onsdag, maj 02, 2007

En granskning av ett samhällsproblem

Det är mycket glädjande att Göran Lambertz aviserar en granskning av krogvakter och av polisens agerande i fall där ingripanden från dessa sker. Lambertz kommer att bli motarbetad. Det är mer regel än undantag, när någon ger sig på uniformerade sällskap med extraordinära rättigheter. Just därför är den funktion som JK har oerhört viktig i ett rättssamhälle. Var detta sedan hamnar i praktiken, beror på hur motarbetad han blir och vilken uppbackning han får av människor med civilkurage.

Det är oerhört tydligt att vakternas agerande och det bemötande det får i rätten är ett samhällsproblem. Vittnesmålen är allt för många för att kunna ignoreras. Ändå är det just vad som hänt och händer – de ignoreras.

Det som är riktigt bra med Lambertz debattartikel är att han sätter in problematiken i ett bredare perspektiv – hur offer, förövare, och dem runt omkring påverkas. Individens rättsäkerhet är viktigt i ett fungerande samhälle, och mer än bara för den berörda individen i det givna ögonblicket; också för andras trygghet och frihet.
Den som nästan alltid blir trodd kan känna sig oberörbar. Då är det lätt att också få känslan att man kan göra lite som man vill.

Om det här är riktigt innebär det att unga människor riskerar att dömas felaktigt för brott. Att detta är allvarligt begriper var och en. Och den som tänker sig in i situationen att han själv eller en son eller dotter skulle råka ut för detta kan förstå vanmakten hos den som drabbas. Det finns en fara att ungdomar som utsätts för sådant tappar tron på rättssystemet för lång tid. Samhället tillfogar dem ett sår som kan bli svårt att läka.
Till det kan man lägga, att något annat obehagligt sker, om människor i allmänhet lär sig att rycka på axlarna åt problem som människor råkar ut för, så länge det inte rör dem själva. Det finns något djupt problematiskt i att folk så ihärdigt intalar sig själva att det är vakternas och polisernas berättelser som ska tas på allvar. Under detta finns ofta snarare en värdering i att man struntar i om det går illa för en berusad ung person. Polisen och vakten kan få trycka till lite – där gör man ”bara sitt jobb”, medan den som får spö hör till en sort som man inte omedelbart kan, eller kanske vanligare vill identifiera sig med. Den som blir illa behandlad har så att säga ”förtjänat” det, genom att vara lite för full, ha icke-förtroendeingivande kläder, vara blatte, vara en tjej, kanske politiskt aktiv, som inte beter sig underdånigt, utan som en redig människa med självrespekt.

De mer eller mindre medvetna skälen kan variera. Klart är att det är ett samhällsproblem när människor skaffar sig ett överseende med rättsövergrepp som drabbar folk de inte gillar. JK:s granskning är därför – även om jag knappast hyser några överdrivna förhoppningar om att den ska leda till något i sak – ändå en vällovlig handling.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan se en del poetisk rättvisa i att en karriärs-högersosse får spö av krogvakter.

Det här är ju det patriarkalisk-kapitalistiska samhälle som NI har skapat, sossar!

Kanske dags att dela ut rosor igen, sossar.

Fick du ingen klapp på huvudet för att du var en fin och duktig och återhållsam löneslav, sosse? Men det finns ändå dem som står längre ner än du som du kan se ner på, och kanske kan du göra karriär och bevilja dig själv en fet lön som politiker?

När Anna Sjödin har fått känna på lite bostadslöshet, lite AGA, lite lägsta a-kassan på 5000 kr - då ska jag tycka synd om henne. Då har hon blivit utsatt för våld. Nu är det hon som sosse som utsätter andra för våld.

Anonym sa...

Kan inte annat än hålla med. Krogvakterna behöver förmanas och näpsas till förbättring. De är bra svinaktiga som det är idag och att denna kår granskas är efterlängtat.

Anonym sa...

fett samhällsproblem. Ropen skalla bra vakter ÅT alla.

losers

monster sa...

det eviga problemet med uniformsyrken är den makt bäraren oftast känner. i för många fall gäller det att bejaka den makten eller bli överkörd.

Anonym sa...

Anonym 7.33,

Som du förhoppningsvis själv vet om, är du en mycket sjuk människa. Tyvärr är det på grund av nedskärningarna inom psykiatrin svårt att få hjälp på ett tillräckligt bra sätt idag. Men jag vill ändå uppmana dig att ta kontakt med någon mycket snart. Då ditt fall är akut är det kanske möjligt att få snabbare hjälp. Jag är ganska säker på att du tänkt tanken själv, men, ja, du ÄR sjuk. Det ÄR viktigt att söka hjälp. Gör det. Du är farlig för din omgivning, men det är inte för sent.

Anonym sa...

Kan inte annat än att instämma i vikten av den granskning som JK nu tagit initiativ till. Tycker för övrigt att Lambertz gör ett överlag alldeles utmärkt arbete, inte minst med tanke på det motstånd han regelmässigt möts av.

Anonym sa...

Härmed presenterar jag en virtuell ros tillägnad de hjältemodiga krogvakter som satte stopp för det anti-demokratiska elementet Anna Sjödin samt hennes sosse-kumpaner.

För övrigt, anonym 10.59 - har du någonsin varit fattig och arbetslös i det system socialdemokraterna har skapat? Jag lovar dig att det i längden är betydligt värre och mer nedbrytande än en lätt misshandel på krogen.

Att de partier som åtminstone är ärliga nog att kalla sig borgerliga är lite värre är ingen ursäkt. Socialdemokraterna har under 12 år haft chansen att genomföra vänster-reformer. I sina tre vunna val har man använt sig av vänsterretorik. Men under dessa 12 år har man fört en konsekvent högerpolitik, i praktiskt taget alla avseenden.

Anonym sa...

jamen vad bra. nu när anna sjödin fick stryk på krogen och littorin blev arbetsmarknadsminister kommer de arbetslösa och fattiga att få det jättebra och det kommer att föras mer vänsterpolitik. där fick de, sossarna.

psykopat.

/j

Polhem sa...

Antligen har nagon tagit initiativ till att granska krogvakter.
De ar svin. Inget snack om saken.

Undrar dock om Esbati sagt detsamma om det var Federley eller Johan Norberg som fick stryk?