söndag, september 16, 2007

Jobbgaranti och slarviga uttryck

Stockholmsalliansens valplattform, maj 2006:
”En jobbgaranti ska införas i Stockholm, där alla som idag är socialbidragsberoende ges en snabb individuell bedömning och, i de fall arbetsbrist är orsaken till bidragsberoendet, garanteras arbete inom fem dagar.”

15 augusti 2006:
Stockholms största utmaning är att bryta segregationen, tycker Kristina Axén Olin. Jobbgaranti inom fem dagar och att fler ges möjlighet att äga sin lägenhet är två sätt att tackla den, anser hon.


10 oktober 2006:
Den budget som i dag presenterats ger arbetslinjen upprättelse, säger tillträdande finansborgarråd Kristina Axén Olin i en kommentar […]

- Förslagen i budgeten får särskilt stor effekt i Stockholm tillsammans med vår politik med sänkt skatt om 30 öre 2007, förenklingar för företagande och jobbgaranti med jobb inom fem dagar, säger Kristina Axén Olin.

29 oktober 2006:
Alla i Stockholm som får socialbidrag på grund av arbetslöshet ska garanteras ett jobb eller utbildning inom fem dagar. Så lyder den nya borgerliga majoritetens jobbgaranti.

Det är ett hårt löfte. Men jag kan inte exakt säga hur det ska gå till, säger Ulf Kristersson (m), nytt socialborgarråd.


15 september 2007:
Något jobb inom fem dagar är inte att räkna med, säger socialborgarrådet Ulf Kristersson (m), som dock säger att femdagarsregeln gäller.

–Det handlar om att inom fem dagar få en individuell plan: så här ser din väg tillbaka till arbete ut. Att ordna ett jobb inom fem dagar, det är ju omöjligt, säger socialborgarrådet Ulf Kristersson (m).

[...]

Ulf Kristersson håller dock inte med om att alliansens budskap om jobbgarantin ändrats.

–Nej, innehållet är detsamma. Jag har aldrig under mitt år som socialborgarråd lovat jobb inom fem dagar. Det är klart man inte kan garantera det. Om någon sagt det så var det slarvigt uttryckt.

11 kommentarer:

Röda nejlikan sa...

Det var jobbgarantin som skulle svara för att ingen skulle bli drabbad av hårdare regler. De som ville jobba, skulle få jobba. Jag blev själv sågad i ett telefonväkteri där en lokal M-politiker ansåg det "självklart" att alla kunde få jobb när jag undrade hur man kunde garantera jobb inom fem dagar. "Bara man verkligen vill jobba så finns det jobb".
Facit ligger efter ett år... Blå dunster...

Neoliberal Agenda sa...

För varje jobb som ska skapas så måste det finnas en arbetsgivare som vill anställa. Kan tyckas självklart men det verkar som en del inte verkar inse det fullt ut, gäller även M-politiker.

Istället för att bara tala om arbetslöshet så borde man bli mer precis och tala om arbetsgivarbristen. Med en sådan problemformulering så skulle antagligen lösningarna se annorlunda ut.

Hemlige sa...

Jo Maude Bäääver har ju lovat att lösa arbetsgivarbristen genom att alla nyfödda skall få ett F-skattesedel nummer intatuerat. Fast då blir det ju INGEN att anställa, nåja man har ju i alla fall löst problemet med arbetsgivarbristen.

Anonym sa...

Det påminner inte så lite om deras skräckpropaganda innan valet om att "1,5 miljoner går inte till jobbet en vanlig dag". Bara någon dag efter valet kunde man plötsligt höra från Reinfeldt att det behövs "nånstans runt tre hundra tusen jobb" för att nå full sysselsättning i Sverige, som Ali skrev om här:

http://esbati.blogspot.com/2006/09/12-miljoner-mnniskor-gick-pltsligt.html

Var det kanske också slarvigt uttryckt?

Hoppas att borgaralliansens lögner slår till ordentligt emot dem i nästa val.

Anders Löwdin sa...

Skolan är redan ett område som Alliansen har misslyckats kapitalt med i Stockholm. Nu ser vi hur arbetslinjen och vallöftet ”jobb inom 5 dagar” ryker all världens väg.

Fiasko, ett år efter valet Alliansen!

Anonym sa...

Vi kan ju alltid trösta oss med att "bidragsgarantin" i det stora hela är närmast oförändrad. Skit i allt, lev på andra.

Mr. JB

Anonym sa...

Ursäkta mig, jag kanske missat något, men vad fan är den här mr JB för en galning? Är det nåt spex av?

/M sa...

Heh. Vad sägs om definitionsbingo? Vilket datum tror ni att hon definierar om "jobb" så att det betyder något som man faktiskt kan leverera på fem dagar(utredningstiden om huruvida man är berättigad socialbidrag ej inräknad naturligtvis)?

LeoB sa...

Jag tycker det mest intressanta är vilka svårigheter inom Alliansen detta pekar på. Jag ser två möjligheter att tolka det som hänt:

1) att de som uttalade sig för Alliansen helt enkelt ljög.

2) att de som uttalade sig för Alliansen inte alls förstod vad det hela rörde sig om och uttalade sig efter bästa förmåga.

Personligen misstänker jag att det andra alternativet är mer rätt än det andra (men jag tror att det rör sig om en mix av de båda alternativen).

Med såna vänner behöver man inga ...

Ilona sa...

Dessutom sparade de jättemycket på socialbidragen i budgeten med hänvisning till alla som skulle få jobb med nya femdagarsgarantin.

"jobbgarantin" är väl ett av de tydligaste exemplen på att man i opposition inte kan komma med hur galna uträkningar som helst. För eller senare får man ta ansvar i majoritet.

Anonym sa...

SJUKT!!!!!!!!!