onsdag, mars 19, 2008

Biståndet som ännu ett exempel

Hans Linde skriver om hetsen mot det svenska biståndet – och verkligheten. Läs det!

Gången i den hr frågan uppvisar en välkänd systematik. Först ett skamlöst, osakligt malande från högern, vilket skapar en allmän stämning av det-där-är-ju-märkligt-för-det-har-man-ju-hört-misstänksamhet. Sen en ”granskning” som görs utifrån utgångspunkter som garanterar ett fördelaktigt utfall – gärna levererad av Konjunkturinstitutet, Statskontoret, eller som i det här fallet Riksrevisionen. Därefter en okritisk, okunnig lämmeljournalistik med krigsrubriker. Och så något bisarrt utspel från grotthögern, som flyttar fram positionerna.

När väl en saklig och reflekterande motbild hunnit målas upp av någon annan, är tankemönstren redan inristade i det kollektiva medvetandet och cirkusen har dragit vidare till nästa anhalt.

Sådär har det varit med ”debatter” om ungdomsarbetslösheten, plusjobben, salladsbarskonflikter, utnämning av generaldirektörer, regeringskansliets krisberedskap, jobbgaranti, fusket med det ena och det andra…

Ibland finns element av direkta felaktigheter som får eget liv. Men minst lika ofta – och mer försåtligt – handlar det om urval och fokus. Det finns, exempelvis, självklart folk som fuskar och det är självklart inte bra. Men, genom upprepandet av enskildheter lösryckta ur sitt sammanhang övergår kvantitet i kvalitet – den sammanlagda uppfattning som kommuniceras ut blir inte bara obalanserad; den blir lögnaktig.

Så fungerar världsbildsskapande i borgerlig mediehegemoni.


Noterar för övrigt att DN lyckas skriva en artikel om saken, där man i huvudsak upprepar den etablerade bilden och placerar det som är viktigt och nytt i slutet.

2 kommentarer:

Kurt sa...

Och den enda motvikten är ännu Public Service. Så man förstår ju varför man jobbar så hårt för att avskaffa Public Service, så att man kan få agera ensam megafon.

Anonym sa...

Lustigt sätt att argumentera.

"Gången i den här frågan uppvisar en välkänd systematik. Först ett skamlöst, osakligt malande från högern"

Så nu får man inte ens yttra en ideologisk åsikt utan att bli kallad skamlös och osaklig. Bara det faktum att SIDA existerar visar ju på att vänsterns osakliga malande om att bistånd är sättet att lösa världens problem i huvudsak vunnit debatten.


Har fortfarande inte sätt något sakligt argument varför SIDA skulle göra så mycket nytta. En majoritet av de länder som SIDA varit engagerad i är lika fattiga, eller fattigare och de som inte är det har lyckats på grund av alla de faktorer som vänster är emot så som handel och globalisering.


"Därefter en okritisk, okunnig lämmeljournalistik med krigsrubriker."

Intressant slutsats igen. Försök gå ut i media och hävda att det inte bör vara ett monetärt 1% mål utan ett kvalitativt mål baserat på vad man vill åstadkomma. Man blir i så fall lynchad av okritisk, okunnig lämmeljournalistik från vänstern.

"Och så något bisarrt utspel från grotthögern, som flyttar fram positionerna."

Eller ett utfall från grottvänstern som denna blogg.