fredag, oktober 05, 2007

Tips-kvartett

1. Hans Linde skriver om Riksrevisionen och biståndet.
Revisionsdirektör Staffan Ivarsson har varit ett halvår i Afrika. I gårdagens Aktuellt berättade han hur han blivit förföljd på den afrikanska landsbygden i sin fyrhjulsdrivna jeep, "korruption är farligt för revisorerna". Till TT säger han att han tillbringat sex månader i "kakidress och myggolja". Ivarssons berättelse låter som tagen ur en av morfars pojkböcker från 30-talet, fattas bara att de svenska revisorerna sköt ett människoätande lejon och träffade kannibaler i djungeln.

Nu ska man inte förminska problemen med korruption och oegentligheter inom biståndet, men jag blir orolig över att svenska tjänstemän 2008 springer omkring i "kakidress" i Afrika. Hallå, revisorerna var i Pretoria med över en miljon invånare och som är Sydafrikas huvudstad. Jag ryser av skam vid tanken på att svenska revisorer traskat omkring på Pretorias gator i kakidress. Låt oss hoppas att han inte hade tropikhjälmen på sig...
Läs hela!

2. Demonstrationer i Damnark

Häromdagen var det jättelika demonstrationer i Danmark, i protest mot högerregeringens stora nedskärningar. (Flygfoton här; tips via Lysbakken). Danmark är ju ett stort föredöme för högern i Europa, inte minst för våra egna borgerliga ledarsidor. Och det är inte så konstigt: regeringen vann valet på att påstå sig värna om välfärden, stora delar av vänstern har gått ner sig i förvillningar kring ”medelklassen” som politikens förlösare, välfärdssystemen angrips inte rakt på utan eroderas istället i sina grundvalar, och ett rasistiskt cirkusmonster matas ivrigt av eliterna för att kunna släppas loss mot försöken att diskutera klassfrågor.

Jag skrev för ganska exakt ett år sedan ett blogginlägg med rubriken Danmark visar vägen, om precis det som nu blommar ut lite extra. Läs gärna det! Och för den som vill läsa längre och djupare, rekommenderas en artikel i Clarté, av Dino Knudsen: De små stegens kontrarevolution.


3. Desmond Tutu portad

Ledningen för S:t Thomasuniversitetet i Minnesota förbjöd ett besök av den sydafrikanske fredspristagaren Desmond Tutu, med motiveringen att han skulle ha gjort antisemitiska uttalanden. Som många andra sydafrikaner som kämpat mot Apartheid, har Tutu kunnat notera att Israels Apartheidpolitik mot palestinierna har stora ideologiska och praktiska likheter med det förhatliga systemet i hans hemland. Han kommer också att vara huvudtalare på konferensen “The Apartheid Paradigm in Palestine-Israel: Issues of Justice and Equality”, ordnat av kristna palestinska organisationer, och gästad av deltagare som Noam Chomsky, Jeff Halper och John Dugard. Dessa ställningstaganden mot israeliska människorättsbrott har nu alltså lett till att Tutu bannats från ett amerikanskt universitet. Progressiva judiska grupper har protesterat mot beslutet och motiveringen. Läs mer på Muzzle Watch.


4. Pierre Gilly fotograferar ett hysteriskt roligt omslag.

(För en förklaring, läs här).

2 kommentarer:

Rawia Morra sa...

Tar man hedern av Desmond Tutu på det viset är det värre än de värsta pessimisterna bland oss kan någonsin föreställa mig. Världen är helt enkelt uppochner nu förtiden.
Vem står på tur? Vilka hederliga människor kommer att misstänkliggöras och smutsas ned?? Vem ska vi respektera hädanefter?
Man berövar oss det finaste vi har på det här viset.

Micke sa...

Ayn Rand