lördag, november 03, 2007

Gränser och medielogik

Svenska Dagbladet har vänligheten att äntligen ge röst åt den breda allmänheten – närmare bestämt de kroniskt missnöjda högavlönade män som hänger på svd.se. De hälsar att journalisterna ska ”sluta jaga borgerliga politiker”. Att jaga Lars Danielsson och dussinet socialdemokrater för gud vet vad gick bra – that goes without saying. Även drevmoralism mot alkoholinmundigande kvinnor kan passera – det ger trots allt tillfälle till de verkliga ledarna att kliva i. Men vafalls – ska det talas skattefusk – då får det vara nog! Ty om beloppen inte är ringa, och om det handlar om företagsam villainredning – då är det rent oförskämt att använda begreppet fusk. Det är reserverat åt de föraktliga 95% som vi ju alla hört talas om och som håller på och är sjuka, drejar istället för att lägga sig ned och dö, samt ringer tandläkaren på arbetstid och därmed sätter hela den västerländska civilisationen på spel.

Sådan är dagordningsmakten. Win-win för ena parten. Alla springer åt samma håll. Någon kanske ramlar omkull på vägen. Men det centrala är att den politiska arenan töms på innehåll. Det har bestämda återverkningar.

Erik Berg skriver bra om detta:
När den politiska debatten övergår i KU-anmälningar och drevpolitik, istället för sakfrågor, är den enda effekten att människor – med all rätt – vänder sig bort från politiken som alltmer framstår som en överexponerad och meningslös apcirkus.

De som i förlängningen tjänar på ett växande politikerförakt är högern, vars väljare fortsätter att rösta när vänsterns väljare i protest väljer soffan.
Läs hela inlägget!

4 kommentarer:

Borgarbracka sa...

De som i förlängningen tjänar på ett växande politikerförakt är högern, vars väljare fortsätter att rösta när vänsterns väljare i protest väljer soffan

Anyway the wind blows, it blows right back to me

Illwill sa...

Brackan, tror ingen tjänar på ett växande politikerförakt. Vänstern satte ribban högt och även om högern nu försöker komma ikapp krävs det mer än att anlita svart arbetskraft och strunta i TV-avgiften för att ens komma i närheten av Mona, Gudrun och Goran den forskracklige.

De som förlorar på att bara de mest onda och vidriga människorna blir politiker (eller är de normala fram tills de går med i ett ungdomsparti?) är vi vanliga svenskar. Svenskarna är inte en minoritet än men med tanke på hur det svenska samhället ser ut så är det bara en tidsfråga.

Svenska politiker är likadana, en väldigt liten skillnad i ideologi finns men den är verkligen liten. De här fanatikerna har ofta valt sitt yrke i 16 års åldern och de har sällan acceptabel erfarenhet i det de senare ska styra över. Mona Sahlin är ett perfekt exempel då hon har pinsam utbildning men har ändå lyckats vara minister över det mesta. Min favorit var när hon var minister över småföretag, något hon har bred erfarenhet av. Trots allt, det är inte alla som har kört ett företag i konkurs, än mindre två olika.

Politiker i Sverige ska föraktas, gör man inte det förstår man inte vad det är för människor som är och blir politiker i Sverige. Men som sagt, ideologi gör ingen skillnad.

Dock bör tilläggas att högern försöker förbättra Sverige något vänstern inte har försökt sedan Palme dog. Vänstern har medvetet störtat in Sverige i massarbetslöshetens och massinvandringens underbara nya multikulturella och politiskt korrekta Sverige. Ni vet, landet där vi har samma brottstatistik som på 70-talet enligt utvald statistik. Landet där allt fungerar, oavsett vad folket påstår.

Eller hur...Ali?

Wilhelm Raab sa...

Finns många kommentarer att säga, om din text och om vissa av kommentarerna på den (...), men jag är för trött - det är för sent. Allt jag tänker säga just nu är att jag tycker om hur du skriver, jag njöt av att läsa stycket om "Ty om beloppen inte är ringa [...]" ... Ska bokmärka bara för att få läsa mer, vare sig det stämmer eller inte med hur jag själv tänker. (Och ja, i det här fallet stämmer det väldigt bra...)

Live @häxprocessen sa...

De som förlorar på att bara de mest onda och vidriga människorna blir politiker (eller är de normala fram tills de går med i ett ungdomsparti?) är vi vanliga svenskar.

Inte en gräsrotsjävel till.
Vad fan är "vanliga svenskar"?

Politiker i Sverige ska föraktas

Dom enda som behöver föraktas är skitsnackare

vänstern har medvetet störtat in Sverige i massarbetslöshetens och massinvandringens underbara nya multikulturella och politiskt korrekta Sverige

Du är en lögnare