fredag, juli 06, 2007

Vatten

Åsa Norman skriver på Palestinagruppernas blogg om de konkreta kontrasterna:
Idag när vi stannade till på vägen hem från Golanhöjderna, så satt vi på ett fik i en “israelisk” turistby. Kontrasten mellan en palestinsk by och denna var enorm, det var otroligt varmt och kaféet hade ett inbyggt vattensystem som sprutade ut vatten på de kaffe latte-drickande kafégästerna i svalkande syfte. Regionen lider redan av vattenbrist, men istället for att ge vattnet till dem som behöver, ska rika turister få det sprutat i ansiktet så att livet i hettan inte ska bli allt för ansträngande. Hur kan man vara sa omedveten om situationen? Märker inte turisterna de unga israeliska soldaterna som finns överallt? Reflekterar de aldrig över alla vägspärrar? “Glatt ovetande” får för mig en helt ny innebörd.
Återigen får det mig att minnas ett eget besök. Vi var i en palestinsk by på Västbanken där byborna kunde berätta om ockupationens vardagstrakasserier. Israeliska staten kontrollerar vattnet stenhårt. Uppe i byn var det ständig vattenbrist. De hade gnetat och samlat ihop till att ordna en tankbil för att kunna få tillgång mer dricks- och tvättvatten. Men israeliska soldater hade vid ett flertal tillfällen helt enkelt skjutit hål i tankbilen. Det är sådan systematisk terror som är ockupationsmaktens medvetna metodik för att bryta ned. Och just sådant som aldrig letar sig fram i den västerländska medierapporteringen.

Bara en kvart, tjugo minuters resa därifrån – avstånden är så små, men skillnaderna ofattbara – åkte vi förbi en israelisk man som ledigt stod i flip-flops och tvättade sin bil med vatten forsande ur en slang.

I samma palestinska by hade de förresten, efter att fått sina förfrågningar om förbättrade vägförbindelser från byn till några sorgliga odlingar en bit bort negligerade, organiserat ett eget primitivt vägbygge. Armén hade då helt enkelt – under förevändningen att tillstånd saknades, rivit upp vägen med bulldozers. Proceduren hade upprepats en gång till, men nu, påpekade dem, hade de inte lika stor nytta av vägen längre. Det var så vanligt att bosättare sköt på dem uppifrån sina barrikaderade hem på höjderna omkring, att få vågade sig ned till träden.

12 kommentarer:

Elisabeth Biström Risslén sa...

I en by jag besökte på norra Västbanken, hade de fått hjälp av UNRWA att gräva en brunn för några år sedan. Brunnen blev dock förstörd när bosättare åkte ner till byn på natten och kastade ner ett dött får i den. Om inte sådant här är terror, vet jag inte vad som är det.

Michel Rienzi sa...

Vänsterpartiet gör inget verkligt arbete mot Israel och USA. Det enda partiet som bedriver ett KONSEKVENT IDEOLOGISKT KAMPARBETE är KRAP, Kommunistiska Revolutionära Aktionspartiet.

Kerstin sa...

Det som händer palestinierna är så förskräckligt att man inte har ord för det.

Beria sa...

"Rienzi" ovan från ett nationalsocialistiskt forum:

"Jag lider av svår astma, blodbrist och är rätt känslig för solstrålar. Under en period tränade jag judo, men har kommit av mig."

Säg inte att du sover hela dagen också och botar din anemi på nätterna....

pia sa...

Volontarjobbar i Ramallah for tillfallet. Israels apartheidpolitik ar vardagsmat har. For nagra timmar sen blev en ambulans med sirenerna pa stoppad i en checkpoint INOM Vastbankens omrade framfor ogonen pa oss. Ingen orkade reagera ens. Ockupationen tranger allt langre in och en 10-arig bosattare kan ga omkring med vapen, men det ar de palestinska barnen som far rykte om att vara hatiska. Samtidigt forsoker palestinierna faktiskt leva som folk lever mest.

http://funderar.wordpress.com

mikhas sa...

Vad som är intressant är vad som driver ockupanterna att sätta vapen i händerna på sina barn och sedan tillsammans skjuta prick på Palestinier på väg till sina olivodlingar eller de usla vattenställen de har kvar?

Jag skulle säga samma sjuka föreställningar om utvald överhöghet som etablerade den rena judiska apartheidenklaven från början.

Barn som indoktrineras med dessa fanatiska föreställningar och hat mot icke-judar är inga friska individer, de ungar som skrev hatiska meddelanden till icke-judiska barn på dödsraketerna "israel" bombade Libanon med förra året, hur skulle sådana ungar fungera i en normal demokrati bland andra? Inte alls givetvis. Tänk då en hel "nation" av dessa galningar som ständigt går och tror att "de andra" skall kasta sig över dem bara de får chansen...

"Israel" är ett fanatiskt dårhus av sionistgalningar, ju förr dessa avväpnas och integreras i en normal demokrati för alla medborgare oavsett ras eller etnicitet desto bättre

Rawias Morra sa...

Pia,

Det som ni bevittnar, som svenskar och västerlänningar, måste ni berätta om. Det får självklat mer värde och blir lättare att tro på, när det kommer från utomstående och inte enbar från palestinier som många har uttryckt saken för mig: "palestinier som gnäller, som det är så jävla synd om..."

Men en sån som du förstår att man inte gnäller, att man i många fall försöker hålla näsan över vattenlijen, försöker överleva dagen...

Du och alla andra som talar öppet om hur det ligger till, ska ha tusen tack!

Uncle Sammy sa...

Detta påminner om obligatoriska applåder. Ve den som slutar applådera först....

Kerstin sa...

Uncle Sammy:
Du slutade ju först att applådera. Skäms du inte ögonen ur dig?

Anonym sa...

Till Rawias Morra --- Om du anvander dej av en blogg som ar "ocensurerad" sa kan du fa mycke mer information fran olika vinklar

Rawias Morra sa...

Anonym,

Kan du ge exempel på vad du menar?

Tipsa mig gärna.

Uncle Sammy sa...

Kerstin,

Då jag inte börjat applådera kan jag ej heller ha slutat applådera. Behöver ej skämmas m.a.o.