tisdag, april 08, 2008

Chockbesked idag: vanligt folk vill inte ha det som på 1800-talet

Sveriges kommuner och landsting har gjort en opinionsundersökning som visar att ungefär 9 av 10 föredrar bättre sjukvård, skola och äldreomsorg framför skattesänkningar. Cirka 85 procent kan tänka sig att höja skatten för bättre sjukvård åt alla.

Sedan tidigare är det också känt att offentlig sjukvård och omsorg är mer kostnadseffektiv och ger väsentligt bättre allmänna välfärdsresultat. De välfärdssamhällen av nordisk modell som valt relativt sett högre skattenivåer och mer av offentligt fördelade välfärdstjänster uppvisar sådant som längre medellivslängd, mindre barnfattigdom och färre mord.

Och, vi vet att skattehöjningar är nödvändiga i moderna ekonomier där den offentliga sektorn är tjänstetung och lönerna därför blir en relativt sett växande del av kostnaden för verksamheterna.

Vad ska man dra för slutsats av detta i det politiska och ekonomiska etablissemanget? Självklart – att skatterna ska sänkas och välfärdstjänsterna privatiseras så att alla inte kan ta del av dem!

Det allvarliga är att vanligt folk insisterar på att fortsätta göra anspråk på högkvalitativ välfärd till alla, när samhällets resurser växer. Det rationella är givetvis att överföra dessa växande resurser till Danderyds- och Båstadsregionerna så att folk kan investera i större villor samt spruta mer champagne på varandra.

Den nuvarande reaktionen visar på hur illa det är ställt i den svenska skolan. Frågan för regeringen blir nu om man ska sätta igång den nya posttsunamistiska krisberedskapsordningen, eller om det istället drar ihop sig till en kampanj om marginalskatternas brott mot mänskligheten.

[GP][DN][SvD]


Läs mer:
* Josefin Brink
* Aron Etzler i Flamman
* Ulla Andersson kommenterar på vänsterpartiets hemsida
* Ett tidigare inlägg på bloggen

13 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet!

Kurt sa...

Det är ju därför alliansen hävdar att vården blir bättre om den får mindre med pengar, kvalitet är tydligen något abstrakt begrepp som bara vissa kan mäta.

Anonym sa...

Frågan är ju då varför V inte får 85% av rösterna vid riksdagsvalen.

Anonym sa...

Tror Ali verkligen att allting blir bättre bara för att man kastar mer pengar på det?

En dålig organisation blir inte automatiskt bättre för att man ger den mer pengar.

Din respektlöshet för det arbetande folkets pengar äcklar mig.

Anonym sa...

Men kors!
Den enda rimliga slutsats är att folk är missnöjda med vården idag. Tror tusan det att de flesta är beredd att betala lite extra OM det ger bättre vård (många gör det ju redan via privata försäkringar. Fråga istället folket om dom tror att högre skatt kommer att ge bättre sjukvård - det har ju aldrig funnits så mycket pengar i systemet som nu!!!

Anonym sa...

Nä, det är sant, för pengar trycks ur tomma intet..

Anonym sa...

Det finns dock ett problem, som vänstern förr eller senare måste ta itu med:

idag snurrar en j-a massa pengar i systemen. varav cirka 10 procent försvinner i profit åt privata utförare inom vård och skola.

Inte effektivt och slöseri med skattemedel. Man kan alltså inte BARA höja skatten och gödsla profittomtarna ytterligare, utan det finns en del att göra vad gäller välfärdens organisation.

Vi kanske kan bilda en gemensam front med Skattebetalarnas förening?

Anon 10:55 kanske vill vara med också? Nähä?

Anonym sa...

Jag vill att de som förespråkar höjd skatt uppvisar bevis på att höjd skatt direkt leder till bättre välfärd.

Detta kan de inte - eftersom det är en lögn.

12 år med världens högsta skatter och socialdemokrater och kommunister vid regeringsmakten ledde ju till att vård, skola och omsorg försämrades! Skulle de höja världens högsta skatter ännu mer och fått sitta kvar och småfisa i stolarna på Rosenbad i fyra år till??? Vore det ett framgångsrecept?


http://politikbloggen.wordpress.com/2008/04/09/varldens-hogsta-skatter-gav-motsatt-effekt/

Christian sa...

Hög skatt ger inte välfärd

Anonym sa...

"Vad ska man dra för slutsats av detta i det politiska och ekonomiska etablissemanget? Självklart – att skatterna ska sänkas och välfärdstjänsterna privatiseras så att alla inte kan ta del av dem!"

Där har du fel, Esbati. Man sänker skatten för att öka sysselsättningen så att FLER gladeligen betalar skatt så att den offentliga sektorns utgifter och löneökningar kan täckas upp.

Det kallas dynamiska effekter och är grunden i en sund nationalekonomi - men det där har ju ni stackars vänsteranhängare ingen aning om..:-)

Anonym sa...

Det borgerliga mantrat om dynamiska effekter (liksom trickle-down) ar och forblir bara vackra teorier utan verklighetsanknytning. Lite som jultomten.

Anonym sa...

Ole, jag trodde att Lafferkurvan var i stort sett avskriven inom nationalekonomin. Har du några länkar eller litteraturtips som visar att den anses som "sund nationalekonomi" nuförtiden.

Anonym sa...

Det slår mig att det måste vara jobbigt att vara "liberal" i dag... (eller i tisdags, då). När det visar sig att, trots närmare femtio år av idogt propagandaarbete, folk faktiskt inte gick på snömoset!

Det är väl därför det skriks så högt på "bevis" att höjda skatter skulle leda till höjd välfärd. Vilket ingen har påstått. Däremot har en undersökning visat att en förkrossande majoritet av svenskarna är beredda att betala högre skatt, OM det leder till bättre välfärd. En möjlighet som, i ljuset av ett kvartssekels nyliberala ekonomiska experiment, ter sig minst lika trolig som motsatsen.

Ledsen, gubbar, men den här gången är det nog er tur att komma upp till "bevis": Bevis för att sänkta skatter leder till högre välfärd, bevis för att privatiseringar och vinstmaximeringar betyder höjd kvalitet, bevis för att försämrad vård egentligen är förbättrad vård... Bevis, helt enkelt, för att era teorier är något annat än just teorier, födda i ett vetenskapligt vacuum och med ett helt annat syfte än att förbättra välfärden för alla.

Eller också be om ursäkt för att ni ägnat det senaste halva decenniet åt att slå blå dunster i ögonen på världens folk.

Förmodligen varken kan ni eller vill ni någondera. det är väl därför ni skriker så högt på "bevis".

/Jan Schmidt