torsdag, maj 24, 2007

Berlin. Lustgarten


Minnesmärke vid Lustgarten utanför Altes Museum i Berlin. Hyllning till en grupp ungkommunister och antifascistiska motståndskämpar som den 18 maj 1942 försökte bränna ner den nazistiska propagandautställningen 'Sovjetiskt paradis'. Upprorsförsök slogs ned ofattbart hårt i nazityskland. För denna aktion fick över trettio unga kvinnor och män plikta med sina liv. De flesta halshöggs i Plötzensee-fängelset. Några dagar efter händelsen genomfördes också en repressionsvåg mot hundratals judar. Minnesmärket sattes upp 1981 av Östberlins stadsfullmäktige. De två halvgenomskinliga förklarande plexiglasplaketter som finns uppsatta så kuben idag täcker den inskription som förklarar (m reservation för min översättningsmiss fr tyska) att 'elden för alltid förbinder i vänskap med Sovjetunionen'

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sag bokonatet.

Anonym sa...

All heder till de som motsatte sig nazismen.

Men Östberlins stadsfullmäktige och "vänskap till Sovjetunionen" känns ju inte lika fräscht.

Anonym sa...

Får ändå säga jag är imponerad. Du censurerar bättre än du diskuterar, men det hör väl spelet till och inte minst,…..du följer den kommunistiska traditionen till punkt och pricka. Jag noterar dessutom Ingerös inlägg om din kommentar betr Schyman och EU. Vänligen kommentera. Är det sant som påstås av JI är du avklädd intill bara skinnet och enbart en skenhelig hycklare liksom din partiordförande Ohly. Kommunisten som inte är kommunist längre och tacka fan för det. Bostadsrätt för egen del och privatskola för barnen rimmar väl inte så bra med retoriken. Den blir tunn, falsk och genomskådad. Byt partibetäckning till HP. Tror du kan gissa vad initialerna står för. Det blir väl censur som vanligt men gör ett nytt försök enligt nedan. Mr. JB

……………………………………………………………


Elden förbinder inte längre, det kommunistiska DDR eller Sovjet finns ej mer hur mycket du än önskar Ali. 30 tyska kommunister mot 40-50 miljoner döda under Lenin och Stalin. Det blir utom ordentligt löjligt och din retorik har spårat ut värre än någonsin. Är det ungdomligt oförstånd, hoppas det, för så naiv får man omöjligt bli.

Den enda sanna eld som förband Tyskland och forna Sovjet var totalitära odemokratiska diktaturers vilja till makt och förtryck. I ett politiskt rävspel tog den sitt uttryck i Ribbentrof-Molotov pakten i en önskan att i förstone dela Europa mellan sig. Vi vet alla hur det gick. I övermod över sina framgångar på västfronten blev det Hitler som först angrep Sovjet. Det hade lika gärna kunnat vara det omvända om de Sovjetiska framgångarna infunnit sig och tyskarna gått på en nit.

En sak vet vi genom den politiska historien. Det finns inga andra som bråkar med varandra så mycket som socialister. Sekterismen är omfattande och uttrycks med spets och humor inte minst i filmen Life of Brian.
Sen om det är renläriga socialister eller nationalsocialister kvittar för min del lika. Det är mer som förenar än skiljer er åt.

Mr. JB

Anonym sa...

Mr. JB

Snälla! Fortsätt skriva! Du är fantastiskt rolig. Kanske lite dumt av mig att roa mig åt ditt maratonvansinne iofs. För du behöver ju hjälp, men du verkar helt klart vara bortom hjälp.