onsdag, december 12, 2007

Marsdal prisad

Jag har flera gånger tidigare nämnt och tipsat om Magnus Marsdals bok Frp-koden, som är en välgrundad och politiskt skarpsynt betraktelse av det norska högerpopulistiska Fremskrittspartiet och dess opinionsframgångar. Marsdal är inte akademisk sociolog, men gör i boken en god sociologisk analys av de sentida väljarrörelserna. Nu ser jag att Norsk sosiologforening har förärat Marsdal utmärkelsen Årets sosiolog. Det är ännu en indikation på bokens kvaliteter. Köp och läs den! (Det finns hos många svenskar ett lite reflexbetonat motstånd mot att läsa andra skandinaviska språk. Men det är bara en lättforcerad tröskel i början. Och det är nyttigt för ens egen språkuppfattning).

En försmak av bokens innehåll finns i en artikel av Marsdal, från Flamman i november förra året. På svenska.

5 kommentarer:

Mr. JB sa...

Populister hatar andra populister, speciellt om de kommer från höger.
Det bespottade SD kommer beklagligtvis in i riksdagen 2010, det är mitt tips. Väljarna kommer i det flesta fall från vänster o sossarna.
En varningsklocka borde ringa hos vänsterfolket, men icke.
Självgoda går ni där ikring och tror att ett åtevändande till folkhemmet är lösningen. Snacka om att backa in i framtiden.

Sedan har jag aldrig förtsått upprördheten över SD, de har ju all demokratiskt rätt likt kommunister (i Sveriges riksdag som vill förneka oss densamma).

Det bästa som kunde hända är att VP, KDS och SD aldrig fick en plats. Det vore enkelt löst med majoritetsval i enmans valkretsar. Men det förespråkar inget av dessa partier av begripliga skäl.

Anonym sa...

Vi som har följt den här bloggen ett tag har ju verkligen imponerats av den efterblivnde fascisten mr jb:s känsla för demokrati. Ungefär lika stor som Peter Wallenbergs och Joseph Goebbels'.

Mr. JB sa...

Fin kommentar du har. Vad fan har Wallenberg och Goebbels med saken att göra?
SD har mindre att göra med nationalsocialister än kommunister. Kollektivismen företräds i första hand av dessa bägge ytterligheter, nazism o kommunism, samma andas barn.

Joel sa...

"Det finns hos många svenskar ett lite reflexbetonat motstånd mot att läsa andra skandinaviska språk. Men det är bara en lättforcerad tröskel i början. Och det är nyttigt för ens egen språkuppfattning"

Den här meningen är Jan Myrdalsk.

Ali Esbati sa...

Tack.