måndag, augusti 13, 2007

“Terroristen neutraliserades”

Det är nästan outhärdligt. Men läs. Det är viktigt. Gideon Levy skriver i Haaretz om Jihad Shaar, som skulle åka till universitetet i Betlehem för att registrera sig, men som istället misshandlades så brutalt av israeliska soldater att han dog. Livet rann ur honom framför ögonen på hans far:
The taxi to Bethlehem was delayed, and Jihad stood at the dusty taxi stand and waited. He was on his way to the Open University in Bethlehem, to register for the upcoming school year. His father says that he hadn't decided what he wanted to study. Maybe that's what he was thinking about while he stood at the stand, exposed to the burning sun.

And what was going through the heads of the soldiers who beat him mercilessly, with a club, with the butt of a rifle and with kicks to his head, so that he died? Is it possible that he tried to attack them with a knife, even though two eyewitnesses didn't see it? Even if he did, why did the soldiers continue to beat him, even after he lay on the ground, unconscious and perhaps bound as well, as an eyewitness told us? And what kind of monstrous behavior is it to handcuff the bereaved father, and then leave him on the ground, in front of the body of his beaten and dying son? Above all, why did the Israel Defense Forces rush to dismiss this grave incident, “after an initial investigation,” during which nobody interrogated the eyewitnesses, with the conclusion, “the soldiers acted properly”?
Det är intressanta frågor. Men vi vet redan svaren. Varför fortsatte de slå honom? De slog inte honom! För de slog inte en människa, de slog det, de slog en arab. Hur kunde de? Hur skulle de annars! Säger det igen: Palestinierna måste göras till icke-människor för att alla de israeler som dagligen upprätthåller ockupationen ska kunna göra sitt jobb. Förnedra, förvägra, fördriva, emellanåt mörda. Sedan gå hem och vara vanliga israeler. Ockupationen och rasismen är varandras förutsättningar; reproducerar varandra. Det är möjligt, till och med mycket troligt, att de soldater som mördade Jihad Shaar och gjorde ett varigt sår av hans fars sinnen, inte hade för att avsikt att göra det när de gick på sina pass. Det är bara det att de efter ett tag inte ser några barn som leker, inga ungdomar som drömmar, inga föräldrar som älskar. Inte heller denna dag. Bara palestinier. Disponibla. I vägen. Soldaterna mördar inga studenter - de bankar palestinier. Gör just så det jobb de är satta att utföra.

Och varför gick IOF ut med en ”inledande utredning” som i strid mot vittnesmålen friade soldaterna och triumfatoriskt utropade att ”terroristen neutraliserades”? Återigen. Budskapet blir tydligt: vi gör vad fan vi vill, och presenterar det hur fan vi vill. Budskapet till soldaterna är ännu tydligare: immunitet att engagerat mörda eller bara vårdslöst avliva.

Alltså neutraliserades terroristen. Med gevärskolvar och en klubba. Det är ord som utför ett arbete. De söker medskyldiga. De kommunicerar detta: vi bankade sönder en arab för vi fann det lämpligt. Och så säger de till mottagarna i Israel och Västvärlden: Vi erbjuder absolution; ett semantiskt rum att kliva in i med cocktailglas i handen. Vi bankar sönder en arab – du accepterar att en terrorist neutraliserats. Och du läser och hör det igen och igen. Terrorist. Ordet drar ned din rullgardin, stänger ditt fönster för de otäcka dofterna.

Nej tack! Inte likgiltig. Inte neutral. Jag vill vara människa med dem som inte fördrar förnedringen. De salta dropparna på mitt skrivbord kommer att torka, men så länge jag inte neutraliserats, vill jag göra nytta av den luft som också Jihad Shaar andades. Jag vill vara människa. Så Nej tack.

12 kommentarer:

Rawias Morra sa...

Jag läste också det. Jag bara undrar hur Israelerna kan leva med sig själva.
De där killarna som slog, de har väl syskon, föräldrar, barn, hustrur...

Ett land är ju summan av sina medborgare... Vad vill Israel bestå av? Mördare? Kallblodiga sådana som bevisligen, gång på gång visat sig förmögna att döda människor som redan ligger? Helt försvarslösa?

Det är ett samhälle som ruttnar innefrån! Som tur är finns det några israeler, även om det är få, som kan se det... och uttrycka det...

Anonym sa...

Har man mördat en så går väl resten av bara farten, speciellt när det gäller icke-judar av arabisk börd i synnerhet.

Nyckelordet när det gäller de pågående folkmorden i USraelisk regi i regionen är:

Avhumanisering.

Varken "israel" eller deras amerikanska ockupationsarmeer räknar offer för den egna aggressionen, de finns bara som skuggor i ett makabert skådespel, de är avhumaniserade. Den "israeliska" ockupationssoldaten kan lugnt gå hem och krama om sin fru så länge han tror på det han gör och det han påstås vara.

Sedan kommer nästa generation "Israeler" och fortsätter "avlusningen" av mellanöstern...

Ulla Marianne sa...

Jag utgår ifrån att du inte tagit in mitt inlägg på grund av nåt överföringsfel och skickar det åter.
”De salta dropparna på mitt skrivbord kommer att torka, men så länge jag inte neutraliserats, vill jag göra nytta av den luft som också Jihad Shaar andades. Jag vill vara människa. Så Nej tack.”
Det är starkt och det är känslosamt och det är naturligt, för det är ju fruktansvärt. Det är en bild av ren ondska det du skildrar.
Men tyvärr så bidrar du till att hålla konflikten vid liv genom att hålla hatet vid liv. Vill du det? Jag tror inte att du fäller tårar över ett judiskt barn som sprängts sönder av bomber. Och i så fall beror det inte på att du saknar medkänsla, utan på att du inte identifierar dig med just det barnet. Du har valt sida inte bara politiskt (vilket man självklart ska) utan också medmänskligt. Det brutala förtingligandet av människor sker på båda sidor. När våld råder brutaliseras människor och människor lider, ofta helt oförskyllt.
De styrandes handlingar och den moral de ger uttryck för och upphov till, de ska kritiseras. Man ska kritisera att Israel ser den här typen av terrorhandlingar mot civila som ett led i krigföringen. Vilket du naturligtvis vill visa med din text, men du ger också bränsle åt det kollektiva hatet mot alla israeler. På samma sätt eldar den andra sidan på hatet mot palestinierna. Man kan arbeta för en sak på olika sätt, man behöver inte välja att göda hatet

Anonym sa...

Ja du Ulla Marianne

• håhåjaja, alla är lika goda kålsupare
• påpeka inte att någon har mer makt än någon annan, och missbrukar den
• gör särskilt inte sådana påpekanden i ett allmänt informationsklimat där ockupationsmaktens verklighetsbild råder till stora delar även här i Sverige
• höj inte din röst i ett sammanhang där sådana påpekanden egentligen mest balanserar upp den totala bilden

Nä, det ska man inte göra. För då är det Ali som gör sig medskyldig till att "göda hatet"!

Ja, herremin je.

Du, vi vet att ockupation och krig brutaliserar folk. Vi vet att folk dör. Vi vet också att även om "it takes two to tango" så är det alltid en som för.

Sååå... några konkreta förslag, U M? Sätta oss på ett berg och meditera bort ondskan? Gå i terapi för att vi tänker "de där jävla ockupanternas arrogans"?
Göra halssmycken där davidsstjärnan smälter ihop med halvmånen?
Eller bara helt enkelt köra "Arena-approachen": tyck och tänk rent, men gör inget?

Suuuuck.

Queen sa...

Ulla Marianne!

Är det verkligen det du känner? Är det du verkligen tycker? Skulle inte ett sprängt barn av judisk härkomst väcka känslor? Vilket barn som helst skulle väcka känslor hos oss alla, som är något normalt funtade. Till och med en hundvalp skulle göra det.

Jag tycker att du går för långt! Det är horribelt att skriva så till en människa tycker jag. Särskilt om du inte känner Ali personligen. Jag är så förbannat trött på er alla som tror att ni vet vad som dölje sig i själen och hjärnan hos att andra och att det just som döljer sig är judehat. Så är det inte. Men om israeliska soldtare fortsätter att bete sig som de gör, om staten Israel fortsätter som den gör, kommer ingen att dölja sin hat mot Israeler snart. Judar in allmänhet ska hållas utanför den här konflikten för det finns gott om judar som inte godkänner statens Israels mördande Apartheid!

Mikhas sa...

"kollektiva hatet mot alla israeler"...


Ovanstående inlägg kan väl stå som ett typexempel på sekteristiska sionister, de "utvalda" och deras uppfattning om sin omvärld.

Lösryckt ur gemenskapen ur övriga fanatiska ockupanter hade "Ulla marianne" fått vård för förföljesemani destruktiv tribal-narcissism och allehanda fobier mot icke-judar, då "hon" knappast hade fungerat normalt i ett demokratiskt samhälle där alla medborgare och etniciteter åtnjuter lika rätt, men i grupp blir galenskapen just så farlig som den manifesteras av apartheidstaten så länge denna avskyvärda skamfläck tillåts existera som sådan.

Ulla Marianne sa...

Det är plågsamt att folk skriver utan att ha läst. Vissa ord utlöser tydligen ryggmärgsreflexer.
Queen, läs en gång till.
Anonym 5:12, det jag skriver är inte att "de är lika goda kålsupare". Men lidande på det personliga planet skiljer sig inte åt. Och jag har inga patentlösningar. Hade jag det skulle jag inte sitta här bakom mitt tangentbord. Men jag vet att beslut som fattas grundat på hat knappast lär vara lösningen. Det är inget ställningstagande för den ena eller andra sidan. Det handlar om förnuft.
Mikhas, ditt tal om sekterism är ju skrämmande. Vilken svart avgrund av hat! Jag tycker att du ska läsa igenom det jag skrev och det du skrev och se om det finns något samband, och emellan vilka i så fall.
Staten Israel borde inte ha skapats, men sionismen och det kollektiva dåliga samvetet efter kriget gjorde det möjligt. Samtidigt ligger större delen av det som var Palestina i nuvarande Jordanien. Det landet och de omgivande staterna har också del i ansvart för att palestinierna fått vara hemlösa så länge. Det är som om finnarna som flydde från Karelen inte skulle ha blivit finska medborgare på 50 år.
Innan ni kastar er över min strupe igen vill jag framhålla att det är ingen ursäkt för Israels behandling av palestinierna och hur de berövats liv och egendom. Men det finns så många intressen involverade i den här konflikten och så få som verkligen strävar mot en lösning. Varje allvarligt försök från endera sidan stjälps ju över ända av hatmånglarna på båda sidor. De som vill ha fred, säkert de flesta palestinierna och israelerna, måste börja tala med varandra och första steget måste tas av israelerna, tror jag, och de måste gå förbi sina politiker – eller skaffa sig nya.

Anonym sa...

"avgrund av hat".....

"kastar er över min strupe"...

"Ulla Marianne" behöver verkligen hjälp.....

Kommentarer som dessa nedsmetat med anklagelser om "antisemitism" är standard från dessa folkmordsförespråkare.

Tänk er nu att en hel "nation" av likasinnade med föreställningar om gudomlig utvaldhet hyser tankar som dessa så fort någon i någon demokratisk nation vågar kritisera ockupationen apartheidmuren rasåtskillnadslagarna folkmorden och de utomrättsliga avrättningarna var som helst när som helst...

Tänk er också att dessa fanatiker har över tvåhundra kärnvapen riktade mot sin omvärld..

Ulla Marianne sa...

Anonym 9:05 ger mig en obehaglig känsla av att det där med parallella universum kan vara sant... Sant är i alla fall att han inte kan läsa - han projicerar.

Queen sa...

Ulla Marianne!

Jag vill inte läsa igen. Vill inte och orkar inte simma genom skiten igen! Du borde be Ali om ursäkt!

Jag tycker faktiskt att du ska ta en funderare över din inställning över huvud taget!

Anonym sa...

Ali bör be om ursäkt för att han raderar alla de sakliga inlägg han inte kan bemöta men låter hatattacker stå kvar för att på så sätt verka överlägsen.

Anonym sa...

Hej alla engagerade människor! Lyssna på Cdn "Det goda hatet" Utgiven av Bokbandet BB 43-5 www.bokbandet.se . den kommenterar mycket av det som sägs här. Hälsningar Spark