onsdag, juni 27, 2007

Förebild fortsätter gå före

Är du amerikansk akademiker och samtidigt nyfiken på saker som du inte ”behöver” veta? Är du student och åker ofta utomlands utan att rapportera detta – med en redogörelse för anledning – i förväg till din universitetsledning?

Guess what: då kanske du är spion. FBI turnerar nu flera av universiteten i USA med en uppsättning ”guidelines” från Office of the National Counterintelligence Ecxecutive – Your Role in Combating the Insider Threat – där man påtalar hur spionage mot i och för sig lagligt vetenskapligt arbete på universiteten bättre ska upptäckas. Lärare, ledning och studenter uppmanas hålla koll på varandra och rapportera allt ”misstänkt”. Exempelvis kan ”violation of need-know principle” eller ”verbal outbursts”, liksom givetvis olika typer av “Divided loyalty or allegiance to the U.S.” vara tecken på att något inte står rätt till.
US university students will not be able to work late at the campus, travel abroad, show interest in their colleagues' work, have friends outside the United States, engage in independent research, or make extra money without the prior consent of the authorities, according to a set of guidelines given to administrators by the FBI.

Federal agents are visiting some of the New England's top universities, including MIT, Boston College, and the University of Massachusetts, to warn university heads about the dangers of foreign spies and terrorists stealing sensitive academic research.

[...]

Faculty, staff and students are encouraged to monitor their colleagues for signs of suspicious behaviour and report any concerns to the FBI or the military.

[...]

University administrators have expressed their appreciation of FBI efforts. "It was a very nice offer," Robert A. Weygand, vice president for administration and a former Rhode Island congressman told the Boston Herald. "We are taking it under consideration."
Allt det här väntas förbättra stämningen på campusområdena, öka den personliga och akademiska friheten, minska riskerna för rasistisk paranoia, samt stärka demokratin i USA och världen.

15 kommentarer:

olydig sa...

Skrämmande. Östtyskland framstår närmast som ett Shangri-La jämfört med dagens stora granne i väst.

Rawias Morra sa...

Det här börjar likna en B-film från 1950-talet, Ali.
Det här är ju horribelt. Tänker på alla utländska studenter i USA. Hur kommer det att gå för dem? Tänk om de måste åka och hälsa på förärldrar, särskilt om de har misstänkt ursprung typ arab eller muslim. Guantanamo spökar faktiskt. Kanske lika bra att åka hem eller söka universitet någon annanstans.

Staffan W sa...

- So this is how liberty dies? To thunderous applause?

Som prinsessan Amygdala eller vad hon hette sa i "Revenge of the Sith".

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

Hej och välkomna alla studenter till 1984.. jag menar höstterminen 2007. Glöm inte att rapportera era kompisar om de visar sig ilojala mot det grandiosa imperiet.

jätte-jätte-anonym sa...

Jag tycker vi saknar en standardborgarkommentar här för att få fart på diskussionen:

"Gillar ni inte övervakning och angiveri så flytta till Sovjet, eckliga antiamrikaner."

Ooops, det var kanske ett verbal outburst? Bäst att vara anonym.

Anonym sa...

jätte-jätte-anonym: Du vet, bara för att du och dina kommunistvänner är emot allt som händer i USA, oavsett vad det är, så är inte dina "borgerliga" motståndare nödvändigtvis för... Man kan ju ha en världsbild som inte defenieras av Vita hHuset liksom.

Att påstå att "borgerliga" skulle gilla övervakning och angiveri är ungefär lika smart som att påstå att du skulle gilla se dina meningsmotståndare skickade till gulag. Förutom att det senare stämmer förstås.

Anonym sa...

Gulag var på 40-talet, Guantanamo är nu.
Gulag var fångläger som funnits sedan tsartiden och skulle funnits även om Ryssland varit borgerligt.
Stalin skickade många av de bästa kommunisterna dit, så det är konstigt att beskylla kommunister för att vara för Gulag.

Är det inte ett faktum att borgerligheten generellt i Sverige hyllar det som sker i USA idag?

Gör man inte det, då kanske man ska sluta vara borgerlig och genomföra sådana "reformer" som leder till ett USA-samhälle?

Anonym sa...

"Stalin skickade många av de bästa kommunisterna dit, så det är konstigt att beskylla kommunister för att vara för Gulag."

Bra kommunister, bättre kommunister, BÄSTA KOMMUNISTERNA..

Anonym sa...

jätte-jätte-anonym,

det fungerade!!

/j

jätte-jätte-anonym sa...

Det slår aldrig fel. Snart kommer talet "100 miljoner" dyka upp här också, sanna mina ord...

Alexander sa...

Var kommer din besatthet med USA från, i princip inga nyliberaler håller USA som förebild då det är en välfärdsstat precis som Sverige.

Anonym sa...

"Är det inte ett faktum att borgerligheten generellt i Sverige hyllar det som sker i USA idag?"

Generellt gillar de nog en hel del av det, som t.ex. den fria marknaden. Det betyder dock inte att de gillar allt annat. Det var liksom det som var poängen. Man måste inte var för allt eller mot allt, utan man kan avgöra utifrån sina egna ideer och ideal.

Ännu mer anonym sa...

Gillar ni inte Terrorlagar övervakning angiveri och åsiktsregistrering så är ni anti-semiter (och kan flytta till Sovjet)!

Felix sa...

Ni som kommenterat ovan, läste ni igenom riktlinjerna, eller bara artikeln på Press Esc som Ali citerar (eller kanske bara själva citaten)?

Ingenstans står det något om att studenter måste ha myndigheternas medgivande för att resa utomlands etc. Jag känner inte till Press Esc, men deras kredibilitet verkar en aning tunn om man säger så.

Press Esc länkar till en artikel i Boston Globe om att FBI kontaktat vissa universitet och bett dem påminna sin personal att vara försiktiga med data om forskning och vaksamma med eventuellt känslig information. Flera av universiteten verkar ha svarat "mind your own business" (vilket är deras rättighet i ett fritt land som USA, ser ni hur bra det funkar?). Sedan länkar Press Esc till ett dokument från en helt annan myndighet, som inte nämns in Boston Globe, med riktlinjer för personal som handhar hemligstämlpad information. Press Esc påvisar på intet sätt att dessa länkar är på något sätt relaterade, och påstår en massa saker som inte står i varken artikeln eller dokumentet.

Det finns mycket att kritisera i USA, men kom in i matchen! Att fritt citera ett pseudo-journalistiskt inlägg som i sin tur spekulativt länkar texter utanför sitt sammanhang är bara löjligt.

Bättre kan du Ali. Ta av foliehatten och hitta något mer verklighetsförankrat att skriva om. Jag menar, det borde ju gå att fylla en hel blogg enbart med inlägg om Dick Cheneys agerande. Den mannen är verkligt skrämmande, falskheten personifierad.

3M sa...

Ali, först tyckte jag att ditt blogginlägg var det bästa jag läst på mycket länge. Sedan läste jag Felix kommentar, och efter den åkte din kred ner i soptunnan.

Tror inte att du direkt är ute för sanning utan mer för att förvränga verkligheten i ljugen riktning. Lycka till i fortsättningen, för mycket annat är bra!