fredag, oktober 05, 2007

Budget

Vänsterpartiet presenterade igår sitt alternativa budgetförslag.
Sverige behöver ett spårbyte för ökad rättvisa, förstärkt välfärd och kloka investeringar för framtiden. Medan regeringen lagt en närsynt och oansvarig budget, som systematiskt ger mer till dem som har mest, pekar Vänsterpartiet ut en radikalt annorlunda färdriktning.
Det är ett budgetförslag som spänner över hela ekonomin och på punkt efter punkt, konkret lyfter fram hur samhällets resurser kan användas bättre. Läs en kort sammanfattning här, men kolla helst in hela motionen.


(Medierapporter i bland annat DN, TT och Ekot)

20 kommentarer:

Genuint nyfiken sa...

Är det någon med insyn, Jag gissar att du har det Ali, som kan säga hur mycket högre skatteuttag för en genomsnittslön detta förslag innebär och framför allt vad Vänsterpartiet definierar som höginkomsttagare?

embryo sa...

rättvisereformer

det är sådana ord man får gräva ganska djupt i flingpaketet just nu för att hitta

Die Partei hat immer recht sa...

I sammanfattningen på vänsterpartiets hemsida (där det tydligen inte går att kopiera texten; - vill man förhindra spridning av förslaget?) går det att läsa att "vänsterpartiet vill anställa 25 000 fler i äldreomsorgen, 8 000 i förskolan och 5 000 lärare i grundskolan".

Sådana här utfästelser ("Partiet vill anställa") ger mig kalla kårar längs ryggraden. Det ger en inblick i hur centraliserat ett vänsterpartistiskt Sverige skulle styras (genom dekret från Partiet).

Christian Hedin sa...

Större offentlig sektor, höjd skatt och höjda bidrag. *gäsp*

Vänsterpartist sa...

Det är kommunerna som anställer. Om de väljer att göra det får de en kompensation från staten. Verkar som borgare får temporära (?) hjärnskador av att höra ord som rättvisa och blir oförmögna att läsa och tänka.

Anonym sa...

Härlig läsning för oss hedeliga arbetardjävlar men tydligen "kalla kårar" för de 20% nyrika samhällsparasiter förslaget riktar sig mot. Ännu värre tycks det vara för fascistdårarna ännu längre högerut som kommenterar här...

Anonym sa...

Varför backa till 150 000 från 200 000 anställda i offentlig sektor under valrörelsen. Nej kläm i med 500 000 istället och höj skatterna med sisådär 150 - 200 miljarder. Det går säkert bra.

Rätt till heltid är också ett väl genomtänkt förslag, sedan som grädde på moset, varför inte 30 timmars arbetsvecka. Det blir fint.

Mr. JB

Die Partei hat immer recht sa...

Kanske borde ni "hederliga arbetardjävlar" sluta att kalla dem som betalar mest till det gemensamma för "samhällsparasiter". Då kanske den betalningsviljan skulle öka ytterligare.

Man kan väl begära att ni åtminstone inte spottar på handen som föder er.

Ali Esbati sa...

Som någon påpekade högre upp verkar det vara svårt att ta till sig enkel information. Också för Expressens ledarsida, noterade jag för övrigt.

Ingen har "backat" från förslaget om att skapa utrymme för 200.000 anställda i offentlig sektor under en mandatperiod. Budgeten sträcker sig tre år. Det innebär 150.000 under denna tidsperiod. Detta framgår av den på svenska skrivna texten.

Anonym sa...

"Die Partei hat immer rect"...

Håller med! Visst får man kalla kårar när någon föreslår att vi ska ha fler lärare i skolan!! Fruktansvärt, nästan värre än Gulag och koncentrationsläger tillsammans!

Och fler anställda i äldreomsorgen!?
Jävla kommunistpack, komma här och föreslå att min farmor ska få det bättre!!!

Ja du, det är tur att det finns sådana som oss, som ser att allt utom den heliga Alliansens nedskärningar leder till diktatur och avrättning av oliktänkande!

Anonym sa...

Hmm, är det fortfarande ingen som kan säga mig vad V definierar som högre inkomster?

Anonym sa...

Hur fan kan ni vilja anställa fler lärare?? VILL NI HA DET SOM I SOVJET ELLER?

Eric Goesta Rosén sa...

Du är bloggtillfrågad om bloggdeltagande i bloggdiskussion, Ali!

Alexander sa...

skall vi vanliga knegare bli glada när ni höjer skatterna eller?

Anonym sa...

OK då Ali, men varför stanna vid 200 000? Låt alla i slutändan bli statsanställda så bygger vi ett nytt skimrande DDR.

Med högre skatter för låg, medel och höginkomsttagare minskar motivationen för att arbeta och dra in pengar. Varför bry sig när det mesta ändå stjäls ifrån dig? Bättre luta sig tillbaka och skrika efter bidrag och försörjning från pappa staten. Eller varför inte det ultimata, en garanterad medborgarlön, så kan vi alla leva här och dra benen efter oss och bli försörjd av vem/vilka?

Mr. JB

Anonym sa...

HaHaHA
och "Alexander" du skulle då vara en vanlig "knegare"?
Alla dessa borgarparasiter som sitter hemma och kommenterar bloggar hela dagarna...

Trotten sa...

Helt okey budget.
Jag skulle väl iofs se att man bredde på lite mera. Vår övergödda industri har råd att skjuta till.
För övrigtså kanske man kunde satsa 100 mille på kalasjnikovs åt folket.

Alexander sa...

Varför skulle jag ljuga? Jag lyfter inga bidrag och jag bor inte hemma hos mamma och pappa, hur skulle jag annars försörja mig?

Neoliberal Agenda sa...

Sverige behöver ett spårbyte för ökad rättvisa,
Var har denna orättvisa kommit ifrån?? Säg att 1 miljon människor betalar Peter Forsberg 10 kronor för att få se honom spela hockey. Foppa blir rik, men varför skulle det vara orättivist? Folk har ju spenderat sina 10 kronor precis som de vill.

förstärkt välfärd
Välfärd är bäst i privat regi. Om nu välfärd vore bättre under statligt styre så skulle östblocket ha varit välfärdsparadis. Så var inte fallet.

och kloka investeringar för framtiden.
Varför skulle vänsterpartister vara bättre på att bedöma vilka investeringar som är kloka jmf. med de som har tjänat ihop pengarna?

Medan regeringen lagt en närsynt och oansvarig budget, som systematiskt ger mer till dem som har mest,
Ger till dem som har mest?? Om jag ger dig 1000 kronor i veckan och det sen minskas till 800 kronor, har du då givit mig pengar?

Anonym sa...

Neoliberal Agenda:

Precis, när vänsterpartiet pratar om rättvisa är det självklart Peter Forsberg det handlar om.

Och ja, välfärd i privat regi är alltid bäst. Kolla bara på USA, värsta välfärdsparadiset. Bästa sjukvården i världen!

Och nä, det faktum att den nuvarande regeringen försämrar A-kassan, sjukförsäkringar osv samtidigt som man sloppar förmögenhetsskatten innebär självklart inte att de som har mest får mer.

Tur att det finns sådana som du och jag. Vi inser trots allt att de som sliter ut sig när de jobbat inom vården inte borde gnälla. Vad tusan, de ska vara glada att vi ger dem det lilla de får. Inte som att de gjort något för oss liksom..Eller hur?