fredag, mars 28, 2008

Vill ni ha det som i USA, eller vadå?

Missa inte Brian Palmers insiktsfulla och alarmerande betraktelse i GP, över det som håller på att hända i Sverige:
Ändå tycks Sverige ivrigt att ta efter de mindre positiva sidorna av mitt hemland. Jag minns Fria moderata studentförbundets motto, som publicerades på deras hemsida 2006: "Vi vill ha det som i USA". Deras önskan ser ut att slå in.

Hans Bergström, Dagens Nyheters konservativa före detta chefredaktör, avslutade nyligen en översikt över amerikansk politik genom att observera: "I flera av de frågor jag nämnt ovan - som inställningen till avreglering, premiereserv i pensionssystemet, bolagsskattens höjd och skolpeng - befinner sig ju [Hillary] Clinton och [Barack] Obama till vänster även om de svenska socialdemokraterna". Hans observation är korrekt, men säger mindre om demokraternas två mittenkandidater än om i vilken utsträckning den svenska politiska debatten har rört sig åt höger.

Det är det som oroar mig mest med det svenska intellektuella klimatet: den häpnadsväckande mottagligheten för nyliberala idéer. Något måste stå väldigt fel till när Vita huset intygar att George W Bush skulle införa ett pensionssystem av svenskt snitt - med personliga investeringar i aktiefonder - i Amerika om han bara kunde.
Läs hela!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant att vänstern ofta skall jämföra svenska politiker med de i USA. Esbati skulle då vara en svensk Hillary. Okej då, inte till utseendet och inte åsiktsmässigt men ändå. High heels? Whats wrong with that?
"veritas"

Anonym sa...

Brian Palmer-han som skrev en bok med den övertydliga titeln Georg W. Reinfeldt för att alla verkligen skulle förstå. Boken släpptes i valrörelsen och Palmer fick förstås mycket uppmärksamhet i statliga radion.