måndag, augusti 20, 2007

Integrationspolitiken måste vara antirasistisk

Idag har jag en debattartikel i norska Dagbladet. Den inleder en debattserie om integrationspolitiken i Skandinavien. ”Tropehjelm” är alltså tropikhatt.

9 kommentarer:

Stian sa...

Jeg har lest din kommentar i Dagbladet. Her var det masse udokumentert tullball. Kan du nevne noen samfunn noe sted noen gang i historien hvor folk fra hele verden kan komme og få statsborgerskap med dertil hørende rettigheter som i Skandinavia (bolig, mat, utdanning osv). Hvis vi er så rasistiske hvorfor er du her da?

Ali Esbati sa...

Stian,

kul att du kunde komma.

Jag är här för att trakassera dig med tullball.

Stian sa...

Det er helt i orden, velkommen skal du være. Her i vesten er det nemlig fritt fram for hvem som helst å si hva som helst, bortsatt fra trusler og rasisme. Tullball er lov. Så rasismen du sier at du opplever veies altså opp av gleden med tullball? Da er du enten en stor tullebukk eller så kan du kanskje innrømme at det ikke er så mye rasisme her som du påstår.

Anonym sa...

Integreringsproblemene er en konsekvens av den sosialdemokratiske skandinaviske velferdsmodellen, den fordrer ikke samfunnsdeltagelse. Istedet for å ha ansvar for eget velbefinnende, blir du plassert i en bås som passer en sosialpolitisk tiltakspakke. Denne kollektivismen skaper motsetninger.

"Innvandringspolitikk" er i seg selv stigmatiserende, fordi det identifiserer innvandrere som en gruppe, møter dem med en tiltakspakke, setter dem i bås. Hvis samfunnet var individualistisk orientert, ville ikke dette problemet forekommet. USA er mer individualistisk, derfor har de også færre problemer med innvandrere som ikke integreres.

- Libertarianeren

Anonym sa...

Vad ar tullball?
Later som en tropisk konssjukdom..

Enligt Esbati ar alla vita man rasister och Islamofober savida de inte omskolat sig sjalva till nan slags feministisk, tradkramandes, politisk korrekt vegan pa ung vansters vackelse mote.

Och Stian...
Det ar ingen ide att anberopa historiska bevis eller dylikt nar du argumenterar med Esbati.
Snubben tror ju for fan fortfarande att planekonomi fungerar.

Ali Esbati sa...

Väckelsemöte är ett ord. Det är viktigt med korrekt svenska om man vill integreras.

Anonym sa...

Huvudpoängen med Alis norska artikel är att man inte bör se "invandrarfrågan" eller "integration" som en separat avgränsad fråga kopplad till hudfärg eller kultur.
Utan att hur det går med "integrationen" bara är ett resultat av den generella politik som förs på andra områden.

Sen kommer det in folk som lik f-t bygger hela sitt resonemang just på detta särkopplande. "Sossarna passiviserar invandrarna" "vi är inte rasister" osv.

Hopplöst, liksom. Kan ni inte FÖRSÖKA förstå tankegången?

Låt mig göra ett kort försök att förklara tankegången:
1. Orättvisor kommer alltid att drabba folk på olika sätt.
2. Ju längre ned du är på samhällsstegen, desto fler olika sorters orättvisor kan du drabbas av.
3. En svensk arbetslös byggjobbare, som bor i ett någorlunda område, har generellt alltså större möjligheter att ändå klara sig, än den som (konstruerat exempel:) är homosexuell, handikappad, latinamerikan, boende i lågstatusområde, och som dessutom inte kan få jobb motsvarande den egna utbildningsnivån.

Vad göra?
4. Poängen är inte att vi ska göra som Mona Sahlin och utifrån befintliga maktförhållanden uppifrån särbehandla den ena "tycka synd om"-gruppen efter den andra, måla husen i Flemingsberg i glada färger eller nåt.
5. Utan att helt enkelt ifrågasätta maktförhållandena och bygga ett fungerande samhälle, så fritt som möjligt från orättvisor.
På sikt har vi då befriat oss från hela behovet av att dela upp folk i olika synd-om-grupper.

6. Men - häpp - som av en händelse finns det faktiskt folk däruppe som gillar att vi tänker i kategorier. Tänk vad praktiskt: den arbetslöse svensken skyller på polacken som snor hans jobb, och röstar på SD. Den homosexuelle medelklasskulturmänniskan och det heterosexuella lagomfeministiska vårdbiträdet kan inte se gemensamma beröringspunkter eller stödja varandras respektive kamper, osv osv.

Alis artikel är en uppmaning att inte spela med i den splittringen.

Eller, om man får låna en bra anarkistparoll: "svarta och vita, tillsammans mot de rika!"

Anonym sa...

Jag tycker det är konstigt att konflikter som bygger på kulturskillnader inte ska anses sakna betydelse. Jag såg en dokumentär om en dansk niondeklass för en tid sedan. Där uttalade många muslimska elever, företrädesvis flickor, att de för allt i världen inte vill gifta sig med en dansk. Dels för att de inte delade samma religion men också för att deras föräldrar inte skulle samtycka till det. Man undrar vad de fattigas kamp mot de rika har med en sådan sak att göra.

tras sa...

Det finns en annan klasskonfilkt också som katalyseras genom misslyckad svensk integrationspolitik: den mellan välbemedlade och mindre välbemedlade svenskar.

http://blogg.aftonbladet.se/17292/perma/516083/