söndag, september 16, 2007

Över en miljon irakier mördade sedan invasionen

Det brittiska opinionsinstitutet ORB har genomfört en studie baserad på hushållsintervjuer med ett statistiskt representativt urval på 1461 personer. Frågan som man har ställt är om någon i hushållet har dött en våldsam död relaterad till konflikterna i Irak, sedan den USA-ledda invasionen 2003. Resultatet är chockerande.
None 78%
One 16%
Two 5%
Three 1%
Four or more 0.002%

Given that from the 2005 census there are a total of 4,050,597 households this data suggests a total of 1,220,580 deaths since the invasion in 2003.
Detta är ofattbara siffror. Den ledande brittiska medicintidskriften The Lancet presenterade förra året en studie som indikerade 600 000 döda. Metodproblemen är förstås svårartade. Till exempel är det omöjligt att bedöma hur bra de som intervjuat har förklarat villkoren och hur representativiteten i urvalet har bedömts. Men, som bloggen Meanwhile in Palestine and Iraq konstaterar visar extrapoleringar från Lancet-studien, baserade på trender i rapporteringen om dödsoffer, också på över en miljon döda.

Och återigen. Det är ofattbara siffror. Inte orimliga; det blir allt mer uppenbart att det är de västerländska mediernas siffror – filtrerade genom amerikansk militär censur och marionettregeringens intressen av att maskera sin hjälplöshet – som är de orimliga. Men ohyggliga.

Detta är priset – en del av priset – för USA:s globala våldsregemente. För att det ekonomiska system som suger upp råvaror i nykoloniserade områden, plockar frukterna av pressade människors arbete runt om i hela världen, och omvandlar oförskämt stora delar av det till gigantiska förmögenheter hos en liten klick, ska snurra ett varv till. Vi kan alla göra något litet för att bidra till dess fall. Börja med ett ställningstagande.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Bra Ali! Du talar som en statsman.

Fast kalla dem för vad de är: Satans mördare.

Neoliberal Agenda sa...

Bush gav Hussein möjligheten att ge upp makten frivilligt innan man invaderade landet men Saddam vägrade.

Vems är felet? Den som vill vara kvar och fötrycka eller den som vill avsätta förtryckaren?

Nadia sa...

Neo ta det från en Irakier Bush är tusen gånger värre än Saddam. Saddam är död i dag Bush är kvar.

Anonym sa...

Helt insane neoliberalen, menar du att Bush är helt oskyldig till de millioner döda, att allt är Saddams fel eftersom att han inte respekterade den självutnämde världshärskaren...

Anonym sa...

Om Neoliberal Agenda finns på riktigt och inte försöker sig på någon slags ironi så är han en psykopat som man borde vara jävligt rädd för.

Anonym sa...

I have been told that the Iraqis where about to take Saddam out of business in a matter of months, but the guess who came inbetwen and messed things up. The US do not want peace, it needs a war to sustain, just like it did in Vietnam.

Neoliberal Agenda sa...

Helt insane neoliberalen, menar du att Bush är helt oskyldig till de millioner döda, att allt är Saddams fel eftersom att han inte respekterade den självutnämde världshärskaren...

Att bestämma skuldfrågan är självklart väldigt komplicerat. Det kanske bli lättare att bena ut de hela om vi gör en jämförelse med ett gisslandrama.

Säg att några flygkapare tar 300 personer i gisslan. Personerna inne planet är berövade sin frihet och ledaren för kaparligan styr och ställer som han vill inne i planet. (Jämför med Saddam som plågade sitt land i över 30 år).

(Världs)polisen kommer till platsen och säger till kaparna att de ska ge upp. Kaparna vägrar och tillslut så stormar polisen planet. Under stormningen så dör en del av passagerarna, både från eld från kaparna och från polisen.

Vilket ansvar har polisen i ett sådant läge? Vilket ansvar har den person som leder polisen om operationen inte går så bra som man hade tänkt?

Till att börja med måste vi konstatera att om kaparna hade givit upp från början så hade polisen aldrig behövt anfalla. Därför faller en stor del av skulden på dem. Den eld som kaparna brukar mot oskyldiga civila är inte heller polisens fel(läs bombdåd på civila). Men det betyder inte att polisen kan bruka övervåld när de försöker befria passagerarna(läs Abu ghraib, dödandet vid Haditha etc).

Din fråga blir då vilken skuld länspolismästaren har i detta drama. Det var han som beordrade polisen till platsen och det han som har det yttersta ansvaret för operationen. Väldigt svårt att säga. Det beror på vilken mängd övervåld som har används och de ordrar som han har givit.

Salle sa...

stating the obvious... 1,220,580 människor tyder på ganska grovt övervåld!

Christian BK Aasvestad sa...

1,220,580 människor har blivit dödade sedan den USA-ledda invasionen av Irak.

Det innbär inte att alla har blivit dödade av de amerikanska och brittiska styrkorna.

Är USA även ansvariga när irakiska milisgrupper dödar irakier?

Nadia sa...

"Är USA även ansvariga när irakiska milisgrupper dödar irakier?"

Christian svaret är att USA bär en stor del i det ansvaret. Dessa milisgrupper fanns inte förr.

Många av dessa milis grupper presenterades som beskyddare av demokrati i första åren medan jag och många mycket många andra Irakier och icke irakier jobbade hårt på att få ut budskapet att det var riktiga dödspattruller som dödade hejvilt och många gånger jobbade sida vid sida av USA trupper.

Så självklart bär USA en stor del av skulden i denna del också.

Christian BK Aasvestad sa...

Nadia,

jag håller med om att USA har en stor del av ansvaret för att skapa en situation där dessa grupper får verka.

Men även om USA drar sig tillbaka från Irak kommer dessa grupper fortsätta att döda.

Anonym sa...

Christian,

JAHA. Ännu en bombpapegoja.

I går körde du väl något annat av de inmatade tankemönstrena (massförstörelsevapen, Saddams ondska, al-Qaidakopplingar, demokratibombning osv osv).

Och när precis varenda lögn fallit, åter då till ännu ett papegoj-upprepande: "vi kan ju inte dra oss ur NU, hur skulle det gå då".

Jamen SKIT I DET. Från början till slut:
1. USA, lämna Irak.
2. USA och FN, betala rejäla krigsskadestånd för all j-a skit som åsamkats Irak medan världen blundat.
3. USA och världen, ge Irak rimliga handelsvillkor och lån på rimliga villkor.
4. Ställ Bush och de andra krigsförbrytarna inför lämplig domstol. Därmed kan folk över hela världen moraliskt uppleva att det finns rättvisa.
5. Låt sen irakierna sköta sig själva.

Jag lovar - de fixar det. Den som inte tror det bör också klargöra sina motiv till varför. Det kommer snart visa sig att vederbörande är svårartat anfäktad av rasistiska och koloniala fördomar av typen "de där tokiga muslimerna som bara slåss inbördes".

Så du Christian: gör din lilla insats för världen. Stöd kampanjerna för att ställa Bush inför krigsrätt. I stället för ditt indoktrinerade fantasilösa (ja, kan du inte hitt på nå ege?) papegojande.

Christian BK Aasvestad sa...

Jag kan inte göra annat än att ska uppgiven på huvudet när jag läser Anonym 3:50 PM kommentar.

Om denna hållningen är representativ för vänstern i stort, och det tror jag den tyvärr är, så frågar jag mig själv om det är värt att kämpa för att få bort den borgerliga regeringen om priset vi måste betala för att få till det är att få Vänsterpartiet i maktposition...

En annan anonym sa...

Vad är fel med ett parti som förespråkar att man ska följa internationell rätt?

I övrigt så ligger självklart inte allt ansvar på USA. Det borde man inte ens behöva diskutera. Men det är ändå dom som skapat situationen. Så självklart är de medansvariga.

Dessa grupper som utför mord kommer fortsätta döda om USA stannar kvar också. Varför skulle USA vara lösningen på deras egenskapade problem? Det är inte precis som de är någon fredsbevarande styrka.

Anonym sa...

Neoliberal Agenda sa...
"Bush gav Hussein möjligheten att ge upp makten frivilligt innan man invaderade landet men Saddam vägrade."

Ja det gjorde han. Däremot så lovade han att införa fria val efter 2 år vilket unge lord George gladeligen sket i.
Och vad din gisslandrameliknelse anbelangar så skulle den bara ge en bra representation av verkligheten ifall förövaren dödade hälften i gisslan varje dag i sin jakt på sin instabile antagonist till kumpan som dödar den andra halvan varje dag. Lägg ner.