fredag, september 14, 2007

Rytmen i blodet

Sedan tidigare har det ju varit känt att vita män från Djursholm besitter en särskild, kulturspecifik kompetens när det gäller att på ett kompetent sätt vara rika, medan invandrarkvinnor av naturen och kulturen danats till att vara särskilt lämpliga inom städyrken och även inom vården, där de hemvant och med särskild glädje söker sig till arbetsuppgifter som innebär tunga lyft och dålig lön. Centern återknyter nu till stolta partitraditioner genom att belysa även andra sektorer där invandrare kan vara särskilt lämpliga.

Ett inspirerande exempel på hur kulturspecifik kompetens redan idag kan tas tillvara inom jordbruksnäringen kan studeras här. Det är möjligen lite synd att det svenska klimatet – än så länge, är det väl bäst att tillägga – inte riktigt lämpar sig för odling av bomull.

13 kommentarer:

Fredriksson sa...

Fenomen som liknar Den Polska Salladsplockerskan finns att finna i Danmark där en stor del av personalen på restauranger kommer från Sverige. Det ju fan att de giriga danska krögarna anställer fattiga svenskar som flyr arbetslösheten i Malmö för att ta jobb i Köpenhamn som ligger 20-30% över svenska löner.

Samma gäller dom förhatliga norrmännen som aktivt söker svensk vårdpersonal.

Den bomullsplockande kvinnan i bilden är för övrigt Condi Rice innan hon flyttade från Alabama till Washington och blev utrikesminister. Bilden togs av Barack Obama......eller var det möjligen Colin Powell?

Vladi sa...

Hörde att denna slags integration (att ge invandrare arbete inom jordbrukssektorn)har lyckats med de mest fantastiska resultaten någonsin. Invandrarna i länder som Spanien rekommenderar starkt att integreras genom den här sektorn!

Anonym sa...

Jag förstår inte alls de hårda orden. Det verkar som om du inte anser att det är värdigt människor att arbeta inom jordbruket. Skulle vilja ha förklarat vad som är fel med detta.

Anonym sa...

helt sjukt!!!!!!!!

varför ska syrianerna inte kunna arbeta vidare som frisörer?

Mikael sa...

Jag fattar inte heller grejen faktiskt. Att det principiellt är fel av staten att försöka få vissa grupper att söka vissa jobb stämmer visserligen. Men varför skulle det vara så himla hemskt för en invandrare att driva en kycklingfarm eller odla raps?

Nina Unesi sa...

Jag slår vad om att regeringen subventionerar! Vem satsar mot?


Hälsningar
Nina

Anonym sa...

Det här är en av Esbatis roligare bloggposter. När en rubrik i DN lyder "Gör bönder av invandrare" så är det en himla enkel poäng att plocka hem.

Regeringens s.k. integrationspolitik syftar inte - varken i det här (komiskt övertydliga) fallet eller något annat - till att integrera invandrare, utan att till att utnyttja invandrares utsatta position för att pressa ner lönerna. Eller rättare sagt bistå vissa företagares utnyttjande av många arbetande invandrare.

Apropå gurkflygare. Man ser verkligen hur arbetare och maskin blir ett och samma. Billig mekanik från Kina, billiga händer och axlar från Polen.

Byggaren sa...

Varför vill man att invandrare ska bli bönder? Är det inte bättre att man satsar på att skaffa ett riktigt arbete i stället för att leva på bidrag för att inte göra någonting? De största bidragstagarna är just bönder som får bidrag för att inte odla.

Anonym sa...

Det är väl just det som är meningen, att genom riktade subventioner spela ut våra vanliga bönder mot invandrarbönder tills ingetdera utom ett par gigantiska industrijordbruk i utländsk ägo kvarstår och alla får köpa tysk självlysande "mjölk" på Liedl.

"bönder som får bidrag för att inte odla."

Just det. ett gigantiskt resursslöseri från €U föra att landet inte skall vara självförsörjande.

Anonym sa...

Ni är ju för pinsamma! Ali är känd visserligen en känd kommunist, men tror verkligen folk att vi i högern har en så taskig människosyn.

Kanske dags att vidga sin umgägeskrets lite. Kanske bör den även omfatta försvarsanställda, poliser, företagare eller varför inte någon av alla LO-arbetare som röstade höger?

Varför är socialisternas svar på samhällsproblem de inte förstår någon form av konspirationsteori?

Bra fantasi, men så skapas inga jobb.

Anonym sa...

Vladi skrev:

"Hörde att denna slags integration (att ge invandrare arbete inom jordbrukssektorn)har lyckats med de mest fantastiska resultaten någonsin. Invandrarna i länder som Spanien rekommenderar starkt att integreras genom den här sektorn!"

Jag vet inte var du hörde detta någonstans men jag har personligen tagit del av ett antal vittnesmål från personer som har jobbat i jordbrukssektorn i länder som spanien och italien.
Visst tycker de att det är bättre att ha ett jobb än att vara arbetslös, men dessa människor lever faktiskt under slavliknade förhållanden, föraktade av och isolerade från majoritetssamhällena.
De jobbar halvt ihjäl sig för att ha råd att resa hem över somrarna (de som inte lever där "illegalt" alltså, de andra vågar inte återvända). Väl i hemlandet måste de snabbt fixa ett jobb för att få ihop till en biljett tillbaka igen.
De lever inte, de överlever.

Snacket går bland de som bor utanför Europa att inte söka sig till Spanien eller Italien. Där väntar bara misären.

Jamaica Slim sa...

Det är ju jävligt lätt att som politiker, som lever kvar i en astrid lindgren-värld att göra bönder av invandrare. ty i astrid lindgrens värld är alla bönder likadana och all jordbruksverksamhet sköts precis likadnt i eritrea som i sverige...

Vladi sa...

till anonym som skrev till mig här ovan.

Jag delar helt din uppfattning, försökte vara ironisk.Synd att du inte begrep det :-)

integrationen och språkinlärningen har även den gått trögt eftersom invandrarna inom jordbrukssektorn på sina arbetsplatser nästan alltid saknar en spanjor att samtala med och att ha som arbetskamrat...