fredag, juni 15, 2007

Några ytterligare kommentarer

Om den pågående, framhetsade palestinska katastrofen och omvärldens skuld.

Rawia Morra: Arvet efter Arafat.
Anna Wester: Saknar ord.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det råder ingen tvekan om att det palestinska folket plågats och lidit i allt för många år och det finns mycket man kan kritisera Israel, USA och i viss mån Europa för, men att i det här läget inte se var skulden ligger är rent otroligt. Hamas och Fatha väljer att reagera på pressen de utsätts för med att ge sig på varandra. De anser att den inbördes maktkampen är viktigare än att enas och kämpa för det palestinska folkets verkliga intressen.
Man kan inte styra hur ens fiender agerar, men man kan styra hur man själv reagerar.
Det den beväpnade pöbeln gör nu är en katastrof!
Ulla Marianne

Mika sa...

"Ulla Marianne" låter som en sann vän av apartheidetnokratin "Israel" och tonläget känns igen från våra mer rabiata sionister bland kommentarerna.

Alltid "pöbelns" (alla araber och palestinier är tydligen "pöbel patrask och untermenschen för sionistiska apartheidkramare) fel, och inte "Israels" och USA som beväpnat och betalat sina lojala klienter bland "pöbeln".

Hamas utrensningsaktion bland lättköpta förrädare är en enorm framgång för Palestinierna och kollaboratörena flyr nu hals över huvud till "israel", därav ovanståendes liksom "israel"/USAs reaktion.

Anonym sa...

Den där "Mika" är ju rent otrolig!
Kan du överhuvudtaget kommunicera med andra människor?
Vill du misstolka det jag skriver eller är du oförmögen att läsa?
Jag anar att det inte är någon idé att ge sig in i polemik med dig, men jag bara undrar var skriver jag att "alla araber och palestinier är tydligen pöbel patrask och untermenschen "? Du spar inte på krutet!
Ulla Marianne

Christian BK Aasvestad sa...

Man kan säga vad vill om "Mika", men han är åtminstone underhållande! ;-)

Luche sa...

Det som sker i Palestina är helt logiskt. Sanktionerna mot det plågade palestinska samhället syftade till just detta, att palestinier skulle börja slåss mot varandra.

Israel vet att Hamas är starkare, och att det är Hamas som militärt kommer gå segrande ur den här konflikten. Det gynnar Israel. Ett fattigt, fundamentalistiskt religiöst shariasamhälle utan omvärldens stöd är bättre än ett starkt, sekulärt PLO med omvärldens gunst. Så resonerade Israel på 70- och 80-talet och så resonerar Israel nu. Nu säger man sig stödja Al-Fatah, tillsammans med USA. Det är ett led i samma resonemang. I ett kommande nyval utgör ett israeliskt och amerikanskt "stöd" till Fatah en garant för att det palestinska folket inte kommer att välja Fatah.

Mot denna bakgrund har jag svårt att förstå hur Esbati och andra, i övrigt vettiga människor med skarpa analyser, kan stödja Hamas. Det bästa som kunde hända i Palestina vore en nyrenässans för PLO, under ledning av t.ex. Marwan Barghouti eller någon annan populär frihetskämpe. Först då skulle en verklig förändring kunna ske.

gnistor sa...

Hamas vill naturligtvis inte skapa ett "fundamentalistiskt religiöst shariasamhälle" -- detta är ren och skär demonisering och sionistpropaganda.

Varför man måste stödja Hamas idag är för att Hamas är den ledande patriotiska kraften i Palestina, och de har befunnit sig under ett makalöst tryck från både Israel och kollaborationistiska Fatahgangsters stödda, finansierade och beväpnade till tänderna av USA, Israel och andra allierade.

Hamas representerar det palestinska folkets motståndskamp. Fatah - eller rättare sagt inte hela Fatah, men dess ledande skikt - representerar det värsta, mest vidriga landsförräderi.

Att de står för en islamistisk ideologi rör mig inte i ryggen. Jag hade visserligen föredragit något slags sekulär vänsterkraft som exempelvis PFLP. Men de är alldeles för svaga och så är det bara. Det är Hamas som har erhållit det palestinska folkets förtroende.

Anonym sa...

Träffande