lördag, mars 01, 2008

Mördare

Det bara brister för mig när jag hör nyhetssändningarna. Tappar orden – finner bara förakt för dem som försöker skyla den rasistiska sadismen i ruttna, förmultnade begrepp . Demokrati, fredsprocess, förhandlingar, självförsvar, terroristjakt. Rotvälska. Någon har mjölkat ur den västerländska civilisationen och låtit kärlet stå framme i rasismens hemtrevliga värme; nu tvångsmatas vi med det härskna, av blinda medier som går ärenden.

När israeliska ministrar hotar Gazaborna med ytterligare förintelse är det en fullständigt logisk utveckling. Det är som Ali Abunimah skriver på Electronic Intifada:
Vilnai's holocaust threat, however much Israeli officials attempt to qualify it, fits into a consistent pattern of belligerent statements and actions by Israeli officials. Israel has attempted to isolate the population of Gaza, deliberately restricting essential supplies, such as food, medicines and energy, a policy endorsed by the Israeli high court but condemned by international officials as illegal collective punishment.

As The Electronic Intifada has previously reported, dehumanizing statements by Israeli political and religious leaders directed at Palestinians are common (see "Top Israeli rabbis advocate genocide," The Electronic Intifada, 31 May 2007 and "Dehumanizing the Palestinians," Ali Abunimah, The Electronic Intifada, 21 September 2007)
Jag hör rasistiska FrP:s ordförande Siv Jensen – nyss hemkommen från propagandaresa i Israel, särskilt inbjuden av den israeliska staten – slå fast att det nu är viktigt att stå upp tydligt för staten Israel.
Det som skakar mig är vetskapen om att hon inte uppskatter den israeliska staten trots mördandet, utan just på grund av det. Det som förtjusar är – för att tala med en annan liberal, Fredrik Malm – staten Israels ”killer instinct”.

Det kommer alltid att finnas mördare. Men det sker något med samhället, när de mördades människovärde skrapats bort. Det är inte dem som satte tändstickan till lynchbålen som var att frukta allra mest – de var trots allt ganska få. Det var dem som stod runt omkring och såg negern brinna, tog bilder och skickade som vykort, smekte sina barns hår och kände den stora, kittlande upprymdheten i att vara herrefolk.

Det är dem jag fruktar idag; det är den atmosfär som gör dem, som jag inte kan, inte vill andas oberörd.PS1. Följ Rawia Morras lägesrapporter
PS2. Vänsterpartiets Första maj-insamling går till sjukvård i Gaza.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte utan att jag tänker på en teckning från warsava ghettot med en SS man ståendes framför ett barn sägandes
-Ni ville ha kriget!
-Nej herr SS man vi vill ha lite bröd...

Och snart kommer naturligtvis upprörda kommentarer i form av

"Hur vågar du jämföra nazismens bestialiteter med Israels legitimerade självförsvar!!? VET SKÄMS"

Skaraborgarn

Mikael sa...

Det hade kunnat vara läge att terrorstämpla den israeliska staten och sätta ett par tusen riktiga terrorister i svenska fängelsen.

Heffy sa...

Fan vad du e gnallig. Kan du inte vara lite mer nyanserad, da skulle din blogg kannas mer relevant. Visst, jag haller. Israel beter sig brutalt och tar till lite val mycket vald. Men man skall inte blunda for Hamas och Palestinierna. Israel dodar tyvarr valdigt manga oskyldiga, men Palestinierna riktar sig ENDAST in pa oskyldiga civila. Det kanske man bor se som en moralisk nackdel for Palestinierna? Bada beter sig illa mot varandra, att sitta och bara kasta skit pa ena sidan ar ju dagis-niva.

Martin sa...

Förbluffande vidrigt, även med israeliska regimens mått mätt. Inget språk har ett tillräckligt starkt ord för att benämna det vansinne till terror den staten gör sig skyldig till i detta nu.

aa sa...

Jag är övertygad om att Du redan vet att Vilnai använde ordet shoah och vad det betyder. Lite mer sanningsenlighet tack!

Dessutom vill jag definiera ett av de ord som Du fått om bakfoten. När en palestinsk terrorist gömmer sig bakom kvinnor och barn och skuter en artilleriraket mot en tätort så att en man dör av att ett splitter sliter sönder hans hjärta, då är det mord.

När en erkänd stat försöker hindra terroristen och hans gelikar med militärt uniformerat försvar, då är inte detta mord.

Vill Du kan jag också förklara orden rasistisk, sadism, demokrati, fredsprocess, förhandlingar och självförsvar; i alla fall som de brukar ses i den västerländska civilisationen.

Skall man kritisera operationen ur humanitär synvinkel så är det att den är alldeles för återhållsam. Det har gått så lång tid att vi nu vet hur remsan kopmmer att utvecklas. Det är dags att återockupera den med minst två ugdah och stanna i ett år så att det finns tid att söka igenom varje hem, gripa terroristerna och helt avväpna remsan. Bara då kan remsans befolkning få ett återfå det behagliga liv de hade före intifadan. Sedan kan internationella fredsbevarare ta över.

Det blir säkert lite gnäll men det är den enda tydligt humanitära lösningen.

Kurt sa...

Per Gudmundsson har blivit bönhörd när han förespråkade att opkupationsmakten skulle "skjuta 2500 artillerigranater slumpmässigt över civila mål i Gazaremsan."

KS sa...

Sverige bör stödja palestinierna militärt. Palestinierna har tyvärr nästan bara handeldvapen. De behöver pansarbrytande granater mot stridsvagnar och luftvärnsraketer mot helikoptrar. Då skulle inte israelerna kunna gå in i de palestinska områdena på det sätt de nu gör. Motorcykelligister i ex.vis Sverige är mer välbeväpnade än palestinierna.

Anonym sa...

Heffy,

Du är ett äckel.

Pastey sa...

Vidrigt är allt man har att säga. Att se de pro-Israelerna knäppgökarnas kommentarer här gör ju inte saken bättre.

Anonym sa...

Håller helt med Mikael. Terroriststämpla staten Israel. Det våld som dom använder under täckmanteln "självförsvar" går under benämningen stats terrorism. Utan USA's starka stöd och västvärldens feghet och rädsla att stöta sig med den store i väst, skulle Israel vara tvugan att gå till förhandlingsbordet. All illegala bosättningar som förs upp på ockuperad mark och som sedan försvaras militärt av Israel är också en terrorhandling mot Palestinerna. Sluta dallta med Israel. Vi behöver inte längre ha dåligt samvet för vad Tyskland gjorde under andra värdlskriget.Det var vidrigt och det Israel håller på med i dag är minst lika vidrigt och skall fördömmas med kraft. Själv har jag sedan länge bojkottat allt som kommer från Israel.

Anonym sa...

Att sitta och hålla på med att jämföra grymheter i historien som vissa på detta forum gör anser jag vara både osmakligt och föga konstruktivt! Palestinier lider, och israeler lider! liksom tjetjener, tibetaner, burmeser osv. Vem som har det sämst är oviktigt. Koncentrera er istället på konstruktiva saker; åk ner och gör en hjälpinsats i Gaza om ni vurmar så mycket för det palestinska folket! Det vore en fantastisk handling! Att sitta och jämföra Gaza med förintelsen är endast en uppvisning i smaklöshet och respktlöshet! Ni borde skämmas.

Fredsvän sa...

Enligt opinionsmätningar i Israel som gjorts sedan decennier har stödet, en stabil majoritet, aldrig varit starkare för att lämna de ockuperade områdena om de får fred. Samtidigt har andelen israeler som tror på fred minskar i samma mätningar. Varför är det så? Svaret är lika enkelt som sorgligt. Förhandlingar har inte lett någon vart och ensidiga israelska tillbakadraganden (t.ex. tillbakadragande av samtliga bosättnigar i Gaza) har resulterat i att tusentals qassamraketer skickats mot israeliska städer frpn just Gaza. Israelregering hade deklararetat att tillbakadragandet från Gaxa skulle följas av ett motsvarande Västbanken, men stödet för detta är helt borta eftersom Israels tillbakadragande bestraffats istället för belönats. Hamas version av fred är när Israel inte finns längre, de vill inte ha en tvåstatslösning - det är problemet. Vill Ali och ni som kommenterar på denna blogg ha en tvåstatslösning i enlighet med de FN-beslut som finns eller har ni samma uppfattning som Hamas?

Anonym sa...

Palestinierna har trott sig kunna terrorisera södra Israel ostört.

Nu får de skörda lite av vad de själva sått. Hoppas de ser sambandet.

nicklas eriksson sa...

Det är fullkomligt relevant att jämföra Israels terror mot Palestinas folk med den terror deras anfäder blev utsatta för av Tredje Rikets nazistbödlar.

Fjärde Riket ligger i Mellanöstern och är inte en muslimsk stat.

aa sa...

Ju längre operationerna fortgår destå sorgsnare blir vi. Försvaret har att välja mellan att antingen skapa en ny taktisk situation eller att agera mot de hot som för tillfäller syns. Att lösa säkerhetspolitiska bekymmer med militär makt är behäftat med ett pris; ett pris som betalas av de israeliska värnpliktiga, tvångsvärvade unga terrorister och långt flera civila på båda sidor, som dödas eller lemlästas för livet i en onödig konflikt eller som får leva, med döden i hjäratat, efter att ha förlorat sina närmaste.

Det vore bättre om Israel, när de nu till sist valt att använda militär makt, med all den sorg som följer med denna, gjorde det på ett sätt som lade grunden för den fred som enligt Clasewitz all förnuftig militär verksamhet syftar till. Som det nu ser ut hejdar man en oacceptabel beskjutning tillfälligt, men på ett sätt som låter terroristerna återhämta sig och gör det ofrånkomligt att upprepa operationen och komma tillbaka gång på gång på gång med samma blodsutgjutelse, dråp, lidande och sorg på båda sidor; i en evid dödsdans.

Abbas lovade fåfängt att remsan kunde bli ett mellanösterns Singapore, men med demokrati. Det finns fortfarande ingenting utanför remsan som hindrar det. I remsan finner vi formidabla politiska och ideologiska hinder, men inga andra. Låt denna insikt leda oss.

Anonym sa...

Turkiet invaderar norra Irak och skryter om att ha dödat hundratals "terrorister" och nästan samtidigt rycker Israel in i Gaza och tar kål på hundra människor.

USA:s små vakthundar i regionen, Turkiet och Israel, disciplinerar infödingar. 2000-talskolonialismen är som kolonialismen århundradena innan, men med lasersikten och stridsflyg.

Anonym sa...

Turkiet borde inse fakta och lämna över sina östra regioner till ett självständigt Kurdistan.

Turkiet är ingen nation, utan bara en konstruktion av Atatürk. Konstigt att den kunnat bestå såpass länge.

Anonym sa...

Niklas Eriksson, du verkar vara en sällsynt ignorant, okunnig och enögd person. Du anför inga argument utan kommer nedast med obscena kommentarer. Att tala om ett fjärde rike visar bara på extrem brist på historiekunskap och nutudskunskap. Att Israel skulle sträva efter ett stort rike är det dummaste jag någonsin hört, alla kategorier! Att jämföra Israel-Palestina med förintelsen går inte ens, finns inga gemensamma nämnare alls. Att systematiskt mörda 6 miljoner männiksor som tyskland gjorde har inget att göra med det krig som utspelar sig i mellanöstern. För det ä rprecis vad det är: Ett KRIG. Ni som vill få det till något annat är bara färgade av er politiska syn (illröd) och i vissa fall säkert antisemiter. Det är ett krig mellan två stater (eller stat och självstyre) som bägge har arméer som strider. Att det förekommer civila offer är självklart, tyvärr så har det inte funnits ett enda krig utan civila offer i världshistorien. Så niklas, tyvärr, väx upp och kom med argument och lägg av med att lufta dina antisemitiska och rasistiska åsikter. Du hör hemma på Patriot.nu!

djingen sa...

Bra blogg du har love it! Tack för bra inlägg!

http://djingen.blogspot.com/2008/02/burma-comes-to-thailand.html

Flykting bilder från Thailand 2006

Cosmo girl sa...

Många av de här kommentarerna är ett bevis på just att människor i grupp eller när de kan vara anonyma "äntligen" vågar bekänna färg.

Det är äckligt att stå vid sidan av och titta på utan att reagera, äckligt att inte göra något, äckligt att vi inte känner större samhörighet med medmänniskor. Och äckligt hur mycket illvilja det finns i världen, och inte bara bland de här kommentarerna.

Jag är trött på att höra "Om jag fick chansen idag skulle jag göra det annorlunda, jag förstod inte bättre". Jo, det gör man visst. Man vågar bara inte vara den som säger ifrån.

Kenneth sa...

Att israelerna efterträvar ett Stor-Israel är lätt att verifiera. Sök bara på Stor Israel, Eretz Israel.

aa sa...

Kenneth:
Jag har inte sett någonting seriöst som leder tankarna i den riktning Du antytt.

Nuri sa...

Eh, "anonym", ang. Turkiet som borde "inse fakta"... Säg någon nation som inte är konstruerad? Och när du ändå är igång och yttrar dig om de östra regionerna, säg varför skulle Turkiet lämna över dem till ett självständigt "Kurdistan" när det området inte beboddes av kurder förrän utdrivningen av assyrierna och armenierna? Ty de "kurdiska" städerna idag i östra Turkiet var nästan uteslutande bosatta av just armenier och assyrier. Så om det är någon som ska "inse fakta" så är det nog du.