onsdag, maj 02, 2007

Tusentals saknade efterlyses

Lite efterspel på 1 maj. Lars Ohlys mfl. tal ligger uppe här.

Thaher Pelaseyed har lagt upp sitt tal från Uddevalla och länkar till jättefina bilder som man blir glad av att se, från ett soligt Göteborg.

Kalle Larssons tal kan man läsa här. Kalle har också snygga bilder från Eskilstuna, Västerås och Sala. (Den nedan har han tagit; Emmie Särnstedt talar i Eskilstuna)

Läser Audun Lysbakkens rapport från 1 maj i Norge också. Mycket som är sig likt. Fler som går i tågen – och journalister som följer sitt i förväg uttänkta manus om att 1 maj ”spelat ut sin roll” (när merparten av de som deltar dessutom är ungdomar!). Det är med Lysbakkens väl valda formuleringar,
den rituelle kommentar i forkant av dagen, hvert eneste år. Og sånn kommer det til å bli neste år også. Det er nemlig ingen av disse skribentene som kommer til å få med seg at oppslutningen om første mai økte i år. Tusener av mennesker er nemlig savnet i dagens aviser. 1.mai-togene blir alltid kronisk underrapportert, med unntak for venstresidens medier som Klassekampen og Dagsavisen.
I Sverige har vi inte ens de få medierna. Men vi kämpar förstås på, står emot och ger framtidsdrömmarna näring. För vad vore alternativet? Tillbakarullning. Ett bistrare, kallare klassamhälle.

[Uppdatering: Josefin Brink också]
[Posta gärna länkar till fler 1 maj-rapporter i kommentarerna]

5 kommentarer:

Johan Persson sa...

Jag rapporterar från Oxelösund, en utav tre orter i Sverige med ett helt gemensamt firande för hela arbetarrörelsen. För den som är intresserad av "traditionell klasskampsretorik med nävarna i luften finns dessutom mitt tal att läsa.

Patrik Renfors sa...

Jaha, Johan hann före med rapporten från Oxelösund! Men han hade ett väldigt bra tal. Det hade dessutom EU:s Eva-britt Svensson (v) och LO:s talare Sören Carlsson, som sade att snart är det dags för generalstrejk om högern går vidare i den här takten. Hmmm...Visserligen är det mest retorik....men det är roligt att höra från en vice ordföranden i LO: Sörmland.

Ulf Bjereld sa...

Jag vill ju inte vara glädjedödaren, men de flesta partier har en olycklig förmåga att kraftigt överdriva antalet deltagare i demonstrationerna.

Jag var officiell räknare för socialdemokraterna i Göteborg i år och vi var 1 852 personer i tåget. Därmed var vi något större än vänsterpartiet som var 1 780 stycken.

En god tumregel är att om det går 4 personer i bredd så hinner ungefär 130 personer passera i minuten. Sedan är det bara att räkna själv. (Men jag hade förstås en handräknare också.)

Christian Hedin sa...

Ujujuj, då gick alltså ca 0.7% av Göteborgarna ut och demonstrerade på första maj, som absolut inte spelat ut sin roll...

Raphael sa...

Polisen säger att vi var tiotusen i Stockholm medan partiets uppskattning var 8500. Seluahs och Felicias tal finns upplagda på Ung Vänster Storstockholms hemsidan för den som vill läsa dem.