söndag, maj 20, 2007

Igen, men värre

Den brittiska industriministern Margaret Hodge vill – utöver den existerande omfattande faktiska diskrimineringen – introducera legaliserad etnisk diskriminering i det brittiska bostadssystemet. Hon föreslår ett system där man ska väga in medborgarskap, vistelselängd i landet och hur mycket man hunnit betalat in till socialförsäkringssystemet i kö-systemet till de offentliga ”sociala” boendena. Den privata bostadsmarknaden har ju dragit iväg ordentligt i Storbritannien – av samma skäl som i Sverige: växande inkomstklyftor och kraftig inkomst- och förmögenhetsutveckling för de allra rikaste. Så detta blir bostadspolitiskt lite lök på laxen. Men framför allt är det ett härligt sätt att rida på, och förstärka de rasistiska strömningar som redan fötts av den statssponsrade paranoian i ”kriget mot terrorismen”.

Som så många gånger förut argumenterar eliterna för att detta skulle vara ett sätt att mota högerextrema partiers framsteg. I verkligheten är det naturligtvis precis tvärtom. Detta befäster de högerextrema rasistpartiernas dagordning mycket mer effektivt än de själva någonsin skulle kunna förmå. Det blir i praktiken ett officiellt godkännande – uppifrånhets. Minns till exempel hur det blev i Sverige i början av 90-talet när flyktingpolitiken skärptes. Det ledde knappast till att Ny Demokrati eller skinnskallerörelsen försvagades. Nu sker runt om i hela Europa samma sak igen, men på ett djupare, farligare sätt.

4 kommentarer:

Wille sa...

. Den privata bostadsmarknaden har ju dragit iväg ordentligt i Storbritannien – av samma skäl som i Sverige: växande inkomstklyftor och kraftig inkomst- och förmögenhetsutveckling för de allra rikaste. Så detta blir bostadspolitiskt lite lök på laxen.
Det, eller det faktum att det inte byggs överhuvudtaget. Land att bygga på finns det gott om, men att få bygglov kan ta 15 år, OM man får bygglov.
Bygglovsprocessen är en byråkratisk härva av politiskt godtycke som kräver politiska kontakter.

Systemet reformeras dock inte, eftersom större delen av britternas förmögenheter är i deras bostäder. Om bubblan skulle spräckas (och priserna sjunka) skulle den sittande regeringen knappast göra sig populär bland de husägande väljarna.

Kerstin sa...

Precis så diskuterade Beatrice Ask som skolminister i början av 90-talet. Genom att dra ner på undervisning/skola till asylsökande barn skulle extremhögern och de invandrarfientliga bli mindre negativa till flyktingarna, hävdade hon, eftersom man då lade ner mindre pengar på flyktingarna.
Konstigt att de inte fattar vad de sysslar med? Eller så vet de precis vad de gör.

Dessutom är ju det engelska förslaget att bra sätt att uppmuntra till intern terrorism - och det är kanske just det man vill. Kriget mot "Ondskan" ska vara för evigt enligt Bush och då gäller det att se till att man får anledning att strypa folk ännu effektivare, att få folket med på den saken!

Neoliberal Agenda sa...

I välfärdsstaten så kan man m.h,a. tvång leva på andras bekostnad. Det är därför inte konstigt att den här typen av diskriminering uppstår.

Lösningen är att montera ner välfärdsstaten och att öpnna upp för fri invandring, dvs ha ungefär samma policy som innan första världskriget och välfärdsstatens expansion.

Laissez faire laissez passer

Hans sa...

Det verkar som om vi har gemensamma fiender.

Hans