fredag, mars 07, 2008

Vi sjunger en sång som sprids över världen

Många har försökt förstå och förklara varför Black Metal blev så stort i just Norge. Jag ska inte redogöra för teorierna här, utan vill bara tipsa om att VG idag berättar om en kommande dokumentär om det bisarra och legendariska norska Black Metal-bandet Mayhem. Bandet väckte stor uppmärksamhet i början av 1990-talet då man bland annat hysteriskt diskuterade ett antal kyrkobränder och deras eventuella kopplingar till Mayhems musik. En av bandets frontfigurer, Øysten Aarseth, mördades av den tidigare basisten i bandet Varg Vikernes – också känd som ”greven”. Vikernes, som själv faktiskt brände ned ett antal kyrkor, var nazist. Om det var därför han mördade Aarseth är oklart. Men VG berättar i alla fall om Aarseths medlemskap i AKP(m-l):
Mangefasettert
[…] Aarseth var en stor beundrer av Stalin, og var ifølge dokumentaren medlem av AKP (m-l). Han skal ha meldt seg ut da Pål Steigan tok avstand fra Pol Pot og folkemordet i Kambodsja. Penger fra Mayhem-utgivelsene skal ha gått til partiet og Aarseth sendte Mayhem-plater gratis til Kina og Albania.
Hela artikeln.

10 kommentarer:

Mia Sand sa...

Som vi sa i värmland när det begav sig; Aarseth ville att alla skulle ha det jävligt, Greven tyckte att det var en smal elit förunnat.

Magnus sa...

"Somliga sysslar med att bränna kyrkor, välta omkull gravstenar och så, men det ser jag som en högst osatanistisk verksamhet"

-norsk satanistprofet intervjuad i "Frank" (SR P3) i slutet av 1990-talet.

klacke sa...

Kul att du tar upp det här, påminner i sekterist hänsende en del om din vänsterrörelse. Samma härliga hopblandning av exterm höger (nazi) och extrem auktoritär vänster. Kul.

Anders B Westin sa...

Det finns alltid dubbla förlopp i livet.
Ladda ned Bugge Wesseltofts "Moving" för några Nkr från Bugges hemsida. Där möter man kärlek,timing i kombination med det genialt coola och vackra.

Underbart och väldigt långt från det destruktiva.

Kverulant sa...

Och en klockren rubrik för alla som har för mycket fritid.

Anonym sa...

I egenskap av gammal black metal-maniac är det extremt roligt att du rapporterar om just detta från dess verkliga hemland. Fortsätt!

Anonym sa...

Hej Ali.
Jag vet att kommentaren inte passar in under detta inlägg men fann inget annat sätt att fråga dig. Kommer du att närvara vid European Social Forum i Malmö i september?

Anonym sa...

Old news...

Gustav Lundblad sa...

Härligt med citat från Sången om Stalin...

Magnus sa...

Ett annat märkligt utslag av den norska balck metalvägen är Black Debbath, med satiriska, ibland förstucket feministiska texter, coolt sväng och en befriande ironisk attityd till de största machoposerna.