torsdag, maj 17, 2007

17:e maj

På årsdagar är det extra okej att åter-använda texter. Idag – då vi utöver internationella dagen mot homofobi firar Norges nationaldag – länkar jag till en egen liten textsnutt från förra året, en av Audun Lysbakken, och så Torhild Lamo, som är på bilden.

Apropå Norge vill jag också varmt rekommendera den som inte prenumererar på Clarté och/eller Socialistisk Debatt, att först skämmas en stund över detta, för att därefter införskaffa (åtminstone) någon av dessa tidskrifters senaste nummer. Där skriver Asbjørn Wahl, ledande i det imponerande norska nätverket For velferdsstaten, om den norska erfarenheten av ett långsiktigt underifrånarbete för att bygga upp ett progressivt politiskt alternativ, grundat i en nyorientering i fackföreningsrörelsen. Detta var helt avgörande för den rödgröna valsegern och regeringsbildningen, men ännu viktigare för att behålla ett tryck i förändringsprocessen, i en tid som ännu domineras av en nyliberal offensiv. Wahl beskriver konkret hur framgångarna kunde uppnås, och vilka omfattande problem och utmaningar som det norska projektet ännu möter. Man behöver inte skriva under på varje värdering för att förstå att detta är viktig läsning för aktiva på vänsterkanten i Sverige.

5 kommentarer:

Anonym sa...

"erfarenheten av ett långsiktigt underifrånarbete för att bygga upp ett progressivt politiskt alternativ, grundat i en nyorientering i fackföreningsrörelsen."

fett trovärdigt att applicera här när man haft makten i 20 typ säsonger.

hör jag svalorna sjunga?

Ali Esbati sa...

Jag kan inte svara på frågan om vilka djur som sjunger i ditt huvud, men jag kan konstatera att vi har haft och har ett kapitalistiskt system i Sverige sedan rätt mycket längre tillbaka än 20 säsonger.

Anonym sa...

Inte jag heller. Men svalmannen kunde eventuellt ha syftat på att du skrev att "underbyggandet" var av avgörande betydelse¨ när vänstern vann valet i Norge och att det var i bra i dessa nyliberala dagar (att behålla trycket). Ergo: nu kör vi hårt i Vällingby och bygger "underifrån" för att ge nycklarna till Sahlin 2008.

byt inte ämne varje gång du blir trängd.

Anonym sa...

Kommunal skatt på runt 30%, moms på runt 20%, Arbetsgivaravgifter... reglerad bostads och arbetsmarknad, alkohol och läkemedelsmonopol, statliga bolag och svenska spel med dess statliga kasinon. Reglerade banker och bensinpris som mångdubblas av skatter och avgifter. Statlig public service-TV och radio. Landsting och hundratals konstiga myndigheter och instutitioner...

"nyliberala dagar"?
"kapitalistiskt system"?

Anonym sa...

Ta och ge er. Ali skrev ju faktiskt att det var viktig läsning för aktiva på vänsterkanten i Sverige. Ni kan med andra ord passa.