torsdag, juli 19, 2007

Besök i Apartheidstat

Jag har skrivit och länkat till inlägg om den behandling som israelisk säkerhetspersonal på flygplatsen rutinmässigt utsätter dem som ska besöka Västbanken och då förstås med en särskild rasistisk "flavour".

Anna Wester har ett intressant inlägg idag om samma sak, med länkar till filmer med vittensmål om förnedrande behandling, och till ett pressmeddelande från sydafrikanska kommunalarbetarförbundet, som berättar om omhändertagande av israeliska säkerhetstjänsten redan på en flygplats i Sydafrika. Den israeliska staten ställer ofta långtgående krav på extraordinära befogenheter på främmande mark.
Mr Nxu said that “Israeli Apartheid is worse than South African apartheid. I cannot accept that the very people who were subjected to pogroms in Europe, who understand how it feels, are now doing the very same thing to the Palestinians that was done to them in Europe.”

[...]

When Mr Nxu left the country he was detained for eight hours at Ben Gurion airport and interrogated about each and every country stamp on his passport. Israeli security also threatened him physically in a failed bid to extract the names of the Palestinian conference organisers from him.

4 kommentarer:

Pia sa...

jag har ett annat vittnesmål om samma sak, kom från Ben Gurion förra veckan. Det slog mej att det inte finns någon riktig flygfältsservice kvar där överhuvudtaget. Man hade så bråttom att förhöra mej att jag aldrig fick veta vilken gate jag skulle åka ifrån, eller hur anslutningsflygen skulle gå.

och jag är ödmjukt medveten om att det jag har varit med om inte är något jämfört med vad palestinierna eller de med arabiska namn råkar ut för. Den viktigaste orsaken som jag ser det till att hålla på med denna sjuka, förnedrande och pengaslukande verksamhet är att skrämma iväg eventuella palestinabesökare och fortsätta apartheiden. Jättebra att du skriver om dethär! Pia

http://funderar.wordpress.com

Anonym sa...

Hur kan man heta "Nxu"?
Går ju inte ens att uttala.

olydig sa...

Det är demokratin, dumbom!

Ida D. sa...

Min vännina (född i Sverige med palestinsk bakgrund) har blivit i förhör med sin mamma av säkerhetspolis på sin resa till mormor.
Israelerna fick utreda om hon är hon och om hennes mamma är verkligen hennes mamma - under 17 timmar!
Till slutet, blev dom fria att besöka sitt hemland.

Israel är mest skrämmande demokrati i världen.