijk, Bob Dylan, Leonard Cohen och Frank Zappa.
"Ingenmansland" är en hymn för mig som anarkist.
Till skillnad från kommentarerna, tog du också upp det roliga, burleska han representerar för många.
Det är 2010 nu och jag spelar "Vargjakten" högt och sjunger med, fly förbannad över den vansinnigt missskötta vargjakt vi har haft i de svenska skogarna.