tisdag, april 22, 2008

Brotten i antikommunismens namn

Torbjörn Tännsjö skriver väldigt intressant i Aftonbladet, om brotten i antikommunismens namn. I arbetet med sin nyutgivna bok om Nackas vänster (Medan revolutionen dröjde, Karneval förlag) har han fått titta i en del arkivmaterial från säkerhetspolisen. Han bryter det avtal som han ingått om att inte avslöja fakta om nu levande människor – och lyfter några verkliga öden. Det behöver påminnas i dessa tider, om att kommunister i Sverige stod i spetsen och arbetade aktivt för varenda reform som utvidgat och fördjupat den svenska demokratin i både formell och reell bemärkelse. Det är inte trots detta faktum som de utsatts för förföljelser och övergrepp, det är på grund av det.

Tännsjös avslutning klingar kvar:
Det har skett få brott i kommunismens namn i Sverige. Jag har bara kunnat dokumentera två – i den yttersta periferin till min studie över vänstern i Nacka: Signe Eriksson bröt mot lagen då hon genom illegala radiosändningar under kriget hjälpte den norska motståndsrörelsen. Solveig Hansson bröt mot lagen då hon under kriget hjälpte den tyske flyktingen Herbert Wehner i hans arbete mot nazismen. Det är emellertid brott som hedrar förövarna, och som drar vanära över de domstolar som utmätte straffen.

Däremot har jag kunnat dokumentera många och allvarliga brott utförda i namn av antikommunism bara i en enda av Sveriges kommuner. Om dem har jag valt att berätta. Trots att det är förbjudet.

15 kommentarer:

Anonym sa...

"Det behöver påminnas i dessa tider, om att kommunister i Sverige stod i spetsen och arbetade aktivt för varenda reform som utvidgat och fördjupat den svenska demokratin i både formell och reell bemärkelse."

Halelejuja.
Trist att vpk var emot löntagarfonderna.
Om man är kommunist som du, varför är man då inte med i ett kommunistiskt parti. För någon betydelse hade det väl att ni tog bort k:et. Är det inte falsk marknadsföring att vara kommunist i ett parti som inte är kommunistiskt? Eller är det entrism som ni kommunister håller på med?

Daniel Eriksson sa...

Urlen till Tännsjös artikel är http://www.aftonbladet.se/kultur/article2297047.ab. Du har råkat länka till Linderborg i stället.

Ali Esbati sa...

Tack. Ordnat.

undrande sa...

Vad räknas sånt som Amaltheasprängningar och Göteborgskravaller som?

OK, lite wikipedia säger att Amalthea var 1908 så det kanske definitionsmässigt måste skrivas på Socialdemokraterna?

Till den första konstiga anonyma personen; kan en liberal vara kristdemokrat? Eller måste man då vara med i fp? Kan en kristen vara med i centern? Är det falsk marknadsföring? Så dumt, så dumt.

Patrik Renfors sa...

Det är skönt att se lite artiklar som Tännsjös och Linderborgs ibland. Allmänheten behöver vakna och mobilisera sig mot nya propåer från regeringen, FRA och en historieskrivning från regeringens diktatoriksa synsätt på forum för levande historia. Historieforskning ska vara fri och inte styrd av en regering som i Sovjet.

Jag har också skrivit om detta i min blog.

Därför måste kommunister spåras upp på varenda arbetsplats, registreras, isoleras och avskedas!

http://oxelokamrat.blogspot.com/2008/04/drfr-mste-kommunister-spras-upp-p.html

FredrichL sa...

Undrande:Anton nilsson var väl vid amalthesprängningen ungsocialist/unghinke?

Och i göteborgskravallerna var det nog primärt inte folk som titulerar sig kommunister som kravallade.

Anonym sa...

Det är väl inte så konstigt att det inte inträffat brott i kommunismens namn i Sverige. Vi har ju inte varit en kommunistisk diktatur.

De stora brotten som har begåtts i kommunismens namn - folkmorden, terrorväldena etc. - har ju genomförts av stater. De har varit statssanktionerade, statsdirigerade, statsplanerade etc.

Vad slutsatsen blir av Tännsjöcitatet som nämns på slutet är just att tack vare att kommunisterna aldrig fick makten i Sverige så har vi också skonats från kommunismens stora brott.

krigstid sa...

Det är spännande att se att Fredrik Malm av alla människor väljer att upprepa vad den gamle maoisten Alin Badiou vid upprepade tillfällen påpekat: de kommunistiska staternas brott är först och främst en del av STATERNAS historia, inte en del av den kommunistiska rörelsens historia. Som Ali skriver så har de kommunistiska rörelserna i Sverige tveklöst varit den starkaste drivande lraften bakom demokratiska förändringar, medan högern kontinuerligt släpat efter och tvingats anpassa sig. Det är klart att folk som Malm heller pratar om Sovjet än om Sverige, annars skulle han ju mest behöva sitta och skämmas, tigande.

Anonym sa...

Krigstid,

Förklara gärna för oss andra hur man skall införa ett kommunistiskt samhälle utan att använda sig av brott mot de mänskliga rättigheterna.

/Rickard

Anonym sa...

Rickard,

Dra gärna åt helvete.

/Fredstid

Anonym sa...

Haha, bifall!

- Anna

Ole Dahlberg sa...

"Det har skett få brott i kommunismens namn i Sverige."

Kommunisterna har medverkat till att sparka ut 1,5 miljoner människor i utanförskap, fattigdom, underklass och mänsklig misär.

Det är ett brott mot mänskligheten som vi inte sett en enda kommunist eller sosse ångra eller ta ansvar för.

Anonym sa...

Fredstid,

Konstruktivt svar.

/Rickard

Anonym sa...

Jag är själv en sosse som hatar kommunismen men jag skäms över hur mitt parti agerat genom decennierna för att jaga folk till vänster om oss. Det är lite symptomatiskt dock att det är en massa liberaler av olika schatteringar som nu rycker ut för att trivialisera det som vi i SAP i stor utsträckning var ansvariga för. Sossar tiger och skäms över detta skamliga förflutna, medan högern rycker ut, kivas och trängs, för att först få greppa denna falna mörka mantel. Fy fan säger jag.

Anonym sa...

Alla ni obildade abderiter som spyr er galla över kommunismen hade väl inte funnits om inte kommunisterna stoppat Hitler. Och vad sägs om kapitalismens brott mot mänskligheten!?
Slavhandeln, kolonialismen, världskrigen, fascismen, nykolonialismen, utsugningen av tredje världen, miljöförstörelsen, USAs alla kapitalistiska "demokratiskapande"-my ass-krig. Där har flera hundra miljoner människor gått åt!