tisdag, september 04, 2007

PLO som hot och löfte

Inte för att det var oproblematiskt när PLO-ledningen satt i Tunis och på sätt och vis gjorde sig rätt bekväm. Och inte för att det var oproblematiskt när Tunis-folket skulle komma tillbaka och bli ledande på de ockuperade områdena, förbi folk som kämpat på plats, stått i vägspärrar, suttit i fängelse i Negev. Men till och med ett skadeskjutet PLO med alla sina intriger var tusenfalt bättre för det palestinska motståndet än det tillstånd som nu råder under Abbas. Jag skrev mer utförligt om PLO och den palestinska myndigheten när Hamas vunnit valet i början av 2006.

Nu skriver Rawia Morra om avvecklingen av den kvarvarande verksamheten i Tunis. Det är drastiskt uttryckt, men alltför nära verkligheten:
Nu kan vi skryta om att vi är det enda arabiska folket vars president har sålt det mot kontanter!

Om Abbas lyckas dessutom, i samarbete med Senioras regering i Libanon att upplösa de palestinska flyktinglägren där, är den palestinska katastrofen fullbordad!
Läs här.

Ulf Bjereld skriver mer lågmält men också intressant om maktkampen mellan Hamas och Fatah. Han nämner också i positiva ordalag Mona Sahlins besök i området. Mina förväntningar på Mona Sahlins utrikespolitiska linje är ännu mindre än på det inrikespolitiska planet. Men det är faktiskt positiva signaler hon har sänt, när hon betonat vikten av att försöka få liv i PLO:s demokratiska strukturer. Man kan väl hoppas att det inte blir en engångshändelse, utan att svensk socialdemokrati kan börja distansera sig från det oerhörda svek som Perssonregeringens pinsamma stöd till USA:s och Israels antifredspolitik innebar.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Nar PLO o Arrafat kom till gaza -95 sa kom dom fran Tunisien via Sinai. PLO tog snabbt makten i Gaza o blev sedemera kallat "TUNISLIGAN" av lokalbefolkningen darfor att man med vald o tricks tog makten. Bara PLO hade vapen da sa det blev inte sa mycke matstand fran befolkningen. Idag sa har vi nya makthavare i Gaza o om deras framtid far vi nog snart lasa o hora om.

Anonym sa...

"lasa o hora om"?

Sådana snuskiga tangentbord borde inte vara tillåtna.

Rawias Morra sa...

Ali,

Du tyckte att det var drastiskt uttryckt, men jag tog på mig från lördag till måndag natt för att kunna överhuvudtaget förmulera det.

Jag tror att det som sker i verkligheten är så förskräckligt, att det är helt omöjligt att uttrycka på något annat sätt...

Anonym sa...

Får nog omvärdera Abbas lite. Av det jag läst här förstår jag nu att han är någorlunda skaplig ändå.

Anonym sa...

Ali, det här är förmodligen den enda frågan som jag verkligen inte håller med dig i. Jag kan instämma i att ett stöd till den palestinierna, oavsett om de styrs av Hamas eller Fatah, är viktigt. Och jag instämmer i Abbas bristfällighet som president. Men att stödja Hamas som rörelse (hur demokratiska är dess strukturer kan man förresten fråga sig), framför PLO och Fatah är vansinne, det är att springa Israels ärenden. Israel stödde Hamas för att splittra det folkliga sekulära motståndet och de har lyckats. Men Hamas kan aldrig frambringa en palestinsk stat, och sannerligen ingen sekulär och demokratisk stat. Vad Palestina behöver är en samlande kraft, som inte splittrar och söndrar motståndet. Marwan Barghouti är en sådan kraft, och därför är han också farligare för de expansionistiska hökarna i Tel Aviv än vad Hamas koranmumlare någonsin kommer att bli. Jag säger inte att en ensam man är lösningen, eller att Palestina behöver en "stark ledare", men den viktigaste kampanjen just nu för den palestinska saken är att befria Arafats rättmätige efterträdare: http://www.freebarghouti.org/

Anonym sa...

Mona känner väl bara av lite försiktigt på vilken sida brödet är smörat.

Queen sa...

Anonym 6:04

Den som tror att Hamas består av Koranmumlare har inte förstått mycket!

Barghouti har dessutom sin egen lilla Hamas, al-Aqsabrigaderna! Så på vilket sätt skiljer sig Barghouti från Hamas? Om det är islamofobi som är bakgrunden till ditt resonemang, så har du hoppat i galen tunna!

Konflikten har förvandlats till en politisk-religiös konflikt och det kan ingen ändra på. Det är bara att tacka Israels långvariga förtryck för det.

Anonym sa...

Ja, och hade biståndet gått rätt (inte till korruption o vapen) och om arabstaterna hade chippat in mer än 5% av biståndet till palestinierna så hade alla i gaza haft en 40" full HD samsung just nu.

Anonym sa...

Det gör ont att läsa Rawia Morras skakande men insiktsfulla skildring av det helvete det palestinska folket tvingas utstå under det israeliska apartheidoket. Nödvändig läsning.

Det är rent sinnessjukt hur västliga mainstreammedia konstant förvanskar sanningen om den imperialistiska folkmorspolitik som bedrivs av USA och dess "deputies" i världens oroshärdar.
Hur många miljoner oskyldiga palestinier skall behöva mördas innan det blir stopp på vansinnet?

Ifrån Kairo till Mombasa går en röd tråd som färgats blodig av de förtryckta folkens lidanden, med Tony Blairs goda minne.

Det finns ingen frihet i Basra och Srebrenica, och hur salta tårar man än tvingas gråta framför Youtube och liknande, så borde det vara varje samhällsintresserad medborgares plikt att ta del av de fakta som ändå sipprar fram om det neokoloniala västliga folkmordsraseri som idkas av Israel.

Per sa...

"Men att stödja Hamas som rörelse (hur demokratiska är dess strukturer kan man förresten fråga sig),"

Det mesta tyder på att Hamas har väldigt demokratiska interna strukturer. Och då behöver man inte ens jämföra med de värsta skräckexemplen.

Läs t.ex. Hamas: A Beginner's Guide av Khaled Hroub om sådana frågor.

Anonym sa...

Queen, varför ljuger du? Marwan Barghouti styr inte över Al-aqsa-martyrernas brigader, det är en israelisk propagandalögn. Han är ledare för Fatahs unga garde, Fatah tanzim. Det är en tämligen stor skillnad från Hamas. Barghouti är emot våld mot civila i israel, han tycker att självmordsattacker är fel, han kräver inte Israels förstörelse och han vill inte införa sharia i de palestinska områdena. Marwan Barghouti är ändå farligare för Israels nuvarande ledning än vad Hamas någonsin kommer att bli (därav det olagliga gripandet av honom, och bluffrättegången mot honom). Barghouti har nämligen större folkligt stöd än någon hamasledare (inte bara från fatah-anhängare, utan även från personer som stöder pflp, dflp, islamiska jihad och hamas) större internationellt stöd och större stöd från vänsterrörelser och fredsrörelser inne i israel. Och vad ännu värre är, ur israelisk synvinkel, han talar flytande engelska, flytande hebreiska och är akademiskt skolad. En sådan ledare är livsfarlig för Israel, därav mordförsöken och frihetsberövandet.

Queen sa...

anonym,

Du beskriver Barghouti som om han är unik. Vet du hur många palestinska ledare som talar engelska, hebreiska och andra språk flytande? som har en akademisk utbildning, som inte vill förinta Israel och som är emot dödandet av civila? På vilken planet bor du egentligen?

Den absoluta majoriteten av palestinska ledare äger precis samma egenskaper och många av dem som sitter i israeliska fängelser har både en och två doktorsexamen. Just Barghouti för att han till Fatah ömmar du för.

Men jag ska tala om en viktig sak för dig. Palestinierna på Västabanken och Gaza är 40% av palestinierna. Det som du räknar som stöd där, är ändå stöd av en viss procenat av dessa 40%. Vad de andra 60% av palestinierna tycker, tänker och stödjer har du inte en aning om. Det var Barghouti som startade al-Aqsabrigaderna. Vet du inte det, så ta reda på fakta innan du anklagar någon för lögn!
Det blir väldigt svårt att ta dig på allvar.

dahdou sa...

al-aqsa-brigaderna grundades av munir muqdah och nasser awais. läs på, innan du stövlar omkring som en självutnämnd expert.

Anonym sa...

Munir Muqdah? grundade al-Aqsabrigaderna? Från ett flyktingläger i Libanon?

Jesus Christ!